
Σήμερα, 18 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Νεομάρτυρος Ιωάννου του ράπτου, Οσίων Ακακίου Κοσμά και Ευθυμίου.
18 Απριλίου γιορτή: Ποιος γιορτάζει σήμερα;
Την Παρασκευή, στέλνεται ο Ιησούς δέσμιος από τον Καϊάφα στον τότε ηγεμόνα της Ιουδαίας Πόντιο Πιλάτο. Αυτός, αφού Τον ανέκρινε με πολλούς τρόπους και αφού ομολόγησε δυο φορές ότι ο Ιησούς είναι αθώος, έπειτα, για να ευχαριστηθούν οι Ιουδαίοι, τον καταδικάζει σε θάνατο• και αφού τον μαστίγωσε σαν δραπέτη δούλο τον Δεσπότη των όλων, Τον παρέδωσε για να σταυρωθεί. Από ’κει και πέρα ο Ιησούς, αφού παραδόθηκε στους στρατιώτες, γυμνώνεται, φοράει κόκκινη χλαμύδα, στεφανώνεται με ακάνθινο στεφάνι, κρατάει κάλαμο σα σκήπτρο, προσκυνείται χλευαστικά, φτύνεται και χτυπιέται στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Μετά, φορώντας πάλι τα ρούχα του και βαστάζοντας το Σταυρό, πηγαίνει προς τον Γολγοθά, τον τόπο της καταδίκης και εκεί, γύρω στην Τρίτη ώρα της ημέρας, σταυρώνεται μεταξύ δυο ληστών, βλασφημείται από αυτούς που είχαν πάει στον Γολγοθά μαζί του, μυκτηρίζεται από τους αρχιερείς, ποτίζεται από τους στρατιώτες με ξύδι ανακατεμένο με χολή. Γύρω στην ενάτη ώρα, αφού βγάζει πρώτα φωνή μεγάλη, και λέει: "Τετέλεσται", εκπνέει "ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου", την ώρα κατά την οποία σφάζονταν, σύμφωνα με τον νόμο, ο πασχαλινός αμνός, ο οποίος καθιερώθηκε ως έθιμο στους Ιουδαίους, προτυπώνοντας τον Εσταυρωμένο Χριστό, πρίν από 1043 χρόνια.
Το δεσποτικό αυτό θάνατο και η άψυχη κτίση, πενθώντας, τον τρέμει και αλλοιώνεται από το φόβο αλλά ο Δημιουργός της κτίσεως ακόμα και όταν είναι νεκρός, λογχίζεται την ακήρατη πλευρά Του και ρέει απ’ αυτή αίμα και νερό. Τέλος, κατά τη δύση του ηλίου, έρχεται ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος μαζί με αυτόν, και οι δυο κρυφοί μαθητές του Ιησού, αποκαθηλώνουν από το Σταυρό το πανάγιο του διδασκάλου σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν με καθαρό σεντόνι και αφού το έθαψαν σε καινούργιο τάφο, κυλούν στο στόμιο του μεγάλο λίθο.
Άγιος Νεομάρτυρας Ιωάννης
Ο Άγιος Νεομάρτυς ᾿Ιωάννης γεννήθηκε στο χωριό Τέροβο ᾿Ιωαννίνων από φιλόθεους και ευσεβείς γονείς. ᾿Από νωρίς εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα όπου εξασκούσε τα επάγγελμα του ράπτη.
Μετά τον θάνατο των γονιών του μετέβη στην Κωνσταντινούπολη επί Πατριάρχου Ιερεμίου Α’ (1525-1545) και επί σουλτάνου Σουλεϊμάν του Β (1520-1560).
Περικοσμούμενος με ψυχικές και σωματικές αρετές εκίνησε των φθόνο των Τούρκων, οι οποίοι τον πίεζαν να γίνει Μουσουλμάνος.
Ο Ιωάννης όμως απέκρουσε τις δελεαστικές προτάσεις των Τούρκων και αποφάσισε να μαρτυρήσει για την αγάπη του στον Χριστό. Έτσι προσέφυγε στον πνευματικό του και αφού εξομολογήθηκε του δήλωσε τον πόθο του για το μαρτύριο.
Ο πνευματικός αρχικά τον απέτρεψε και έτσι ο Ιωάννης ανέλαβε της εκτέλεση της αποφάσεώς του.
Συγκινημένος ύστερα από λίγο από την ανάμνηση των Παθών του Κυρίου κατά τη Μεγάλη Πέμπτη, πήγε και πάλι στον πνευματικό του και του ζήτησε την ευχή και την ευλογία του και ζήτησε την ευχή και την ευλογία του για το μαρτύριο. Όμως απετράπη για δεύτερη φορά από τον πνευματικό.
Ο Ιωάννης επανήλθε τη Μεγάλη Παρασκευή στον πνευματικό του λέγοντας ότι είδε όραμα ότι χόρευε μέσα σε φλόγες μεγάλης φωτιά. Τότε έλαβε από την πνευματικό του την ποθούμενη ευλογία.
Μεταβαίνοντας στο εργαστήριο του είδε να τον πλησιάζουν Τούρκοι που τον προέτρεπαν να αλλαξοπιστήσει και τον κατηγορούσαν ότι όταν ήταν στα Τρίκαλα είχε αρνηθεί τον Χριστό.
Ο Ιωάννης όμως περιφρόνησε με τους λόγους του τη θρησκεία του Μωάμεθ όπου άναψε τον θυμό των Τούρκων οι οποίοι τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στον κριτή όπου αποφάσισε να τον μαστιγώσουν και να τον ρίξουν στη φωτιά, όπως και έγινε.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr