Follow us

Το πιο αμφιλεγόμενο πιάτο του πλανήτη και πού θα το φας στην Αθήνα

Η ιστορία και η παράξενη περίπτωση της πίτσας με ανανά.

MissBloom TEAM
εστίαση

Πίσω στα μέσα των 50s, ο Σωτήριος "Σαμ" Πανόπουλος από τα ορεινά Βούρβουρα Αρκαδίας μετανάστευσε στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας, στον Καναδά, για να ξεκινήσει μια καινούρια ζωή. Αφού έμεινε αρχικά στο Σόντμπουρι και μετέπειτα στο Έλιοτ Λέηκ του Οντάριο -όπου εργάστηκε σε ορυχεία- άνοιξε τελικά μαζί με τα αδέρφια του, Ηλία και Νικήτα, το εστιατόριο Satellite στο Τσάταμ-Κεντ του νοτιοδυτικού Οντάριο. Εκεί πωλούσαν αρχικά τυπικά αμερικάνικα φαγητά καθώς και αμερικανο-κινέζικες δημιουργίες, στις οποίες πολύ συχνά συνυπήρχαν γλυκές και αλμυρές γεύσεις.

Στις αρχές της δεκαετίας του '60, η πίτσα άρχισε να γίνεται δημοφιλής και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με το Satellite να ξεκινά να σερβίρει το μετέπειτα δημοφιλέστερο comfort food που υπήρξε. Ο Σαμ είχε δοκιμάσει πίτσα τόσο στο Ουίνδσορ του Οντάριο αλλά και στη Νάπολη της Ιταλίας. Το 1962 του ήρθε η ιδέα να προσθέσει ανανά από κονσέρβα πάνω στην πίτσα, φτιάχνοντας ένα προϊόν που έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους θαμώνες της επιχείρησής του.

Με την πάροδο του χρόνο γνώρισε και την αποδοκιμασία από αρκετούς ωστόσο κατάφερε να μείνει στην ιστορία. Ο ίδιος ο Σαμ πάντως κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε μιλήσει στο BBC, κάνοντας λόγο για μια ιδέα που ξεκίνησε αρχικά σαν φάρσα, "για να δούμε τι γεύση θα έχει" όπως είπε κι ο δημιουργός της, με αφορμή το ταίριασμα του κοτόπουλου με αντίστοιχα υλικά. Οι υπέρμαχοί του (ναι, υπάρχουν), κάνουν λόγο για έναν πολύ ιδιαίτερο συνδυασμό γλυκού και αλμυρού, που δίνει εν τέλει μια ενδιαφέρουσα αντίθεση. Θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει και ως μια δροσερά εξωτική πρόταση, που απευθύνεται σε πολλούς που προτιμούν αυτού του είδους τα μιξ.

Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr