
Female rage (Θηλυκή οργή): Φράση που αναφέρεται στην έντονη έκφραση θυμού μίας γυναικας. Παρόλο που η θηλυκή οργή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει οποιαδήποτε φάση/κατάσταση θυμού, η συγκεκριμένη ορολογία συνήθως αντιστοιχεί σε θηλυκούς χαρακτήρες της ποπ κουλτούρας, κυρίως στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. - The Concordian.
Ποιες ταινίες, και μάλιστα πρόσφατες, θα μπορούσαμε να βάλουμε στην κατηγορία του female rage;
Το Anora σίγουρα αποτελεί την πιο συζητημένη ταινία της προηγούμενης χρονιάς και, μετά τον πενταπλό θρίαμβο στα φετινά Όσκαρ, τα debates προφανώς δεν σταμάτησαν ούτε το 2025.
Άραγε πρόκειται για ένα αριστούργημα του ανεξάρτητου σινεμά ή μια υπερτιμημένη παραγωγή που έτυχε να βρίσκεται στο σωστό μέρος την σωστή στιγμή; Είναι ένας φόρος τιμής στην σεξεργασία με φεμινιστικούς σεναριακούς τόνους ή μια ακόμα ‘καραμελίτσα’ για το ανδρικό κοινό που του αρέσει να βλέπει γυμνά στήθη και στρινγκ εσώρουχα;
Εύκολα μπορεί κανείς να απορροφηθεί από αντίστοιχες αναλύσεις, όμως, κατά την ταπεινή μου άποψη, ολόκληρες σεκάνς της ταινίας αγνοούνται υποδειγματικά όταν μιλάμε για τους χαρακτήρες και τον φεμινισμό της: Από την στιγμή που η Anora διεκδικεί τα χρήματα που δικαιούται από τον ιδιοκτήτη του club που δουλεύει μέχρι και το τελευταίο της "motherfucker”, έχουμε μία πρωταγωνίστρια που δεν τα παρατάει χωρίς να παλέψει. Και όταν λέμε ‘παλέψει’, εννοούμε με νύχια και με δόντια, ουρλιάζοντας, χτυπώντας, γρατζουνώντας και βρίζοντας.
Μία άλλη ταινία που απασχόλησε τις οθόνες και το letterbox μας ήταν φυσικά το The Substance, η ιστορία μίας γυναίκας που ‘παραδίνεται’ στις ανασφάλειες της και σταδιακά τις αφήνει να την κυριεύσουν με τον πιο φρικαλέο τρόπο. Η Demi Moore στον ρόλο που την έβαλε πάλι στον ‘χάρτη’ του Χόλιγουντ προσπαθεί να ξεφύγει από τον ίδιο της τον εαυτό, ‘γεννώντας’ (σχεδόν κυριολεκτικά) το μίσος για την εμφάνισή της και τελικά σαπίζοντας μαζί με τον φετιχισμό της νιότης της.
Στο Companion από την άλλη, το ρομπότ-συνοδός πολυτελείας Άιρις αποκτάει συνείδηση και καταλαβαίνοντας την απέραντη εκμετάλλευση που υπέστη από το αγόρι της Τζος, παίρνει την κατάσταση στα χέρια της, με βίαια αποτελέσματα. Βλέπουμε λοιπόν πως οι θυμωμένες γυναίκες έχουν έρθει στο κινηματογραφικό προσκήνιο: ενώ υπήρχαν πάντοτε σαν ιδέα και δημοφιλές trope, κάτι μοιάζει να αλλάζει στην απεικόνισή τους, από το Κώδικας Κινδύνου μέχρι και το Furiosa, και σίγουρα αξίζει να το εξετάσουμε περαιτέρω.
Ξεκινώντας με το αυτονόητο, ο θυμός σίγουρα δεν είναι ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα για μία γυναίκα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του BBC, οι γυναίκες του σήμερα είναι πιο έξαλλες (και πιο αγχωμένες) από ό,τι ποτέ άλλοτε στην ιστορία, κυρίως σε σύγκριση με τους άνδρες συνομήλικους τους.
Παρόλα αυτά, είναι κυρίως οι πρόσφατες κινηματογραφικές παραγωγές που σχολιάζονται θετικά για το πορτρέτο του λεγόμενου ‘female rage’ στην πλοκή τους, με παλιότερα παραδείγματα να μην τα καταφέρνουν τόσο καλά.
"Αν εξετάσουμε την ιστορία του, κυρίως δυτικού, κινηματογράφου, οι εικόνες θυμωμένων γυναικών αντιμετωπίζονται πάντα ως κάτι άσχημο και κακό,” εξηγεί η Anna Bogutskaya, συγγραφέας των βιβλίων Unlikeable Female Characters και Feeding the Monster. Και συνεχίζει: "Για τους ανδρικούς χαρακτήρες, η οργή ήταν πάντα κάτι που τους έδινε βάθος και τους έκανε ήρωες, ενώ για τις γυναίκες ήταν ένα συναίσθημα που τις μετέτρεπε σε υστερικές, άσχημες και άξιες τιμωρίας.”
Και πράγματι, για τον κάθε John Wick που θέλει να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο της γυναίκας του, υπάρχει μία Glenn Close που τρελαίνεται από έρωτα και βράζει κουνέλια στην χύτρα για να τρομάξει τον ερωμένο της.
Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr