
Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και ένα από τα παραδοσιακά πιάτα που υπάρχουν αυτή τη μέρα στο τραπέζι μας είναι ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Είτε επιλέξεις την ελαφριά εκδοχή για γρήγορο μπακαλιάρο στο τηγάνι ή στο Air fryer, είτε κάνεις μια εναλλακτική συνταγή με μπακαλιάρο πλακί, το συγκεκριμένο ψάρι έχει βάλει εδώ και πολλά χρόνια τη σφραγίδα του στα παραδοσιακά εδέσματα της συγκεκριμένης μέρας.
Γιατί έχει καθιερωθεί όμως να τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και το εορτασμού της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 απέναντι στους Τούρκους;
Η απάντηση έχει τόσο θρησκευτικό, όσο και πρακτικό υπόβαθρο.
Αρχικά, η 25η Μαρτίου πέφτει πάντα μέσα στη Σαρακοστή για το Πάσχα. Με δεδομένο ότι αυτή ήταν η παλαιότερη και πιο αυστηρή χρονική περίοδος νηστείας για την ορθόδοξη εκκλησία, επιτρεπόταν να φάμε ψάρι μόνο στις δυο μεγάλες γιορτές της περιόδου αυτής: την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αλλά και την Κυριακή των Βαΐων.
Το έθιμο του μπακαλιάρου
Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, είναι ο μπακαλιάρος και μάλιστα συνοδεία της γνωστής σκορδαλιάς.
Η εξήγηση για τη γευστική αυτή συνήθεια έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι. Παρά το ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα "ελληνικό" ψάρι, καθώς τον συναντάμε κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστά ένα τρόφιμο φθηνό κι εύκολο στη συντήρηση.
Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Έτσι ο μπακαλιάρος σκορδαλιά έγινε ένα πιάτο - σήμα κατατεθέν της 25ης Μαρτίου και ως σήμερα έχει εξέχουσα θέση στο τραπέζι των Ελλήνων.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr