Έχουμε μπει για τα καλά στο πνεύμα των Χριστουγέννων και ο αγαπημένος μας Cool Artisan food blogger μας προτείνει τρεις (συν μια) συνταγές για χριστουγεννιάτικα κέικ που θα κάνουν το σπίτι να μοσχοβολίσουν!
Το instagram του @gabnikolaidis γεμίζει καθημερινά με συνταγές και νόστιμες προτάσεις, ενώ το τελευταίο διάστημα τα... χριστούγεννα έχουν κάνει «κατάληψη» στον λογαριασμό του! Κάπως έτσι αποφασίσαμε να του ζητήσουμε να επιλέξει τις 3 top αγαπημένες του συνταγές που θα μας κάνουν να νιώσουμε πιο Xmas απο ποτέ.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ CRANBERRIES
Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο μια μέρα! Είναι ένα συναίσθημα! Ένα συναίσθημα που κρατά 2 μήνες και γίνεται πιο έντονο με απλά πράγματα όπως όταν ανάβεις τα λαμπάκια στο δέντρο ή όταν μοσχοβολάει το σπίτι από ένα εορταστικό κέικ.
Συστατικά
- 250 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. μαργαρίνη, λιωμμένη σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 μεγάλα αυγά
- 50 γρ. αμύδγαλο φιλέ
- 50 γρ. cranberries
- 2 βανίλιες
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 πρέζα αλάτι
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C,στις αντιστάσεις για να ψήσουμε το κέικ. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη, τη λιωμένη μαργαρίνη, τα αυγά, τις βανίλιες και το αλάτι. Χτυπάμε δυνατά για 4 λεπτά, να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε το μείγμα για να ομογενοποιηθεί.
- Τέλος, σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι, τα αμύγδαλα και τα cranberries. Από την ώρα που θα προσθέσουμε το αλεύρι δεν χτυπάμε, απλά ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα με μια σπάτουλα σιλικόνης
- Ρίχνουμε στη φόρμα το μείγμα και ψήνουμε το κέικ για 50 λεπτά.
- Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.
Προαιρετικά γλασάρουμε με icing από τυρί κρέμα και τριμμένη κουβερτούρα.
Συστατικά
- 250 γρ. μαργαρίνη, λιωμένη
- 250 γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά
- 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 πακετάκια βανίλια σε σκόνη)
- 100 γρ. φουντούκια
- 100 γρ. ταχίνι με κακάο
Οδηγίες
- Ψήνουμε τα φουντούκια για 10 λεπτά στους 180 ° C.
- Τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα τοποθετούμε σε μια καθαρή πετσέτα και τα τρίβουμε καλά έως ότου βγει η φλούδα τους.
- Τα βάζουμε στο μίξερ και τα χτυπάμε για 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν λεπτό αλεύρι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C, στον ανεμιστήρα
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ.
- Χτυπάμε τη μαργαρίνη με την ζάχαρη στο μίξερ, μέχρι να γίνει ένα ανοιχτόχρωμο μείγμα, αφράτο, και να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, περιμένοντας κάθε αυγό να ομοιογενοποιηθεί στο μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο. Με μια σπάτουλα, καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μπολ και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσέχουμε να μην μας πέσει τσόφλι στο μείγμα. Για να είμαστε σίγουροι, σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ πρώτα.
- Προσθέτουμε την βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε την μισή ποσότητα από το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθεί με το μείγμα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και τα φουντούκια και αρχίζουμε να «διπλώνουμε» απαλά το μείγμα με μια σπάτουλα για να ανακατευτούν.
- Βάζουμε το μισό μείγμα στην φόρμα του κέικ.
- Προσθέτουμε το ταχίνι με το κακάο και μετά καλύπτουμε με το άλλο μισό μείγμα.
- Ψήνουμε για 35 - 40 λεπτά ή μεχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι αν τρυπήσουμε στο κέντρο του κέικ.
- Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά.
- Το ταχίνι με το κακάο είναι πιο βαρύ, οπότε είναι λογίκο να πάει στην βάση του κέικ.
- Το αφαιρούμε από την φόρμα του κέικ και το διακοσμούμε με icing και φρέσκα μούρα, αν θέλουμε να δώσουμε μια πιο εορταστική αίσθηση.
Με το που δοκίμασα την πρώτη μπουκιά από αυτό το κέικ ταξίδεψα κατευθείαν πίσω στα 90s, στα παιδικά μου χρόνια και σε αυτά τα κέικ ζαχαροπλαστείου που στόλιζαν πάντα τον πάγκο της κουζίνας την περίοδο των γιορτών.
Συστατικά
- 2 αυγά
- 125 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
- 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. αμύγδαλα αναποφλοίωτα, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 125 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
- 300 γρ. αποξηραμένα φρούτα (όπως δαμάσκηνα και βερίκοκα) ή φρουί γλασέ ψιλοκομμένα
- 1 λεμόνι, το ξύσμα
- 15 γρ. ρούμι μαύρο ή κονιάκ
Οδηγίες
- Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν πολύ καλά.
- Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη και το μπέικιν πάουντερ, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μία μαρίζ.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και στο τέλος τα φρουί γλασέ, το ξύσμα και το ρούμι (ή το κονιάκ).
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί για κέικ.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C και ψήνουμε για 25 λεπτά.
- Έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί καλά το κέικ, τρυπώντας το κέντρο του με ένα μαχαίρι· θα πρέπει να βγαίνει στεγνό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης, αλλιώς ψήνουμε λίγο παραπάνω.
- Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε με γλάσο σοκολάτας και ότι Christmas candies θέλεις.
Το lemon curd δένει τόσο όμορφα με την σοκολάτα και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να στολίσεις σχεδόν κάθε γλυκό!
Συστατικά
- 1 φλ. τσαγιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 6 αυγά
- 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
- 2 βανίλιες
- 1 φλ. τσαγιού κακάο (άγλυκο)
- 2 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 πρέζα αλάτι
- 200 γρ κομμάτια κουβερτούρας
Οδηγίες
- Κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά, βανίλιες, κακάο, αλεύρι, αλάτι, μέσα στον κάδο του μίξερ.
- Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά: βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, κομμάτια κουβερτούρας γάλα.
- Σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε τα υλικά για 2 λεπτά έως ότου ενωθούν σε ένα ομοιγενές μείγμα.
- Δυναμώνουμε το μίξερ και χτυπάμε στην πιο δυνατή ταχύτητα για 2 ακόμα λεπτά.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τις φόρμες για τα ατομικά κέικ.
- Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε στην τελευταία σχάρα, στους 180°C για 30΄-35΄, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Αφήνουμε το κέικ, αφού ψηθεί, για 10΄ στη φόρμα.
- Το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά.
- Γλασάρουμε με lemon curd.
*Κάνε κλικ εδώ για να δεις τη συνταγή μου για lemon curd