Follow us

Γιατί το Βαρούλκο είναι τόσο σημαντικό για την ελληνική γαστρονομία

Τα στοιχεία αλλά και οι λόγοι που καθιστούν το εστιατόριο του Λευτέρη Λαζάρου, ναυαρχίδα της ντόπιας γευστικής κουλτούρας που άπτεται της θάλασσας.

MissBloom TEAM
λαζαρου

Όπως πιθανότατα κάπου πήρε το μάτι σου, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας -στο πλαίσιο των Χρυσών Σκούφων, του σημαντικότερου γαστρονομικού θεσμού της χώρας από το 'αθηνόραμα'- απονεμήθηκαν σε 88 εξαιρετικά εστιατόρια για το 2025, το βράδυ της 2ας Απριλίου, στην καθιερωμένη πια τελετή της Θεσσαλονίκης, στο Makedonia Palace. Στην κορυφή όλων, το Βαρούλκο.

Το εμβληματικό Varoulko Seaside στον Πειραιά διατήρησε για μια ακόμα χρονιά τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου ελληνικής κουζίνας της χώρας, με βαθμολογία 16/20. Και υπάρχουν πάντοτε σημαντικοί λόγοι γι' αυτό.

Γαστρονομικό τοπόσημο για Αθηναίους και επισκέπτες της πρωτεύουσας, φάρος στην εξέλιξη της θαλασσινής ελληνικής κουζίνας και πεδίο διαρκούς ιωδιούχας γεύσης, το εστιατόριο του 'καπετάνιου' Λευτέρη Λαζάρου έκανε -και μάλιστα έπιασε λιμάνι ακριβώς στην ώρα του- το δρομολόγιο Διστόμου/Δεληγιώργη/Πειραιώς/Μικρολίμανο βγάζοντας ψάρια από τη θάλασσα και την αφάνεια, κεντώντας με υψηλές τεχνικές που συνάντησαν ιδέες πηγαίας νοστιμιάς.

Στα πελάγη της νοστιμιάς

Γέννημα θρέμμα του Πειραιά, γιος καραβομάγειρα, χωρίς λαμπερούς τίτλους σπουδών και μαθητείας, ο Λευτέρης Λαζάρου έβγαλε με επεισοδιακό τρόπο τα ψάρια στη στεριά το 1987. Τότε ακριβώς άνοιξε το πρώτο, θρυλικό πια, Βαρούλκο στο Μεγάλο Λιμάνι αλλά σε ένα μικρό στενό αυτού. Σε ένα παλιό προσφυγικό σπίτι της οδού Διστόμου και σε έναν χώρο μια σταλιά, μόλις δύο δωματίων, ξεκίνησε να αλλάζει η ίδια η γαστρονομική ιστορία της Ελλάδας - όταν λέμε πως ο χώρος ήταν μικρός εννοούμε πολύ μικρός, τόσο, που ο ΛΛ χρειάστηκε να φτιάξει μια εξωτερική παράγκα ώστε να συμπληρώσει την κουζίνα του.

Αλλά η ουσία ήταν το ίδιο το φαγητό. Ο γευσιπλάστης Λαζάρου ήταν εκείνος που πρώτος δημιούργησε και παρουσίασε στο κοινό την κουζίνα ψαριού. Το ψητό ψάρι ήταν ο μόνος κανόνας εκείνη την εποχή ενώ μαγειρευτά με τέτοιο δεν είχε τολμήσει κανείς έως τότε.

'Έδωσε στην άσημη πεσκανδρίτσα με κρεμμύδια και πράσα, ρόλο πρωταγωνίστριας σε μια σκηνή που ακόμη ψαχνόταν. Στο ίδιο μοτίβο, έπαιξε και με το καλαμάρι με πέστο ή τους iconic ντολμάδες αυγολέμονο με θαλασσινά - πιάτα που μέχρι τότε δεν υπήρχαν και από εκείνα που αρκετά αργότερα ονομάστηκαν fine comfort στα δικά μας γευστικά δρώμενα.

Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr