
"Καλό λούσιμο-χτένισμα στην τσιπούρα για τον κύριο Θανάση, που τη θέλει καθαρή και περιποιημένη" αντηχεί η φωνή του αστειευόμενου ιχθυοπώλη. 'Ένα από τα αμέτρητα πειράγματα και χωρατά που ακούς μπαίνοντας στο μικρό αστικό παράδεισο της γεύσης, της κοινωνικής επαφής και των χρωμάτων. Η Σκεπαστή Αγορά -μια μικρή Βαρβάκειος- Καλλιθέας μπορεί να περηφανεύεται ότι δεν έχει όμοιά της σε άλλη συνοικία της Αθήνας.
Τούτη η "μικρή Βαρβάκειος" με τα αυθεντικά "αγοραία" vibes γεφυρώνει με τον πιο αβίαστο τρόπο το χθες με το σήμερα σε ένα καθημερινό αλισβερίσι μεταξύ μανάβηδων, χασάπηδων, ψαροπωλών, μπακάληδων και αξιότιμης πελατείας, που κρατά κοντά 70 χρόνια.
Γνωστή και ως "αγορά των Ποντίων", γεννιέται μεταπολεμικά -στα τέλη της δεκαετίας του 1950- όταν Πόντιοι πρόσφυγες του ’22, πραματευτές της επιβίωσης, που μέχρι τότε πωλούσαν τα προϊόντα τους σε υπαίθριους πάγκους, αποφάσισαν να αγοράσουν ένα κομμάτι γη και να στεγαστούν σε καμιά 60αριά μαγαζάκια, τα οποία μοιράστηκαν μεταξύ τους με κλήρο. Σήμερα βέβαια αρκετά από αυτά έχουν αλλάξει χέρια, πέρασαν στις επόμενες γενιές ή μεταπωλήθηκαν, ωστόσο η ουσία της αγοράς παραμένει αλώβητη, ολοζώντανη και φασαριόζα.
Ό,τι μεζέ θες για τσίπουρο και ούζο σε μια βόλτα
Καλά κρυμμένη από τα γύρω κτίρια και σκεπασμένη με ελενίτ, η Σκεπαστή Αγορά Καλλιθέας ενώνει τις παράλληλες οδούς Γρυπάρη (στο ύψος του αριθμού 134) και Πλάτωνος (στο ύψος του αριθμού 5). Μπαινοβγαίνοντας στο στεγασμένο χώρο και από τους δύο δρόμους, βρίσκεις σε μια βόλτα ό,τι ονειρεύεται μια μερακλίδικη παρέα για τα νηστίσιμα της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά και τα ψαρικά των no-meat-today ημερών του τραπεζιού. Εδώ ψωνίζεις φρέσκο πράμα για τα μαγειρέματά σου και μεζεδάκια της στιγμής για ούζο και τσιπουράκι.
Στην καρδιά της αγοράς ξεμυαλίζει η φαρδιά-πλατιά πρόσοψη του "Μπατανιάν" με την πολυχρωμία και την ποικιλία της. Μπορεί η προσφυγική οικογένεια από την Καισάρεια να έφερε μαζί της το 1922 την τέχνη του παστουρμά, όμως η τέταρτη γενιά "σκίζει" με την ποικιλία αλίπαστων και θαλασσινών μεζεκλικιών που διαθέτει. Τι ψωμωμένα μύδια καπνιστά, τι γαριδοσαλάτες δικής τους παραγωγής και βραστές γαρίδες λαδολέμονο, τι τσιροσαλάτες και πολίτικες λακέρδες, ό,τι χρειάζεται ένα καλό απόσταγμα θα το βρεις εδώ. Ακόμη και παστουρμά θαλάσσης, μεζέ περιωπής από φιλέτα καπνιστού μπακαλιάρου με τσιμένι, φτιάχνουν.
Επαγγελματίες μάγειρες που δουλεύουν θαλασσινή κουζίνα ορκίζονται στην ποιότητα των οστρακοειδών του Πετρόπουλου, που οι πάντες γνωρίζουν ως "Λάμπρο". Εδώ ανάλογα με τη μέρα και την ώρα βρίσκεις από μύδια με το κέλυφος και ή μόνο ψίχα για τα μυδοπίλαφά σου μέχρι κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια (μικρότερα ελληνικά και μεγάλα γαλλικά). Διαθέτουν και αχινοσαλάτα, "γκουρμεδιά" της αλμύρας στο βαζάκι με θαλασσινό νερό.
Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr