Η καλύτερη πίτα στον κόσμο είναι ελληνική και σίγουρα δεν μαντεύεις ποια μπορεί να είναι

Δεν είναι η σπανακόπιτα, δεν είναι η τυρόπιτα...

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Μπορεί η χώρα μας να έχει μεγάλη παράδοση στις πίτες, με κάθε περιοχή να δηλώνει περήφανη για τη δική της παραδοσιακή αλμυρή πίτα, αλλά και οι γλυκές παρασκευές δεν κάνουν πίσω. Κάπως έτσι η χώρα μας φιγουράρει στην πρώτη θέση ανάμεσα στις καλύτερες 76 γλυκές πίτες στον κόσμο με την αγαπημένη και πανεύκολη... μελόπιτα.

Ακόμη, στη λίστα taste Atlas με τις 76 Καλύτερες Γλυκές Πίτες του κόσμου, βρίσκονται δυο ακόμη ελληνικές πίτες η γαλατόπιτα (5η θέση) και η μηλόπιτα (18η θέση).

Μελόπιτα

Η παραδοσιακή μελόπιτα είναι ένα ελαφρύ ελληνικό επιδόρπιο, που συνδέεται παραδοσιακά με το νησί της Σίφνου, αλλά οι ποικιλίες του συναντώνται και σε άλλες ελληνικές περιοχές. Η πίτα συνδυάζει φρέσκο τυρί, κατά προτίμηση μυζήθρα με βάση το πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, αυγά και μέλι, και συνήθως ψήνεται ως στρογγυλό κέικ χωρίς κόρα.

Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για μελόπιτα.

Υλικά:

  • 300 γρ. μέλι
  • 1 κιλό ανθότυρο
  • 7 αυγά, μεσαία
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 80 γρ. μέλι για τη σύνθεση
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 50 γρ. καρύδια
  • 1 κ.γ. θυμάρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Σε ένα μπολ βάζεις το μέλι, το ανθότυρο σπασμένο σε κομμάτια και ανακατεύεις καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτεις τα αυγά, το αλάτι, τη βανίλια, την κανέλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα από το λεμόνι και ανακατεύεις με μία κουτάλα.

Μεταφέρεις το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί 32 εκ. και ψήνεις για 45 λεπτά. Αφαιρείς και αφήνεις να κρυώσει καλά.

Αφού κρυώσει απλώνεις σε όλη την επιφάνεια της μελόπιτας το μέλι, πασπαλίζεις με την κανέλα, τα καρύδια και θυμάρι. Σερβίρεις με θυμάρι.

Το γλυκάκι του bikini body | Πανεύκολο, χωρίς ζάχαρη ιδανικό για τη διατροφή του καλοκαιριού