
Ίσως δεν έχει ξαναυπάρξει δραματική σειρά με τόσο μεγάλη απήχηση. To Adolescence είναι η 4η πιο δημοφιλής αγγλόφωνη σειρά του Netflix και μέχρι πριν από λίγες μέρες γνωρίζαμε ότι την έχουν δει πάνω από 115 εκατομμύρια άνθρωποι. Το νούμερο είναι εντυπωσιακό.
Έχει προκαλέσει ατελείωτες συζητήσεις, αντιδράσεις και σχόλια -η αλήθεια είναι κυρίως από γονείς και δη όσων έχουν παιδιά στην προεβηφεία και την εφηβεία. Δύσκολα μένεις αδιάφορος με αυτά που συμβαίνουν στην μικρή οθόνη. Η σειρά τικάρει πολλά συναισθητικά κουτάκια στους γονείς, τόσο με την πρόζα της όσο και με την αισθητική της.
Θέλαμε να μάθουμε τι σκέφτονται οι γονείς που είδαν την σειρά και ζητήσαμε από τέσσερις μαμάδες και έναν μπαμπά να μας πουν τις σκέψεις τους.
Ελένη Καραγιάννη Δημοσιογράφος-Διευθύντρια Madame Figaro
Είδα το Adolescence και το μόνο που με εντυπωσίασε ήταν το όνομα του Brad Pitt στη λίστα με τους executive producers!
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Δεδομένου ότι μπήκα στον πειρασμό να δω τη σειρά αφότου είχε ξεκινήσει ο ντόρος για το πόσο καταπληκτική είναι, πόσο σημαντικό είναι να τη δουν όλοι όσοι έχουν παιδιά (κι όλοι όσοι δεν έχουν) και πόσο θα σοκαριστούν βλέποντάς τη οι γονείς εφήβων, υποθέτω ότι οι προσδοκίες μου ήταν υψηλές. Φοβάμαι, υπερβολικά υψηλές. Θα αφήσω στην άκρη ό,τι αφορά την καλλιτεχνική αξία της για την οποία δεν είμαι και αρμόδια να μιλήσω.
Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως, αν και καταλαβαίνω τη δυσκολία του εγχειρήματος με τα μονοπλάνα, προσωπικά δεν θα με χάλαγε κι ένα flash back πού και πού, ενώ το γεγονός ότι κάθε επεισόδιο εξαντλείται σε μια μόνο οπτική του θέματος, θεωρώ ότι αδικεί κάποιες από αυτές (πχ θα ήθελα να δω περισσότερα για το τι "παίζει" στο χώρο του σχολείου).
Ας πάμε όμως στο δια ταύτα, στο πόσο δηλαδή "σοκαρίστηκα” ως μαμά δύο εφήβων από όσα είδα να συμβαίνουν σε αυτή τη βρετανική πόλη. Για να είμαι ειλικρινής, καθόλου... Εκτιμώ ότι η σειρά κατάφερε να αποτυπώσει με αρκετό ρεαλισμό το τι συμβαίνει στις παρέες των σημερινών εφήβων, όχι όμως να καταδείξει κάτι που ένας γονιός δεν γνωρίζει.
Προφανώς και ήξερα ήδη ότι τα παιδιά μου και οι συμμαθητές τους "συνομιλούν” με emoji και ότι το καθένα έχει τη δική του σημασία, ότι οι καθηγητές στα σχολεία δεν έχουν απολύτως καμία δυνατότητα (αλλά και επιθυμία) επιβολής πάνω στους εξαγριωμένους μαθητές, ενώ ως μητέρα αγοριών ήμουν ήδη εξοικειωμένη ακόμα και με τη ρητορική του Andrew Tate. Όσο για το πόσο βίαια μπορούν να γίνουν τα παιδιά σήμερα, σίγουρα δεν χρειαζόταν να δω Netflix για να σοκαριστώ, υπάρχουν και τα δελτία ειδήσεων.
Παρόλα αυτά εξακολουθώ να πιστεύω ότι κανείς δεν φτάνει στη δολοφονία (όπως και στην αυτοκτονία) χωρίς να υπάρχει ένα ψυχοπαθολογικό υπόβαθρο. Όχι ότι αυτό δίνει άλλοθι στους γονείς. Ίσα ίσα, κατά τη γνώμη μου, κάνει τη δουλειά ενός γονέα ακόμα πιο δύσκολη, αφού εκτός από το να προσέχουμε με ποιον κάνουν παρέα τα παιδιά μας, τι βλέπουν στο ίντερνετ, πώς φέρονται στους πιο αδύναμους, με ποιον τρόπο εκτονώνουν την οργή τους και τόσα άλλα, πρέπει να προσέχουμε και εκείνες τις -πολύ λεπτές, κάποιες φορές- μεταβολές στη διάθεση και τη συμπεριφορά τους που ενδέχεται να αποτελούν ενδείξεις κάποιας ψυχικής ασθένειας.
Γενικά, αυτό που είδα στο Adolescence είναι ό,τι γνώριζα ήδη: πως οι γονείς πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά τους. Συγχωρέστε με, λοιπόν, για τη μάλλον αντιδημοφιλή άποψη, αλλά θεωρώ ότι ο "θόρυβος” γύρω από μια σειρά με ένα τόσο κοινότοπο μήνυμα οφείλεται κυρίως στους μηχανισμούς marketing της σόουμπιζ. Και τώρα που το σκέφτομαι, αυτό μπορεί και να εξηγείται από την παρουσία του ονόματος του Brad Pitt στη λίστα με τους executive producers!
Νανά Παπαδογεωργάκη Δικηγόρος - Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια & Διαπραγματεύτρια
Το τελευταίο διάστημα παντού έβλεπα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενθαρρυντικές αναρτήσεις του τύπου "μην το χάσετε", "γροθιά στο στομάχι", αναλύσεις από ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, κοινωνιολόγους και αναρωτιόμουν τι είχα χάσει.
Η δική μας η γενιά μεγάλωσε χωρίς facebook και Instagram, χωρίς φατσούλες και περίεργα εικονίδια στην ανταλλαγή αλληλογραφίας. Ως γονείς, πασχίζουμε να φανούμε αντάξιοι της εικόνας που έχουμε σχηματίσει για τον σωστό γονιό και λάθη δεν μας συγχωρούνται εύκολα. Λείπουμε όλη μέρα από το σπίτι (συνθήκη που μάθαμε απ΄έξω και ανακατωτά), πληρώνουμε φροντιστήρια, διακοπές, ένδυση και υπόδηση και νομίζουμε ότι κάνουμε τα πάντα για τα παιδιά μας. Τέσσερα επεισόδια στη πλατφόρμα του Netflix που μας αφύπνισαν, μας ταρακούνησαν, μας σόκαραν γιατί πολύ απλά μας υπενθύμισαν ότι η εφηβεία έχει μυστικά, τα οποία δυστυχώς τα παιδιά μας δεν μοιράζονται στην πλειονότητα μαζί μας, παρά μόνο με τον κόσμο της τεχνολογίας.
Διαβάστε περισσότερα στο esquire.com.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr