Χρυσοί Σκούφοι 2025 | Τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν για πρώτη φορά

Τα new entries στη λίστα των φετινών βραβεύσεων από τον κορυφαίο γαστρονομικό θεσμό της Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Στην 32η χρονιά ενδελεχούς έρευνας, αξιολόγησης και αποτύπωσης του γαστρονομικού status της χώρας, οι Χρυσοί Σκούφοι βρήκαν την ελληνική γαστρονομική σκηνή να συνεχίζει την πολύ καλή της πορεία, επιβραβεύοντας συνολικά 45 εστιατόρια, οι επιχειρηματίες και οι σεφ των οποίων παρέλαβαν με πλατύ χαμόγελο την κορυφαία ελληνική διάκριση το βράδυ της Δευτέρας 10 Μαρτίου.

Όπως κάθε χρόνο, δεν έλειψαν οι αλλαγές και οι ανακατατάξεις. Τρία εστιατόρια έχασαν φέτος τον Χρυσό τους Σκούφο, τέσσερα εστιατόρια ανέβηκαν στη βαθμολογική κλίμακα και επτά εισήλθαν για πρώτη φορά στο κλαμπ των βραβευμένων. Τα πρωτεία σε αυτές τις νέες εισόδους κρατούν η Πάρος και η Πελοπόννησος, που με δύο ολοκαίνουργιους Χρυσούς Σκούφους η καθεμία βλέπουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο της γεύσης να ανεβαίνουν σταθερά.


Οι νέοι Χρυσοί Σκούφοι

Βενετσιάνικο Πηγάδι - Κέρκυρα

Στην καρδιά της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, η πλακόστρωτη πλατεία Κρεμαστής με το περίτεχνα σκαλιστό πέτρινο ενετικό πηγάδι του 17ου αιώνα αποτελεί το ιδανικό τερέν πάνω στο οποίο στήνει τα τραπέζια του το "Βενετσιάνικο Πηγάδι", σε ένα άκρως ατμοσφαιρικό σκηνικό.

Στα καλοστρωμένα τραπέζια, το πολύ καλά συντονισμένο και ενημερωμένο σέρβις παραδίδει τα πιάτα-εμπνεύσεις του σεφ Σπύρου Αγιού, που μαζί με τον σεφ-ιδιοκτήτη Γιάννη Βλάχο παρουσιάζουν μία fine comfort κουζίνα με φινέτσα και χάρη, η οποία συνδέει παραδοσιακές κερκυραϊκές σπεσιαλιτέ με σύγχρονες τάσεις και ιδέες. Στα plus, μία εντυπωσιακή οινική λίστα με περισσότερες από 1000 ετικέτες του ελληνικού και διεθνή αμπελώνα. Τον χειμώνα, η δράση μεταφέρεται στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, με το "Βενετσιάνικο Πηγάδι" να παρουσιάζει εκεί την εστιατορική του υπόσταση.

Cabbanes - Ξενοδοχείο Myconian Villa Collection, Μύκονος

Το γαστρονομικό εστιατόριο του πολυτελούς ξενοδοχείου Myconian Villa Collection επιβλέπει αφ' υψηλού την παραλία και τον κόλπο της Ελιάς, διατηρώντας αποστάσεις από τα της υπόλοιπης Μυκόνου πεπραγμένα, προσφέροντας περιβάλλον χαλάρωσης και ατμόσφαιρα ιδιωτικότητας. Απλώνει τα τραπέζια του -με την πιθανότατα καλύτερη art de la table του νησιού των Ανέμων- στα πέριξ της εντυπωσιακής πισίνας, προτού σου χαρίσει μία μοναδική fine dining εμπειρία, με μία από τις πιο διαφορετικά ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις που έχουμε δει εδώ και καιρό στα κυκλαδίτικα εστιατορικά δρώμενα.

Ο εξαιρετικά χαρισματικός -μόλις 31 ετών- σεφ Φίλιππος Σταμπουλής παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο fusion δημιουργικής κουζίνας με παρασκευές σπάνιας ακρίβειας που αντλεί στοιχεία από πολλές σημαντικές γαστρονομικές κουλτούρες και ενσωματώνει σε αυτό στοιχεία ελληνικότητας, με τρόπο εκλεπτυσμένο και άκρως απολαυστικό. Must taste o αστακός ποσέ με πουρέδες κουμ κουάτ και καρότου, λευκά σπαράγγια και σούπα καρύδας, το πολυδιάστατο αρνί και το αιγαιοπελαγίτικο λαβράκι με αποξηραμένο σύκο, λούζα και σος από Βινσάντο. Τα πιάτα πλαισιώνονται από μία εκτενή λίστα κρασιών με κορυφαίες ελληνικές σοδειές, εκλεκτές διεθνείς ετικέτες και σαμπάνιες.

Galazia Hytra - Ξενοδοχείο Summer Senses, Πάρος

Το καλοκαιρινό alterego της πολυβραβευμένης Hytra απλώνει τα τραπέζια του στο πίσω μέρος του 5* ξενοδοχείου Summer Senses , "βλέπει" το Πίσω Λιβάδι και τη Μάρπησσα, και σερβίρει σαν amuse bouche ατμόσφαιρα σιωπηλής πολυτέλειας με εξαιρετικό σέρβις. Στην κουζίνα του, τα αρώματα των Κυκλάδων, η επαφή με τη γη της Πάρου και μία μοντέρνα γευστική κοσμοθεωρία συνυπάρχουν αρμονικά.

Ο βραβευμένος Γιώργος Φελεμέγκας επιμελείται και ο ταλαντούχος Χρήστος Κανουλάς εκτελεί με συνέπεια και ακρίβεια πιάτα σύγχρονης αντίληψης με μπόλικα ντόπια στοιχεία. Από τα πιο ενδιαφέροντα πιάτα είναι οι γαρίδες με μοσχολέμονο, φράουλα, κρέμα βασιλικού, αμπελοφάσουλα και αγουρέλαιο, το μοσχάρι με αγκινάρα, αφρό κρασοτύρι και ρεβιθάδα και ο αστακός με ραβιόλι, μυδόζουμο και σάλτσα από πετρόψαρα.Θαυμάσια η δουλειά της σομελιέ Χριστίνας Χουρπουλιάδου.

Matsuhisa Paros - Ξενοδοχείο Avant Mar, Πάρος

Η παραλία Πιπέρι και το πολυτελές ξενοδοχείο Avant Mar, ακριβώς έξω από τη Νάουσα, λειτουργούν ως το ιδανικό τερέν για το παγκοσμίως αγαπητό εστιατορικό brand και την παριανή εκδοχή του. Στο Matsuhisa Paros, το θαλασσινό αεράκι μιξάρεται με το περιβάλλον απέριττης κομψότητας, την ανοιχτή κουζίνα και το επιβλητικό μπαρ, σε ένα σκηνικό που ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις αλλά και τις προσδοκίες του σύγχρονου επισκέπτη.

Το ίδιο ακριβώς κάνει και η φημισμένη fusion κουζίνα του, με επικεφαλής εδώ τον Γιώργο Σπαγκάκο και την Αμάντα Θανάτη. Τα διαχρονικά φαβορί της γευστικής κουλτούρας του Nobu-san βρίσκονται ασφαλώς στο μενού και συναντούν φρέσκες ιδέες, με μεσογειακά ή νοτιο-αμερικάνικα twists.

Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr