3 εκθέσεις στην πόλη που αξίζει να επισκεφτείς

Από τους θησαυρούς της Σαουδικής Αραβίας στην τέχνη των τσανάκαλε

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΩ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΗ

Τα μουσεία αποτελούν πάντα τον ιδανικό προορισμό για να ξεσκονίσεις τις γνώσεις σου αλλά και να αποκτήσεις καινούργιες. Εκεί που οι ορίζοντες ανοίγουν, δίνεται τροφή για σκέψη και αφήνεις για λίγο το κινητό από το χέρι, προκειμένου να επεξεργαστείς τις εικόνες που έχεις μπροστά σου.

Το μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί την έκθεση Δρόμοι της Αραβίας, μία έκθεση που δημιουργεί μια γέφυρα μεταξύ δυτικού και αραβικού κόσμου, και που παρουσιάζει αρχαιολογικούς θησαυρούς από τη Σαουδική Αραβία. Το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εκθέτει και διαθέτει ταυτόχρονα προς πώληση, μέρος της φανταστικής συλλογής κεραμικών του Δημήτρη Ξανθούλη. Τέλος, το Αρχαιολογικό μουσείο υμνεί το Ωραίο, μέσα από τις αμέτρητες όψεις του.

Αυτές είναι οι εκθέσεις που αξίζει να επισκεφτείς στην πόλη:

Δρόμοι της Αραβίας. Αρχαιολογικοί Θησαυροί από την Σαουδική Αραβία

Η έκθεση αποκαλύπτει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα και την ιστορία της Αραβικής Χερσονήσου από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τον 20ό αιώνα.

Η πολιτισμική εξέλιξη της Αραβίας από την προϊστορική εποχή ως και τον 20ο αιώνα προβάλλεται μέσα από τα ευρήματα τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με προϊστορικές μετακινήσεις, εμπορικές διαδρομές που συνέδεαν τη χερσόνησο με τη Μεσόγειο, τη Μεσοποταμία και γενικότερα την Ασία, καθώς και τις προσκυνηματικές οδούς που αναπτύχθηκαν από τον 7ο αιώνα μ.Χ. και οδηγούσαν στη Μέκκα. Η γεωγραφική εγγύτητα του ελληνορωμαϊκού κόσμου με την Αραβική Χερσόνησο και ο πολιτισμικός πλουραλισμός μεταξύ των δύο περιοχών διαφαίνεται μέσω πληθώρας αντικειμένων εμπνευσμένων από τις τέχνες της αρχαιότητας, που είτε μεταφέρθηκαν με τα καραβάνια είτε παρήχθησαν τοπικά.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε πρώτη φορά στο Λούβρο το 2010 και έκτοτε έχει ταξιδέψε σε τρεις ηπείρους με παρουσία σε πολλές πόλεις, όπως η Ρώμη, το Βερολίνο, η Βαρκελώνη, η Αγία Πετρούπολη, η Ουάσινγκτον, η Πενσυλβανία, το Κάνσας, το Χιούστον, το Σαν Φρανσίσκο, το Πεκίνο, η Σεούλ, το Τόκυο και το Άμπου Ντάμπι. Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (16ος σταθμός) σηματοδοτεί την πρώτη παρουσίασή της στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 Διάρκεια έως 26/05/2019

100 χρόνια ελληνικής κεραμικής

Το Cycladic Shop του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει προς πώληση μοναδικά κεραμικά από την πλούσια συλλογή κεραμικών του Δημήτρη Ξανθούλη. Μετά την παρουσίαση μέρους της συλλογής του κ. Ξανθούλη, το Cycladic Shop θα παρουσιάσει μια σειρά άλλων Ελλήνων νέων κεραμιστών.

Η συλλογή κεραμικών του Δημήτρη Ξανθούλη απαριθμεί πάρα πολλά αντικείμενα τα οποία συλλέγει και μελετάει από παλιά. Το κύριο σώμα της, περιλαμβάνει αντικείμενα κατασκευασμένα στην Αθήνα, στο Μαρούσι κυρίως, το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, και από νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στο Cycladic Shop παρουσιάζεται μια επιλογή από κεραμικά του 20ου αιώνα του συλλέκτη. Για πρώτη φορά ο Δημήτρης Ξανθούλης διαθέτει τμήμα της συλλογής του προς πώληση και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει δείγματα της μεγάλης ελληνικής αγγειοπλαστικής παράδοσης: Μοναδικά κεραμικά από τον ελληνικό χώρο, τα οποία συνθέτουν νοσταλγικά την ατμόσφαιρα μιας εποχής που δεν υπάρχει πια, ξυπνώντας μνήμες και εικόνες της καθημερινής ζωής των 100 τελευταίων χρόνων.

Η παρουσίαση των κεραμικών, την οποία επιμελείται ο ίδιος ο κ. Ξανθούλης, περιλαμβάνει σειρές αντικειμένων που στην πορεία θα εναλλάσσονται. Στον πρώτο κύκλο αντικειμένων, παρουσιάζεται μεταξύ άλλων, μία ομάδα «αστικών» κεραμικών από το Μαρούσι: κορμοί βάζα της δεκαετίας του ’60 μιας νοσταλγικής αισθητικής του τύπου «επιστροφή στις αξίες της φύσης» εξαιρετικά δημοφιλούς στους νέους αστούς της εποχής, καθώς και μια ομάδα από επιζωγραφισμένες κεραμικές φιγούρες και βάζα, της ίδιας εποχής, από την Αγιάσο της Μυτιλήνης: αναμνηστικά που εξάγονταν και πωλούνταν στα πανηγύρια των νησιών του Αιγαίου και στα τουριστικά μαγαζιά της εποχής.

Καθώς όλα τα αντικείμενα είναι μοναδικά, η παρουσίασή τους στο Cycladic Shop θα εξελίσσεται καθώς θα συμπληρώνονται διαρκώς νέα αντικείμενα ανάλογα με τις πωλήσεις.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4 και Βασιλίσσης Σοφίας & Ηροδότου 1

Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου

Η περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» αποτελεί το τελευταίο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας που σχεδιάστηκε για να τιμήσει την επέτειο των 150 χρόνων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τη θεμελίωση του εμβληματικού κτηρίου που το στέγασε.

Η έννοια του Ωραίου, την οποία πραγματεύεται η τρίτη στη σειρά έκθεση, συνιστά τον ιδανικό επίλογο, αφού η καλλιέργεια έρωτος προς τας καλάς τέχνας ήταν θεμελιώδης ανάμεσα στους καταστατικούς σκοπούς του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΒΔ 31.7.1893). Επικεντρωμένη στην πνευματικότερη και υψηλότερη στιγμή της ανθρώπινης δημιουργίας, η έκθεση υποστηρίζει την αισθητική ενατένιση, καλώντας ταυτόχρονα τους θεατές να διερευνήσουν την πνευματική βάση των αισθητικών επιλογών.

28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 44,

Διάρκεια έως 31/12/2019