Follow us

Γιατί λέμε ψέματα την Πρωταπριλιά | Από τα αθώα ψέματα μέχρι τις εξωφρενικές ειδήσεις

Γιατί κάθε 1η Απριλίου λέμε ψέματα; Από τους ψαράδες της Κελτικής Ευρώπης μέχρι τις γαλλικές Πρωτοχρονιές και τις φάρσες των ΜΜΕ, εξερευνούμε την ιστορία της Πρωταπριλιάς και πώς έφτασε να γίνει παγκόσμιο έθιμο.

MissBloom TEAM
ψεμα Disney

Κάθε χρόνο, την 1η Απριλίου, το ψέμα γίνεται… έθιμο. Μικρά αθώα ψέματα, έξυπνες φάρσες και εξωφρενικές ειδήσεις γεμίζουν την ημέρα, με θύματα όσους δεν είναι υποψιασμένοι. Αλλά από πού ξεκίνησε αυτή η παράδοση για την Πρωταπριλιά; Και γιατί επιβιώνει ακόμα;

Από τους ψαράδες στους Γάλλους

Μία εκδοχή μάς πάει πίσω στους αρχαίους Κέλτες ψαράδες. Κάθε χρόνο, την 1η Απριλίου, ξεκινούσαν τη θερινή περίοδο ψαρέματος, αλλά συχνά γύριζαν με άδεια δίχτυα. Για να μην απογοητευτούν ή γίνουν αντικείμενο χλευασμού, έλεγαν ψεύτικες ιστορίες για "τεράστιες ψαριές" που… απλώς δεν έτυχε να φέρουν μαζί τους.

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή, όμως, προέρχεται από τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564, οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, καθώς συνέπιπτε με την άνοιξη. Όταν ο βασιλιάς Κάρολος Θ’ αποφάσισε να μεταφέρει την αρχή του έτους στην 1η Ιανουαρίου, πολλοί συνέχισαν να γιορτάζουν την παλιά ημερομηνία. Οι υπόλοιποι, για να τους κοροϊδέψουν, τους έστελναν ψεύτικα δώρα και τους έκαναν πλάκες. Και κάπως έτσι, η Πρωταπριλιά έγινε συνώνυμο της φάρσας.

Διαβάστε περισσότερα στο esquire.com.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr