
Είναι το εθνικό πιάτο της 25ης Μαρτίου και ένα από τα αγαπημένα εδέσματα όλων των Ελλήνων. Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι ένα φαγητό που δεν λείπει σήμερα από τα πιάτα μας και όσο και αν δεν το πιστεύεις είναι πανεύκολο να τον ετοιμάσεις για την οικογένειά σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα.
Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου είναι πανεύκολη και πετυχαίνει πάντα.
Υλικά:
- 2 τεμάχια παστό μπακαλιάρο
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/5 κ.γ. αλάτι ψιλό
- Ηλιέλαιο για τη σκορδαλιά και το τηγάνισμα του μπακαλιάρου
- 6-7 πατάτες
- 4-5 σκελ. σκόρδο
- 1/2 λεμόνι
- 3 κ.σ. ξίδι από κρασί
-
1½ φλ. ελαιόλαδο
-
1 αυγό
Εκτέλεση:
Αρχικά πρέπει να έχει ξαλμυρίσει τον μπακαλιάρο ή να έχεις ξεπαγώσει τα φιλέτα αν έχεις επιλέξει κατεψυγμένο. Αφού κάνεις όλη τη διαδικασία για να φύγει το αλάτι πρέπει να τον ξεπλύνεις σε καθαρό νερό. Είναι πολύ βασικό να στεγνώσεις πολύ καλά σε χαρτί κουζίνας ώστε να μην έχει ίχνος υγρασίας. Τον κόβεις σε κομμάτια και τον ακουμπάς σε απορροφητικό χαρτί.
Σε ένα μικρό ταψί βάζεις το αλεύρι. Αν θέλεις προσθέτουμε και λίγο αλάτι αλλά με προσοχή γιατί έχει και το ψάρι και ανακατεύεις τα υλικά. Ζεσταίνεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το τηγάνι και ρίχνεις το λάδι. Το λάδι πρέπει να μισοσκεπάζει το κάθε κομμάτι του. Βουτάς ένα ένα κομμάτι στο αλεύρι και το τινάζεις ώστε να φύγει το περιττό αλεύρι. Βάζεις τα παναρισμένα κομμάτια στο καυτό λάδι και τηγανίζεις. Αφήνεις να ροδίσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3 με 4 λεπτά. Γυρίζεις το κομμάτι και από την άλλη πλευρά για 2 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αφήνεις σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το περιττό λάδι.
Λίγα λίγα τα κομμάτια ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία στο τηγάνι. Για να γίνει τραγανή η κρούστα από το αλεύρι, πρέπει η θερμοκρασία του λαδιού να είναι όσο το δυνατόν σταθερή.
Για τη σκορδαλιά:
Καθαρίζεις, πλένεις και κόβεις την κάθε μια πατάτα σε καρέ. Τις βάζεις σε μια κατσαρόλα, τις σκεπάζεις με νερό και τις βράζεις για περίπου 20 λεπτά, να μαλακώσουν. Όσο βράζουν καθαρίζεις το σκόρδο. Τις στραγγίζεις και τις λιώνεις στο μίξερ. Τις πολτοποιείς όσο ακόμα είναι καυτές. Προσθέτεις το αλάτι, το σκόρδο, το λεμόνι και το ξίδι. Αναμειγνύεις το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο.
Με το μίξερ σε λειτουργία, λίγο λίγο, µε ροή κλωστής, προσθέτεις το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Αν χρησιμοποιήσεις αυγό, το προσθέτεις στο τέλος, όσο ακόμα η πατάτα είναι καυτή για να ψηθεί (συνεχίζοντας το χτύπημα). Το μείγμα γίνεται κάτασπρο από το αυγό και αφράτο. Αφήνεις να κρυώσει καλά και σερβίρεις.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr