
Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα δεν γίνεται και εδώ σου έχουμε τα μυστικά για να φτιάξεις την τέλεια λαγάνα για την οικογένειά σου. Τραγανή, καλοψημένη και καλύτερη από την αγοραστή. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου δίνει τα 5 μυστικά για να πετύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα και να σε ρωτούν οι δικοί σου πώς την έφτιαξες.
Η ζύμη
Το πρώτο και σημαντικότερο είναι η ζύμη σου. Πρέπει να έχεις υπομονή για να φτιάξεις την τέλεια ζύμη και να την αφήσεις να ωριμάσει. Η ζύμη είναι σωστά φουσκωμένη, όταν βυθίζοντας το δάκτυλό σου, το βαθούλωμα δεν έχει επαναφορά. Αφού φουσκώσει η ζύμη την πρώτη φορά, την αδειάζεις στον πάγκο και ζυμώνεις ελαφρά να ξεφουσκώσει. Λαδώνεις ελαφρά τα χέρια για να μην κολλά το ζυμάρι, αλλά δεν προσθέτεις αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και ελαστική για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Ούτε σφιχτή, ούτε σκληρή.
Όταν ψηθούν καυτές όπως είναι μέσα στο φούρνο, τις ψεκάζεις με ψεκαστήρι και λίγο νερό. Έτσι η κόρα θα γίνει πολύ τραγανή. Φτιάξε μπόλικες γιατί γίνονται ανάρπαστες.
Φούσκωμα ζύμης
Ίσως το πιο σημαντικό στάδιο για να βγει μια καλή λαγάνα. Άφησε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να διπλασιαστεί. Αν βιάζεσαι βάλε τη ζύμη σε χλιαρό φούρνο (σβησμένο φούρνο με θερμοκρασία μέχρι 45 βαθμούς όχι παραπάνω) ή εναλλακτικά, βοήθα την να ανεβεί βάζοντας την κοντά σε καλοριφέρ ή σε χλιαρό μπεν μαρί. Δεν χρειάζεται πλάστη για να πάρει σχήμα.
Πως θα γίνει τραγανή
Αν θέλεις έξτρα τραγανή υφή, πρέπει απαραιτήτως να τις ψεκάσεις με λίγο νερό στο τέλος του ψησίματος. Επίσης, απαραίτητα τρυπάς με σουβλί μέχρι κάτω όλη την επιφάνεια της ζύμης, γιατί μόνο έτσι θα γίνει τραγανή εξωτερικά, με θεϊκή κόρα.
Μαλακή κόρα
Αν σου αρέσει η μαλακή με πιο απαλή κόρα, άσε το στάδιο του ψεκασμού στο τέλος του ψησίματος καθώς και το διαμπερές τρύπημα της από πάνω ως κάτω.
Τα βαθουλώματα με τα χέρια είναι αρκετά για να βγει πιο φουσκωτή άλλα και πιο μαλακή. Αν θέλεις φουσκωτή την πλάθεις με πάχος 2 εκ., ενώ αν θέλεις πιο λεπτή και τραγανή πλάθεις με πάχος 1 εκ.
Το ψήσιμο
Εάν έχεις υπομονή στο ψήσιμο, ψήνονται καλύτερα στις αντιστάσεις, μία μία, στην κάτω σχάρα του φούρνου, για ομοιόμορφο ψήσιμο και καλύτερο ρόδισμα.
Όμως αν βιάζεσαι, μπορούν να μπουν στον αέρα ταυτόχρονα, αλλάζοντας θέση πάνω κάτω στα ταψιά για πιο σωστό ψήσιμο.
Υλικά:
- 300 ml νερό
- 7 γρ. ξερή μαγιά
- 2 πρέζες ζάχαρη
- 1 κ.σ. αλάτι
- 500 γρ. αλεύρι
- λίγο λάδι
Εκτέλεση:
Βάζεις σε ένα μπολ το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει καλά η μαγιά. Βάζεις το αλάτι στο αλεύρι και το προσθέτεις στο μείγμα. Ανακατεύεις καλά το μείγμα μέχρι να πάρει σώμα. Έπειτα βάζεις λίγο λάδι στα χέρια και αρχίζεις να ζυμώνεις. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλά στα χέρια. Μεταφέρεις στον πάγκο και συνεχίζεις το ζυμώνεις. Μόλις γίνει λεία τη μεταφέρεις σε ένα μπολ με λίγο λάδι και τη σκεπάζεις με μεμβράνη και αφήνεις να φουσκώσει για 1,5 περίπου ώρα στον πάγκο.
Βγάζεις τη ζύμη από το μπολ και τη ζυμώνεις και χωρίζεις σε δυο μέρη. Μεταφέρεις σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και την τοποθετείς σε σβηστό φούρνο, όπου και την αφήνεις να φουσκώσεις για 30 περίπου λεπτά μέχρι να γίνει η διπλάσια. Βγάζεις από τον φούρνο. Αν θες πιο λεπτή λαγάνα βάζεις λάδι στα χέρια και τα πιέζεις στην επιφάνειά της. Αν θες πιο φουσκωτή λαγάνα τότε παίρνεις ένα καλαμάκι από σουβλάκι και τρυπάς ως κάτω.
Ψήνεις για 30 λεπτά στη μεσαία σχάρα του φούρνου στον αέρα στους 200 βαθμούς. Όσο είναι καυτή η λαγάνα μέσα στον φούρνο τις ψεκάζουμε με λίγο νερό για να γίνει πιο τραγανή.
Βελούδινη μους σοκολάτας με μόνο 1 υλικό
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr