Follow us

Αφιέρωμα κρέας | Τα εστιατόρια, οι ταβέρνες και τα σουβλατζίδικα για την Τσικνοπέμπτη και όχι μόνο

Σε ένα αφιέρωμα αυστηρά για κρεατοφάγους, συγκεντρώσαμε τα καρνιβορικά σημεία της πόλης που ακονίζουν τα μαχαίρια τους για εκλεκτές κοπές, ανάβουν τα κάρβουνα για μαεστρικά ψησίματα και επιλέγουν τα συνοδευτικά και τα αποστάγματα που θα απογειώσουν τη γευστική μας έξοδο.

MissBloom TEAM
κρεας

"Οx Αthens": Κρεατοφαγία στην αστική ψησταριά του τώρα

Λίγα μέρη εμβαθύνουν στην ποιοτική κρεατοφαγία και γενικότερα, στην ευρύτερη εμπειρία νοστιμιάς– με τον τρόπο που το κάνει το "OX Athens". Βλέπεις, από την αρχή έως το τέλος κάθε γεύματος, εδώ όλα είναι εξόχως φροντισμένα και προσεγμένα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Το χειροποίητο ζυμωτό ψωμί, οι αεράτες αλοιφές και τα εμπνευσμένα ορεκτικά το επιβεβαιώνουν – το ίδιο και τα λαχανικά που σερβίρονται στο peak της εποχικής τους ωριμότητας. Υπάρχει επίσης σοβαρή επένδυση στη συνεργασία με μικρές φάρμες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με απώτερο σκοπό την κορυφαία, πάντοτε, πρώτη ύλη.

Έπειτα, συναντάμε μαεστρικά δομημένα πιάτα κρεατικών σε χειροποίητες παρασκευές όπως το λουκάνικο και το πασά κεφτέ, πριν πάρουν σειρά τα "βαριά χαρτιά" που ικανοποιούν όλα τα τερέν εκλεκτής κρεατοφαγίας. Επιπροσθέτως, μια προσεκτικά δομημένη και αποψάτη οινική λίστα έρχεται, όχι απλώς να συμπληρώσει, αλλά και να αναδείξει την εμπειρία κρεάτινης απόλαυσης και να δώσει θαυμάσιες προτάσεις σε οποιονδήποτε επιθυμεί απλώς να χαλαρώσει με ένα ποτήρι κρασί. Όλα τα παραπάνω, σε ένα εσωτερικό φιλόξενο και ντιζαϊνάτο, με ένα αρμονικό blend από πέτρα και σκυρόδεμα, τυλιγμένο με γήινες αποχρώσεις και διακριτικούς τόνους, και μια σε διαρκή κίνηση και με τη φλόγα μονίμως αναμμένη ανοιχτή κουζίνα.

Tip: Σημείωσε πως το "OX Athens" ενδείκνυται και για business lunch, χαλαρό μεσημεριανό ή after-office χαλάρωση.

Χατζηγιάννη Μέξη 9, Ιλίσια, 2107107070, FB:Ox Athens, IG:@ox_athens

"Γίδι": Η αντισυμβατική χασαποταβέρνα

Π αρ’ όλη τη διάχυτη νοσταλγία που αισθάνεσαι όταν περνάς τις πόρτες της πέτρινης ταβέρνας του 1960, μια ματιά στο μενού της αρκεί για να καταλάβεις ότι δεν μένει κολλημένη στο παρελθόν αλλά επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία, αναβιώνοντας την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Το στέκι του Βασίλη Ακρίβου παραμένει ένας κλασικός προορισμός για τους κρεατοφάγους, αλλά και για τους μερακλήδες που θέλουν να γιορτάσουν την Τσικνοπέμπτη (και όχι μόνο) με τον πιο παραδοσιακό τρόπο. Αρνιά, προβατίνες, μοσχάρια, συκωταριές, λουκάνικα, κοκορέτσια και ένα σωρό άλλα λαχταριστά κρεατικά μαγειρεύονται διαρκώς στην κουζίνα του "Γιδιού" και προσκαλούν τους καλοφαγάδες να δοκιμάσουν κλασικά πιάτα αλλά και πιο… βαρβάτους συνδυασμούς, που "παντρεύουν" παράδοση και πρωτοτυπία.

Για να μας ανοίξει η όρεξη, επιλέγουμε κοντοσούβλι χοιρινό, φρυγαδέλι και την αντισυμβατική πίτσα προβατίνας με μαγιονέζα αβοκάντο, φράουλες και πίκλες κρεμμυδιού και συνεχίζουμε με συκωταριά λεμονάτη. Οι επιλογές στα κάρβουνα είναι πολλές, και όλες ιντριγκαδόρικες. Ξεχωρίζουν όμως οι ζουμερές σπαλομπριζόλες, τα αρνίσια παϊδάκια, καθώς και το all time classic αρνί στη σχάρα.

Tip: Οι πατάτες "χάος" του "Γιδιού", με διπλό τυρί ρακλέτ και πικάντικο λουκάνικο, είναι το ιδανικό συνοδευτικό.

Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, 2102828848, www.gidi.gr, FB:ΓΙΔΙ, IG:@gidi_athens

"Ο Καλοφαγάς": Ο ορισμός της ποιοτικής

H μινιμαλιστική σάλα του "Καλοφαγά", με τα industrial στοιχεία και τα ιδιαίτερα έργα τέχνης στις "κρυφές" προθήκες στους τοίχους, μας υποδέχεται στα Βριλήσσια για όλο το χειμώνα ώστε να βιώσουμε μια κομψή εμπειρία κρεατοφαγίας σε ένα φιλόξενο όσο και σύγχρονο περιβάλλον. Ένα μακρόστενο παράθυρο μας επιτρέπει ένα sneak peek στα καλούδια που ετοιμάζει η έμπειρη και αφοσιωμένη ομάδα της κουζίνας, πριν αυτά φτάσουν στο τραπέζι μας συνοδεία προσεκτικά επιλεγμένων κρασιών και αποσταγμάτων. Τα 55 χρόνια προϋπηρεσίας του "Καλοφαγά" στο χώρο του κρέατος δεν αφήνουν αμφιβολίες για την ποιότητα αλλά και για τις εξελιγμένες τεχνικές που αξιοποιούνται στα πιάτα του.

Μπορείτε να κινηθείτε κλασικά, ρίχνοντας την ψήφο σας στη σταβλίσια μπριζόλα που καθιέρωσε το εστιατόριο, αλλά σας προτείνουμε έντονα να τολμήσετε κάποια από τις πολύ λιχούδικες κοπές ντόπιων μοσχαριών, όπως τα flap ή flank steak, αλλά και να μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κάποιο από τα εξαιρετικά rib-eye (Ουρουγουάης, Αμερικής και Wagyu Αυστραλίας), τη ζουμερή picanha ή τη χορταστική tomahawk. Πάντως, σε ό,τι κι αν επιλέξετε, από τα καλοφτιαγμένα ορεκτικά (άχαστο το μπεγιεντί με μπεσαμέλ, καπνιστή μελιτζάνα και σιγομαγειρέμενο κιμά αγριογούρουνου) έως τα λίγα αλλά ιδιαίτερα κυρίως, όπως το κριθαρότο με μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο, λάδι τρούφας και παρμεζάνα, η διαλεχτή πρώτη ύλη και η σύγχρονη, προσεκτική αξιοποίησή της είναι πάντα στο επίκεντρο.

Tip: Κρατήστε οπωσδήποτε χώρο για το (γλυκό) γκραν φινάλε που γράφουν με μαεστρία περιποιημένα επιδόρπια.

Πλατεία 28ης Οκτωβρίου & Π.Π. Γερμανού 1, Βριλήσσια, 2108040380, o-kalofagas.gr, FB:O Kalofagas, IG:Okalofagas

Μαύρος Γάτος": Παϊδάκια με... "ιστορία"

Aπό τη δεκαετία του ’60, η αυθεντική ταβέρνα του "Μαύρου γάτου" προσφέρει κρεατοφαγία περιωπής στους θαμώνες της. Ο "αίλουρος" του Παγκρατίου στήνει τα τραπεζάκια του και στο πεζοδρόμιο, όμως η ημιυπόγεια σάλα του είναι αυτή που ξεχωρίζει, χάρη στις ζωγραφιές του Ντόρη Παπαγεωργίου που την κοσμούν. Υπό το βλέμμα των καρναβαλιστών που αυτές απεικονίζουν, απολαύστε καλούδια που θα απογειώσουν την Τσικνοπέμπτη σας και όχι μόνο. Για σαλάτα, προτείνουμε τη χωριάτικη ή εκείνη του μαγαζιού με τις πιπεριές Φλωρίνης, ενώ τα παντζάρια θα κάνουν τη διαφορά.

Άχαστο ορεκτικό το σαγανάκι από κεφαλογραβιέρα Παραμυθιάς ΠΟΠ, με τη λαχταριστή κρούστα και το εσωτερικό που λιώνει στο στόμα. Στα κυρίως, πρωταθλητές αναδεικνύονται τα νοστιμότατα αρνίσια παϊδάκια με το λιπάκι τους – αυθεντικά, όχι από μπούτι. Στο βάθρο της πρώτης θέσης στέκονται, επίσης, το τρυφερό μοσχαρίσιο συκώτι, που το απολαμβάνετε τυλιγμένο σε αρνίσια μπόλια με σκορδόλαδο, και η σιτεμένη σπαλομπριζόλα από μοσχίδα Σερρών.

Tip:Συνοδέψτε το γεύμα σας με ούζο, τσίπουρο ή κρασί και γράψτε γλυκό επίλογο με τον χειροποίητο κορμό σοκολάτας.

Πολέμωνος 4, Παγκράτι, 2107236903, FB: Μαύρος Γάτος

"BurntBone": Καρνιβορική υπεροχή στο Μαρούσι

Στo Μαρούσι και στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, το "BurntBone" είναι ένας ναός της εκλεκτής κρεατοφαγίας. Ένας χώρος προσεγμένος, όπου η κομψότητα συναντά τη ζεστή φιλοξενία, δημιουργώντας την ιδανική ατμόσφαιρα για τους λάτρεις του καλού κρέατος. Η φιλοσοφία του "BurntBone" βασίζεται σε μία αδιαπραγμάτευτη αρχή: η απόλαυση ξεκινά από την ποιότητα.

Ο επιχειρηματίας Χάρης Χασταζέρης (Halandri Club) και ο συνεργάτης του Κωνσταντίνος Κυριακού δημιούργησαν ένα εστιατόριο που αποθεώνει τη δεξιοτεχνία της καρνιβορικής τέχνης. Στην κουζίνα, ο σεφ Πρόδρομος Κωσταράς ενορχηστρώνει ένα μενού που ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργικότητα. Εδώ, κάθε πιάτο είναι μια ωδή στη γνώση, την εμπειρία και, πάνω απ’ όλα, στη βαθιά νοστιμιά. Το "BurntBone" δεν υπόσχεται απλώς καλό φαγητό, αλλά μια τελετουργία γεύσης, με επιλογές όπως το καψαλισμένο μεδούλι με πάστα ταμάρινδου και πιπεριά chipotle, τον γύρο με χοιρινό Iberico, πιτάκια, ψητή πιπεριά, chimichurri και γιαούρτι, το σιγομαγειρεμένο μοσχάρι Black Angus με παρμεζάνα, μελιτζάνα, miso και κριθαράκι ή τις premium κοπές να επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω.

Tip: Αρκετά συχνά, το "BurntBone" διοργανώνει live βραδιές, πλαισιώνοντας τη νόστιμη κουζίνα του με μια ολοκληρωμένη πρόταση διασκέδασης.

Αγίου Κωνσταντίνου 50, Μαρούσι, 2106180801, www.burntbone.gr, FB: BurntBone Athens, IG: @burntbone_athens

"Zaatar": Η εξωστρέφεια της κρεατοφαγίας

Tο "κρυμμένο πετράδι" της Νέας Ερυθραίας με την ανοιχτόκαρδη, ζεστή σάλα και τον πανέμορφο φροντισμένο κήπο είναι και προορισμός για γεύμα με το ποιοτικό κρέας στο επίκεντρο. Καθισμένοι στους άνετους καναπέδες του θα μοιραστείτε "φαγητό, αγάπη και συναισθήματα", με την υπογραφή του έμπειρου σεφ Χρυσόστομου Πρασατζή, ο οποίος εξασφαλίζει την ομαλή γαστρονομική ροή της βραδιάς. Μια σειρά από ευρηματικές προτάσεις που αναδεικνύουν τα ελληνικά προϊόντα συμπυκνώνει το σύνολο μιας φιλοσοφίας που εστιάζει στην εντοπιότητα, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι διεθνείς πινελιές.

Θα ξεκινήσετε με μοσχαρίσιο ταρτάρ με λέμονγκρας, μυρωδικά, αγουρέλαιο, αλάτι καπνού και μαγιονέζα σκόρδου και ένα κανταΐφι με κυκλαδίτικα τυριά αρωματισμένο με βούτυρο γάλακτος, ενώ από ζυμαρικά, οι παπαρδέλες με μοσχαρίσια φιλετίνια, μανιτάρια του δάσους και μαύρη τρούφα είναι εξαιρετική επιλογή. Στα κυρίως, η φίνα ταλιάτα από Black Angus Αμερικής με σάλτσα Hollandaise, το ribeye Aberdeen Αngus Ουρουγουάης με τριλογία σαλτσών και το μπαχαράτο σις κεμπάπ θα σας κερδίσουν με την πρώτη μπουκιά.

Tip: Εκλεκτά κρασιά και κοκτέιλ κλασικά, signature και χωρίς αλκοόλ συμπληρώνουν την εμπειρία.

Χειμάρρας 7, Νέα Ερυθραία, 2108070969, www.zaatar.gr, FB:Zaatar, IG:@zaatar.gr

"Agios Merkourios": Γράφοντας ιστορία από την κουζίνα

Eγγυημένη απόλαυση είναι το εξοχικό κέντρο στη Βαρυμπόμπη, το οποίο σερβίρει ασύγκριτο, νοστιμότατο φαγητό από το 1977. Μέχρι σήμερα, ο "Agios Merkourios" συνεχίζει να γράφει ιστορία στο καλό φαγητό, έχοντας ως πυρήνα του μενού του παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις αλλά με twist! Χαρακτηριστικές, εκσυγχρονισμένες προσθήκες αποτελούν η tomahawk, το ζουμερό rib-eye, το μοσχαρίσιο διάφραγμα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

Φυσικά, το highlight για την Τσικνοπέμπτη δεν θα μπορούσε να είναι άλλο απ’ τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού… τα αρνίσια παϊδάκια γάλακτος! Όσοι προτιμάτε κάτι πιο ελαφρύ, δοκιμάστε το ψητό κοτόπουλο ή το μοσχαρίσιο μπιφτέκι. Απολαύστε τα αγαπημένα σας πιάτα μέσα στη ζεστή, πέτρινη ατμόσφαιρα του μαγαζιού με θέα όλη την Αθήνα από τους πρόποδες της Πάρνηθας.

Tip: Για τους λάτρεις του συκωτιού, μην ξεχάσετε να το αναζητήσετε στον κατάλογο. Η ζουμερή του γεύση θα σας αποζημιώσει!

Α΄ Φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόμπη, 2108169617, www.agiosmerkourios.gr,
FB: Εξοχικό Κέντρο "Άγιος Μερκούριος", IG: @ agiosmerkourios

Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr