Είναι η σούπα που τρώμε παραδοσιακά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μετά την Ανάσταση του Χριστού. Η παραδοσιακή μαγειρίτσα είναι η ιδανική επιλογή για την μετάβαση από την απόλυτη νηστεία στην κρεατοφαγία. Και ο Άκης Πετρετζίκης μάς έχει την πιο εύκολη συνταγή για μαγειρίτσα.
Υλικά:
- 1 κιλό συκωταριά, αρνίσια
- 100 γρ. ρύζι γλασέ
- 1 μαρούλι
- 2 φέτες λεμόνι
- 2 φύλλα δάφνης
- 10-15 κόκκους πιπεριού
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 2 κλ. δεντρολίβανο
- 50 γρ. λευκό κρασί
- 1 κύβο κότας
- 1 1/2 λίτρο νερό
- 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1/4 ματσάκι άνηθο
- αλάτι
- Για το αυγολέμονο: ξύσμα λεμονιού από 2 λεμόνια, χυμό λεμονιού, 2 αυγά, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Τοποθετείς μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνεις νερό και αφήνεις να πάρει βράση. Ρίχνεις τη συκωταριά, τις φέτες από το λεμόνι, τα φύλλα δάφνης, το αλάτι και τους κόκκους από το πιπέρι, και βράζεις για 10-15 λεπτά αφαιρώντας τον αφρό ανά διαστήματα. Μεταφέρεις τη συκωταριά με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και πετάς το νερό. Τοποθετείς την ίδια κατσαρόλα ξανά σε δυνατή φωτιά και ρίχνεις 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβεις το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα βάζεις στην κατσαρόλα. Προσθέτεις ολόκληρα τα κλωνάρια του δεντρολίβανου. Κόβεις τη συκωταριά σε μικρά κομμάτια, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά. Σβήνεις με το κρασί και ανακατεύεις. Προσθέτεις τον κύβο και το νερό, και χαμηλώνεις τη φωτιά σε μέτρια. Κλείνεις την κατσαρόλα με το καπάκι της και βράζεις για 30-40 λεπτά.
Όσο βράζεις χοντροκόβεις το μαρούλι, ψιλοκόβεις όλο το λευκό και λίγο από το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το κάτω μέρος (με το κοτσάνι) από τον άνηθο, και αφήνεις στην άκρη. (Το υπόλοιπο πράσινο μέρος από τα κρεμμύδια και τον υπόλοιπο άνηθο τα κρατάς στην άκρη.) Προσθέτεις στην κατσαρόλα το ρύζι, τα μαρούλια και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και κλείνεις ξανά το καπάκι. Αφήνεις να ξαναπάρει βράση και βράζεις για ακόμα για 10-15 λεπτά. (Αν είναι πολύ πηχτή, ρίχνεις λίγο καυτό νερό και ανακατεύεις.)
Για το αυγολέμονο
Ρίχνεις σε ένα μπολ το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύεις με ένα σύρμα χειρός. Βάζεις σταδιακά 5-6 κουτάλες της σούπας από τον ζωμό της μαγειρίτσας και ανακατεύεις συνεχώς. Μεταφέρεις το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύεις ανακινώντας την κατσαρόλα. Αφήνεις 20 δευτερόλεπτα και αποσύρεις από τη φωτιά. Ψιλοκόβεις τα υπόλοιπα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον υπόλοιπο άνηθο, και τα ρίχνεις στην κατσαρόλα. Ελέγχεις τα καρυκεύματα, προσθέτεις αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται, και ανακατεύεις. Σερβίρεις με ελαιόλαδο, άνηθο, φέτες από λεμόνι και πιπέρι.