Εκτός από καφέ | Αυτές οι 5 τροφές θα σου δώσουν ενέργεια στη στιγμή

Αυτές οι 5 τροφές θα σου χαρίσουν φυσική και διαρκή ενέργεια, χωρίς σκαμπανεβάσματα.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Ξυπνάς νιώθοντας ότι χρειάζεσαι διακοπές αντί για δουλειά. Το απογευματινό "κρασάρισμα" σε κάνει να χαζεύεις το ταβάνι αντί να τελειώνεις τη λίστα υποχρεώσεών σου. Συνήθως, η πρώτη σκέψη είναι ο καφές. Όμως, όσο αγαπημένος κι αν είναι, δεν είναι η μόνη λύση, ούτε η καλύτερη.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Maddie Pasquariello και όσα αναφέρει στο Real Simple, το σώμα μας αντλεί ενέργεια από τις θερμίδες των τροφών, αλλά το πώς ακριβώς αξιοποιεί αυτή την ενέργεια εξαρτάται από τη σύνθεση των θρεπτικών συστατικών. Οι υδατάνθρακες είναι η πιο γρήγορη πηγή, ενώ η πρωτεΐνη και τα καλά λιπαρά εξασφαλίζουν σταθερά επίπεδα ενέργειας και μειώνουν την πείνα που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση. Αντί, λοιπόν, να βασίζεσαι αποκλειστικά στην καφεΐνη, πρόσθεσε στο διατροφικό σου πρόγραμμα αυτές τις 5 τροφές που θα σου δώσουν φυσική και διαρκή ενέργεια.

Ενέργεια στη στιγμή: Οι 5 καλύτερες τροφές

1. Βρώμη: Αν το πρωινό σου είναι ένα φλιτζάνι καφές και ένα μπισκότο, δεν είναι περίεργο που σε πιάνει υπνηλία πριν καν φτάσει το μεσημέρι. Η βρώμη είναι το απόλυτο superfood για να ξεκινήσεις δυναμικά τη μέρα σου. Περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, που απορροφώνται αργά, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα σακχάρου και αποφεύγοντας τις απότομες αυξομειώσεις ενέργειας.

Όπως εξηγεί η Dena Champion, διατροφολόγος, η βρώμη έχει επιπλέον φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ μπορείς να την απογειώσεις με μια κουταλιά φυστικοβούτυρο ή μερικά κομμάτια φρέσκων φρούτων.

2. Μπανάνα: Γι’ αυτό τη βλέπεις παντού στα γυμναστήρια! Οι μπανάνες είναι γεμάτες γρήγορους υδατάνθρακες, που το σώμα σου μπορεί να αξιοποιήσει αμέσως για ενέργεια. Παράλληλα, περιέχουν κάλιο, που βοηθά στη σωστή λειτουργία των μυών και αποτρέπει τις κράμπες.

Η Pasquariello προτείνει να τις συνδυάσεις με φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο για ένα σνακ που θα σου δώσει άμεση αλλά και διαρκή ενέργεια, χάρη στη σύνθεση υδατανθράκων, πρωτεϊνών και καλών λιπαρών.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr