
Ποιος είπε πως αν είσαι vegan ή νηστεύεις δεν μπορείς να δοκιμάσεις την πιο αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή για γλυκό. Το νηστίσιμο γαλακτομπούρεκο του Άκη Πετρετζίκη δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την κλασσική συνταγή και είναι σίγουρο πως θα σε ενθουσιάσει.
Και μην ξεχνάς μπορείς να το ετοιμάσεις μέσα σε 25'
Υλικά:
-
Για το σιρόπι: 250 γρ. νερό
-
550 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
-
1 στικ κανέλας
-
φλούδες πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
-
Για την κρέμα: 900 γρ. ρόφημα αμυγδάλου, χωρίς ζάχαρη
-
250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
-
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
-
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
-
110 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
-
2 βανιλίνες
-
80 γρ. κορν φλάουρ
-
80 γρ. μαργαρίνη
-
14 φύλλα κρούστας για γλυκά, (450 γρ.)
-
200 γρ. μαργαρίνη, λιωμένη
Εκτέλεση:
Τοποθετείς ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνεις το νερό, τη ζάχαρη, το στικ κανέλας και τις φλούδες πορτοκαλιού, και ανακατεύεις με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήνεις 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη, το αποσύρεις από τη φωτιά, ανακατεύεις ελαφρώς και αφήνεις στην άκρη να κρυώσει.
Για την κρέμα, τοποθετείς μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνεις το ρόφημα αμυγδάλου και τη ζάχαρη, και αφήνεις να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη χωρίς να ανακατέψεις. Ρίχνεις σε ένα μπολ τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το σιμιγδάλι, τις βανιλίνες και το κορν φλάουρ, και ανακατεύεις με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Μεταφέρεις το μείγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύεις για 2-3 λεπτά με το σύρμα χειρός μέχρι να δέσει καλά το μείγμα. (Μπορείς να καταλάβεις ότι η κρέμα είναι έτοιμη, όταν το σύρμα αφήνει σημάδια στο μείγμα). Αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτεις τη μαργαρίνη και συνεχίζεις το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί τελείως η μαργαρίνη. Αφήνεις να κρυώσει ελαφρώς.
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Αλείφεις με ένα πινέλο ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 25x32 εκ. με μαργαρίνη και τοποθετείς κάθετα το πρώτο φύλλο στη μισή πλευρά του ταψιού και ραντίζεις με μαργαρίνη. Τοποθετείς κάθετα και το δεύτερο φύλλο στην άλλη μισή πλευρά ώστε να εξέχουν τα φύλλα από τα τοιχώματα και ραντίζεις ξανά με μαργαρίνη. Επαναλαμβάνεις για τα υπόλοιπα 5 φύλλα και αδειάζεις μέσα τη γέμιση και την απλώνεις ομοιόμορφα. Τοποθετείς τα υπόλοιπα 7 φύλλα στο στο κέντρο του ταψιού ραντίζοντας κάθε φορά με τη μαργαρίνη. Διπλώνεις τις άκρες προς τα μέσα και ρίχνεις από πάνω την υπόλοιπη μαργαρίνη.
Χαράζεις με ένα μαχαίρι το γαλακτομπούρεκο σε 12 κομμάτια, μεταφέρεις το ταψί στον φούρνο και ψήνεις για 80-90 λεπτά στην πάνω σχάρα μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα σε όλη την επιφάνειά του. Αφαιρείς το γαλακτομπούρεκο και περιχύνεις σταδιακά με το κρύο σιρόπι. Αφήνεις μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρεις.
Τα vegan τρουφάκια της τεμπέλας που πρέπει να δοκιμάσεις
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr