Προφανώς και η συγκεκριμένη ημέρα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, πέραν του είναι το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα που θέλει τον μέσο Έλληνα να τιμά με πάθος μόνο όσες παραδόσεις σχετίζονται με (συνήθως πολύ, πάρα πολύ) φαγητό. Αυτό φυσικά δεν έχει τίποτα κακό. Η Τσικνοπέμπτη του 2025 έφτασε και παρακάτω ακολουθούν τα πάντα γι' αυτήν. Με το πλήρες guide του Esquire είναι δεδομένο πως δεν θα μείνεις νηστικός.
Το ψήσιμο της τέλειας -μοσχαρίσιας- μπριζόλας
Ακόμη και ένα σχετικά οικονομικό κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος μπορεί να μετατραπεί σε εξαίσια γευστική εμπειρία σε λίγα λεπτά. Βήμα-βήμα, σύμφωνα με τον τρομερό σεφ του Youtube, Babish: Απλώνεις την μπριζόλα σε ένα τηγάνι από ανοξείδωτο χάλυβα, που έχει προθερμανθεί. Επιτρέπεις στο κρέας να καψαλιστεί και από τις δύο μεριές και στη συνέχεια το βγάζεις εκτός φωτιάς για 10', τυλίγοντας με αλουμινόχαρτο. Τέλος, κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης το κόβεις σε λεπτές φέτες. Εναλλακτικά, μπορείς να ακολουθήσεις και τις συμβουλές των ειδικών από το νεoϋορκέζικο Lobel's.
Το μοσχάρι παραδοσιακά ψήνεται σε ξηρή φωτιά - σε αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν dry heat, χωρίς την προσθήκη δηλαδή υγρών ή λιπαρών ουσιών. Οι μπριζόλες της σπάλας, αυτές της κόντρας, το φιλέτο αλλά και ο κιμάς ενδείκνυνται για αυτό.
Οι συμβουλές των σεφ
Για να αγγίξεις την τελειότητα στο ψήσιμο, αρκεί να έχεις κατά νου κάποια πράγματα, που δεν βγάλαμε από το μυαλό μας, αλλά μας τα έχουν εκμυστηρευτεί γνωστοί σεφ.
Όπως για παράδειγμα το να αφήσεις το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου πριν το ρίξεις στις φλόγες (πάρα πολύ βασικό), να χρησιμοποιήσεις θερμόμετρο κατά το ψήσιμο, να στεγνώσεις την μπριζόλα σε χαρτί κουζίνας και να αλατίσεις στο τέλος - θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το αλάτι εντείνει την αφύγρανση, με τους κρυστάλλους του κάτω από υψηλές θερμοκρασίες να προκαλούν μεγαλύτερη απώλεια υγρών, κάτι που σημαίνει πως θυσιάζεις τους χυμούς του κρέατος.
Για πιο λεπτομερείς συμβουλές, δες τι έχει να σου προτείνει ο Βασίλης Σπόρος.
Τα λάθη του μπάρμπεκιου
Σε καμία, μα καμία, περίπτωση μην επαναπαυτείς στην απλότητας μίας εκ των πιο ευγενών τεχνών που οφείλει να κατέχει ένας άντρας, δηλαδή στο ψήσιμο στα κάρβουνα, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη καταστροφή του φαγητού. Έχε λοιπόν το νου σου για κάποια μοιραία λάθη.
Υπομονή: Καμία μπριζόλα δεν ετοιμάστηκε σε ελάχιστο χρόνο αλλά μέχρι να συμβεί αυτό θα πρέπει να επιδείξεις υπομονή, γενικότερα για την όλη διαδικασία. Αρχικά, πρέπει να ετοιμάσεις τη φωτιά και να περιμένεις να γίνουν εντελώς γκρι τα κάρβουνα πριν πετάξεις το κρέας στη σχάρα. Η φωτιά πρέπει να είναι πάντοτε χαμηλή.
Επαφή με τις φλόγες: Σε καμία των περιπτώσεων δεν έγκειται στη σφαίρα των προσδοκιών σου να να απανθρακωθούν το κοτόπουλο ή τα παϊδάκια. Οπότε πέρα από μία αρχική επαφή, είναι προτιμότερο το κρέας να μεταφερθεί στην πιο "δροσερή" πλευρά της ψησταριάς, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εγκαύματος (και για το κρέας και για τον ψήστη).
Ανυπόμονο γύρισμα: Μην ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που γυρίζουν συνεχώς το κρέας. Αυτό είναι ολέθριο σφάλμα και, όχι, δεν θα ετοιμαστεί πιο γρήγορα. Ο πιο συνηθισμένος χρόνος είναι 4'-5' ανά πλευρά.
Συνωστισμός: Μπιφτέκια, λουκάνικα, μπριζόλες, κοτόπουλο, κεμπάπ. Συνήθως, όλα σε ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους στην ίδια σχάρα, αν όχι το ένα πάνω στο άλλο. Αυτό οδηγεί στο να είναι κάποια από τα εδέσματα περισσότερο ψημένα και άλλα σχεδόν ωμά. Η καλύτερη λύση είναι να πάρεις το χρόνο σου και να ψήσεις κάθε τι ξεχωριστά.
Το χοιρινό
Μην πάρεις γουρούνι στο σακί. Υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να το προμηθευτείς και να το αξιοποιήσεις ιδανικά. Να θυμάσαι λοιπόν πάντοτε πως οι πρώτες μπριζόλες του χοιρινού έχουν λιγότερο λίπος από αυτές που κόβονται από το λαιμό ή τη σπάλα, αλλά είναι και πιο σκληρές, ιδιαίτερα όταν ψήνονται στο BBQ ή σε σχαροτήγανο.
Τα χοιρινά παϊδάκια (spare ribs ή κορτεζίνα) είναι το παραλληλόγραμμο εκείνο τμήμα του ζώου όπου τελειώνουν τα θωρακικά οστά (τα κόκαλα από τις χοιρινές μπριζόλες) και από κάτω τους αρχίζει η πανσέτα. Η ελληνική κορτεζίνα δεν ταυτίζεται ακριβώς με τα αμερικανικά spare ribs: Κάποιοι την καθαρίζουν από την πανσέτα, άλλοι την πωλούν ως πανσέτα με κόκαλο. Οι Αμερικανοί "εφευρέτες" αυτής της κοπής και (κυρίως) του ψησίματός της συμπεριλαμβάνουν στην κοπή μικρό τμήμα της πανσέτας. Αν πάλι επιμείνεις στα ribs, δες εδώ όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις.
Διαβάστε περισσότερα στο esquire.com.gr