
Η κουλτούρα του μεζέ ανέκαθεν είχε πιστούς φίλους και μάλλον δε σταμάτησε ποτέ να προσθέτει καινούριους τέτοιους. Ακόμη κι αν τα μαγαζιά που υπηρετούν το εν λόγω ύφος ευ τρώγειν και πίνειν, εξελίχθηκαν. Τα νέα μεζεδοπωλεία της Αθήνας λοιπόν μας συστήνονται ως γαστρο/νεο/καφε - μεζεδοπωλεία αλλά διατηρούν τη χαλαρή φάση, τη συνοδεία με εκλεκτά αποστάγματα και την παρεΐστικη διάθεση. Μέρη σαν τα παρακάτω.
ΑTHeRee
Από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, ο Νίκος Θυρρής συστήνει στη γευστική σκηνή της πόλης ένα μεζεδοπωλείο/μαγειρείο/καφενείο που κατά κάποιο τρόπο δίνει και πάλι ζωή στο μέρος που φιλοξενούσε -το επίσης μαγειρείο- Τα Κύθηρα. Στη στοά Τοσίτσα, το ΑTHeRee παίζει στο κόνσεπτ μαμαδίστικη κουζίνα, μεζέδες και aperivino.
Καπάνι Μάρκετ
Το Καπάνι είναι η παλαιότερη και πιο παραδοσιακή αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης -ένα διαχρονικό σημείο συνάντησης γεύσεων όπου συναντιούνται η Ανατολή με τα Βαλκάνια, καθώς και ένας τόπος όπου γεύσεις και μυρωδιές ανακατεύονται με κουλτούρες και ανθρώπους- και αποτελεί αφορμή για την ονοματοδοσία του νέου οινορεστοράν του Μεταξουργείου, το Καπάνι Μάρκετ.
Πιάτα οικεία δημιουργικά που ανασύρουν μνήμες του χθες. Ακριβώς τέτοια είναι η φασολάδα Πρεσπών με τις τζουμπερίνγκες (Φλωρινιώτικη λέξη που σημαίνει κομμάτια χοιρινού με λίπος ξεροψημένα), το Μακάλο (παραδοσιακό πιάτο της Φλώρινας) και τη σιγομαγειρεμενη πανσέτα μαύρου χοίρου με άιβαρ (σέρβικη σάλτσα με κόκκινες πιπεριές). Δεν είναι τυχαία αυτή η γευστική κατεύθυνση. Τόσο ο ιδιοκτήτης (που τρέχει και τον Πρίγκηπα στα Εξάρχεια), όσο και ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας έχουν κοινή καταγωγή από την ακριτική Φλώρινα. Όπως κοινή είναι η αγάπη τους για τη νόστιμη, αγνή και παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.
Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr