
Η Τσικνοπέμπτη είναι προ των πυλών και αν έχεις σκεφτεί και εσύ να τη γιορτάσεις στο σπίτι, σου έχουμε τις πιο εύκολες και γρήγορες συμβουλές για να πετύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα και να ψήσεις το κρέας σαν επαγγελματίας.
Μιας και η Τσικνοπέμπτη είναι μια από τις πιο αγαπημένες παραδόσεις στην Ελλάδα πολλοί είναι εκείνοι που θα προτιμήσουν να "γιορτάσουν” σε κάποια ταβέρνα ή να παραγγείλουν ψητά στο σπίτι. Αν επιλέξεις όμως, να ψήσεις εσύ για τους φίλους και την οικογένειά σου πρέπει σίγουρα να διαβάσει τα παρακάτω tips.
Κατά το έθιμο, η ημέρα είναι αφιερωμένη στο ψήσιμο κρέατος, με τους καπνούς από τα κάρβουνα να γεμίζουν τον αέρα από νωρίς το πρωί, οπότε έχε στο νου σου ότι η προετοιμασία για το ψήσιμο ξεκινά από νωρίς και αν θες extra μαλακό κρέας μπορείς να το βάλεις σε μαρινάδα από την προηγούμενη μέρα.
Τι πρέπει να προσέξεις για να πετύχει το τέλειο ψήσιμο
Η σωστή θερμοκρασία
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις ξεκινώντας το ψήσιμο είναι να βγάλεις το κρέας από το ψυγείο. Μόλις πάρει θερμοκρασία δωματίου είναι έτοιμο να τοποθετηθεί στη σχάρα.
Το αλάτισμα
Όταν μιλάμε για ψητά το σωστό αλάτισμα είναι αυτό που δείχνει αν ο ψήστης είναι επαγγελματίας. Αν το κρέας σου είναι σε μαρινάδα από την προηγούμενη μέρα δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά. Αν όχι τότε θα ξεκινήσεις το ψήσιμο και θα προσθέσεις αλάτι και πιπέρι προς το τέλος, διαφορετικά θα γίνει πολύ σκληρό.
Η σχάρα
Πριν ξεκινήσεις φροντίζεις να έχεις καθαρίσει σχολαστικά τη σχάρα από προηγούμενα υπολείμματα, για να μη δημιουργηθούν υπερβολικές μαυρίλες πάνω στο κρέας από κολλημένα λίπη. Πριν τοποθετήσεις το κρέας στη σχάρα, την περνάς με λεμόνι και τη βάζεις να κάψει καλά. Έπειτα τη λαδώνεις για να μην κολλήσει το κρέας.
Μέτρια φωτιά
Οι φωτιά που θα ψηθεί το κρέας πρέπει να είναι μέτρια. Αν και θέλεις υψηλή θερμοκρασία η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια. Αν βάλεις το κρέας σε φωτιά που καίει τότε θα ψηθεί απέξω και μέσα θα είναι ωμό. Αν θέλεις το τέλειο αποτέλεσμα προσπάθησε να διατηρείς μέτρια τη φωτιά. Κράτα τις δυνατές φλόγες για κάποια φωτό στο BBQ.
Το κόψιμο και η "ξεκούραση”
Αμέσως μόλις αφαιρέσεις το κρέας από τη φωτιά το αφήσεις να "ξεκουραστεί" για 7 περίπου λεπτά και δεν ξεκινάς αμέσως να το κόβεις γιατί θα σκληρύνει και θα στεγνώσει. Το κρέας συνεχίζει να μαγειρεύετε και αφού το κατεβάσεις από τη φωτιά, οπότε δώσε χρόνο για να "ξεκουραστεί".
Μετά από λίγο με ένα να μεγάλο μαχαίρι, κόψε την μπριζόλα σε λεπτές φέτες προς την αντίθετη φορά των ινών του κρέατος.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr