Το Πάσχα πλησιάζει και η παραδοσιακή συνταγή που φτιάχνουμε αυτές τις μέρες δεν είναι άλλη από τα αφράτα και λαχταριστά τσουρέκια. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας αποκαλύπτει όλα τα μυστικά για να φτιάξεις και εσύ φέτος εύκολα και απλά τσουρέκια χωρίς ζύμωμα και χωρίς μίξερ.
Ακόμη κι αν φτιάχνεις τσουρέκια για πρώτη φορά αυτή η συνταγή είναι άχαστη και θα σε ενθουσιάσει.
Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για αφράτα τσουρέκια με ίνες χωρίς ζύμωμα και χωρίς μίξερ.
Υλικά:
- 600 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι (κοσκινισμένο)
- 1 κύβο φρέσκια μαγιά των 25 γρ (ή 1 φάκελο μαγιά 8 γρ.)
- 100 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. φρέσκο γάλα
- 50 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 κρόκο αυγού
- 2½ κοφτά κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη
- 1 κ.γ. κοφτό κακουλέ σε σκόνη
- 1 ακέρωτο πορτοκάλι (το ξύσμα)
- 3 δάκρυα μαστίχα
- 1 βανίλια
- Για το τελείωμα: 1 κρόκο με 1 κ.σ νερό και 2 πρέζες ζάχαρη για το άλειμμα
- 50 γραµ. αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Αρχικά, όλα τα υλικά πρέπει να είναι χλιαρά και όχι καυτά για να μην καεί η μαγιά. Βάζεις σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταίνεται το βούτυρο, μόλις λιώσει προσθέτεις τη ζάχαρη και το γάλα και μια πρέζα αλάτι.
Σε ένα μπολ βάζεις το κοσκινισμένο αλεύρι, προσθέτω τη μαγιά, τα αρωματικά (μαχλέπι και κακουλέ) και τη βανίλια και ανακατεύεις με ένα κουτάλι.
Στην κατσαρόλα που έχουν λιώσει τα υλικά προσθέτεις τον χυμό πορτοκάλι. Σε ένα μικρό μπολ σπας καλά δυο αυγά και έναν κρόκο αυγού και τα προσθέτεις στο υγρό μείγμα. Προσθέτεις το ξύσμα πορτοκαλιού και έπειτα χτυπάς στο γουδί λίγη μαστίχα με λίγη ζάχαρη και την προσθέτεις στο μείγμα. Τώρα κάνεις μια λακκούβα στο κέντρο με τα στερεά υλικά και προσθέτεις τα υγρά υλικά στο μπολ. Ανακατεύεις καλά και έχεις μια κολλώδη ζύμη.
Καλύπτεις με μεμβράνη και αφήνεις τη ζύμη στην άκρη για 3 ώρες.
Φοράς γάντια μιας χρήσης, χρησιμοποιείς λίγο λιωμένο βούτυρο και δουλεύεις για λίγο τη ζύμη και τη διπλώνεις. Βάζεις πάλι μεμβράνη και αφήνεις να ξεκουραστεί για ένα ακόμη 3ωρο. Και στο δεύτερο φούσκωμά της θα δεις ότι η ζύμη παίρνει τον απαραίτητο όγκο.
Βγάζεις τη ζύμη από το μπολ και με λίγο βούτυρο στα χέρια κόβεις τη ζύμη σε δυο μέρη. Το ένα μπαλάκι το χωρίζεις σε τρία μέρη και φτιάχνεις τρία κορδόνια ζύμης (αφήνεις για λίγα λεπτά να ξεκουραστεί) κάνεις το ίδιο και στα επόμενα δυο μέρη και φτιάχνεις μια πλεξίδα τσουρέκι. Βάζεις αντικολλητικό χαρτί σε μια φόρμα του κέικ και το αφήνεις να πάρει και πάλι όγκο.
Βάζεις τον φούρνο στους 40 βαθμούς μέχρι να ζεσταθεί και τον κλείνεις. Αφήνεις μέσα για μια ώρα τα τσουρέκια και αυτά παίρνουν στο τριπλάσιο τον όγκο του.
Αλείφεις με κρόκο, ζάχαρη και νερό και ψήνεις στον αέρα στους 160 βαθμούς στη μεσαία σχάρα για 30 λεπτά. Τέλος, αν θέλεις αφού βγουν από τον φούρνο προσθέτεις φιλέ αμυγδάλου.