Ονόμασέ τα «επαγγελματικούς κινδύνους»: είναι οι άνθρωποι, τα μέρη και τα πράγματα με τα οποία έρχεσαι σε επαφή στην εργασία και τα οποία έχουν την ικανότητα να βλάπτουν τη σωματική και συναισθηματική σου ευεξία. Είναι ένα πρόβλημα που αναπτύσσεται γρήγορα, ιδιαίτερα τώρα που περνάμε περισσότερο καιρό στο γραφείο απ’ όσο παλιότερα.
«Από τη διάθεσή σου μέχρι τα μικρόβια στα οποία εκτίθεσαι διαρκώς, το περιβάλλον του γραφείου παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία σου» τονίζει ο Γιώργος Σιδερής, ειδικός παθολόγος. Γι’ αυτό συμβουλευτήκαμε ειδικούς για να μας αποκαλύψουν τους λόγους που η καθημερινή εργασία σε φθείρει – και πώς μπορείς να ενεργήσεις για να προστατευτείς.
Πώς να απαντήσεις στην ερώτηση «πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου»
2 τρόποι για να απολαμβάνεις τη δουλειά σου κάθε μέρα:
Λάθος 1ο: Είσαι διαρκώς σε ετοιμότητα
Η δουλειά βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με όλα τα πράγματα για τα οποία αγχώνονται οι γυναίκες, αναφέρει η Αμερικάνικη Ένωση Ψυχολογίας. «Ο ένοχος είναι οι μεγαλύτερες ευθύνες και οι περισσότερες ώρες εργασίας» λέει η Όλγα Τσικαλάκη, MSc, ψυχολόγος, σύμβουλος σταδιοδρομίας και εξηγεί: «Ολοένα και περισσότερο, οι εταιρείες απαιτούν από τους υπαλλήλους να είναι διαθέσιμοι και εκτός εργασίας. Αν και είναι εύκολο να θεωρήσεις την καθημερινή πίεση ως αναπόφευκτο κομμάτι της δουλειάς, έχει το τίμημά της. Το στρες προκαλεί αύξηση της έκκρισης της κορτιζόλης, που κάνει την καρδιά να χτυπά ταχύτερα και τους μυς να σφίγγουν, και αυξάνει την πίεση. Παρότι αυτή η αντίδραση μπορεί να σου δώσει την ενέργεια να αντεπεξέλθεις σε μια προθεσμία ή ένα επείγον περιστατικό, ο οργανισμός μας δεν είναι εξοπλισμένος να βρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση συναγερμού. Το χρόνιο στρες αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη, κατάθλιψης και παθήσεων της καρδιάς».
Τι να κάνεις;
-Ακολούθησε ένα τελετουργικό στο τέλος της ημέρας
«Το να φέρνεις τα προβλήματα της δουλειάς στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει τις προσωπικές σου σχέσεις, να σου στερήσει τον ύπνο και να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης» σημειώνει η ειδικός. Απλές λύσεις, όπως το να ακούσεις το αγαπημένο σου τραγούδι ενώ επιστρέφεις σπίτι, στέλνουν το σήμα ότι είναι η ώρα της μετάβασης στην προσωπική σου ζωή.
-Κανόνισε ένα ραντεβού
Είτε είναι δείπνο με φίλους είτε μια επίσκεψη στο γυμναστήριο, οι υποχρεώσεις μετά τη δουλειά εξασφαλίζουν ότι θα δε χασομερήσεις στο γραφείο. «Όταν ξέρεις ότι πρέπει να φύγεις μια συγκεκριμένη ώρα, θα κάνεις περισσότερα στη διάρκεια της ημέρας», εξηγεί η Όλγα Τσικαλάκη.
Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να στείλεις βιογραφικό για δουλειά;
Λάθος 2ο: Τα μάτια σου είναι κολλημένα στον υπολογιστή
«Τα μάτια συγκλίνουν ώστε να εστιάσουν σε ένα κοντινό αντικείμενο, όπως η οθόνη του υπολογιστή. Όταν μένουν σε αυτή τη θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, καταπονούνται» αναφέρει ο οφθαλμίατρος Χάρης Μπριλάκης. Πράγματι, το 90% των χρηστών Η/Υ εμφανίζουν το σύνδρομο ηλεκτρονικού υπολογιστή, μια σειρά συμπτωμάτων όπως η ξηρότητα και το αίσθημα καύσου στα μάτια, οι πονοκέφαλοι, η θολή όραση και η ευαισθησία στο φως.
Τι να κάνεις;
-Χαμήλωσε το φωτισμό
Όλοι ονειρεύονται ένα γραφείο λουσμένο στο ήλιο, όμως το υπερβολικό φως μπορεί να αντικατοπτρίζεται στην οθόνη σου, προκαλώντας επιπλέον καταπόνηση στα μάτια. Κλείσε τα φώτα στην οροφή και χρησιμοποίησε λαμπατέρ, ενώ στη συνέχεια τοποθέτησε έτσι την οθόνη ώστε τα παράθυρα να είναι στο πλάι της και όχι πίσω ή μπροστά από αυτήν.
-Κάνε ένα διάλειμμα
Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι ανοιγοκλείνουν τα μάτια τις μισές φορές απ’ ό,τι συνήθως – μόλις έξι με οκτώ φορές το λεπτό– όταν κοιτούν την οθόνη του υπολογιστή, πράγμα που ξηραίνει τα μάτια. Προσπάθησε λοιπόν να τα ανοιγοκλείνεις κάθε τόσο. «Επίσης, απόστρεψε το βλέμμα σου από την οθόνη κάθε 10 με 15 λεπτά και κοίτα όσο πιο μακριά μπορείς για μερικά δευτερόλεπτα ώστε να χαλαρώσουν οι μύες των ματιών» προτείνει ο ειδικός.
-Προσάρμοσε την οθόνη σου
Μπορεί να νομίζεις ότι αν φέρεις την οθόνη πιο κοντά θα είναι πιο ξεκούραστο για τα μάτια, όμως είναι καλύτερα να κρατάς μια απόσταση. «Η οθόνη πρέπει να βρίσκεται 50 με 70 εκατοστά μακριά από το πρόσωπό σου», συστήνει ο οφθαλμίατρος. Επίσης, τοποθέτησέ τη 25 μοίρες χαμηλότερα από τα μάτια – σε μελέτη από τη Δανία διαπιστώθηκε ότι αυτή η γωνία μειώνει την κούραση των ματιών.