Εν έτη 2025 η απόδραση από την καθημερινότητα και το πιεστικό - σε κάθε επίπεδο- πρόγραμμα του καθενός, φαίνεται να είναι πλέον βασική προτεραιότητα για όλους. Από μικρές βόλτες στην εξοχή μέχρι ένα οργανωμένο και καλοσχεδιασμένο ταξίδι φιγουράρουν πια ψηλά στη wish list μας και όχι άδικα. Η νέα χρονιά πάντως έχει μια ρηξικέλευθη διαφορά, καθώς πλέον ο κόσμος δεν αναζητά μόνο ένα ταξίδι εμπειρίας, αλλά μια εμπειρία απόλυτης χαλάρωσης και ευεξίας.
Οι ταξιδιώτες δίνουν όλο και περισσότερο προτεραιότητα στη στήριξη της ψυχικής υγείας, την επαφή με τη φύση και την προηγμένη τεχνολογία, εγκαινιάζοντας μια εποχή όπου η ευεξία και η ψυχική χαλάρωση δεν αποτελούν πλέον επιλογή, αλλά αναγκαιότητα.
Πριν βιαστείς να βγάλεις τα συμπεράσματά σου, να σε ενημερώσω πως τα ταξίδια ευεξίας είναι αυτά που αναζητούνται περισσότερο από τους εύπορους ταξιδιώτες και έχουν ως στόχο την επαφή με τη φύση. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση Buzz vs. Reality που πραγματοποίησαν η International Luxury Travel Market (ILTM), η Altiant και η Hyatt, το 84% των ταξιδιωτών με υψηλό εισόδημα αναμένουν εξατομικευμένες υπηρεσίες ευεξίας που ανταποκρίνονται στους προσωπικούς τους στόχους υγείας. Παράλληλα, το 70% επιλέγει αυθόρμητα θεραπείες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, ενώ το 78% εκτιμά τη δυνατότητα προγραμματισμού εκ των προτέρων.
Κάπου εκεί λοιπόν, ανάμεσα στην ανάγκη για επαφή με τη φύση, αλλά και στον προγραμματισμό υψηλού επιπέδου διακοπών εμφανίστηκε ο όρος "forest bathing" που θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον.
Τι είναι το "forest bathing"
Είτε το αποκαλείς τάση γυμναστικής είτε πρακτική ενσυνειδητότητας -ή λίγο και τα δύο- το "forest bathing" εμφανίστηκε ως όρος στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1980 ως μια φυσιολογική και ψυχολογική άσκηση που ονομαζόταν shinrin-yoku ("λούσιμο στο δάσος" ή "πρόσληψη στην ατμόσφαιρα του δάσους"). Ο σκοπός ήταν διπλός: να προσφέρει ένα οικολογικό αντίδοτο στην εξουθένωση της τεχνολογικής έκρηξης και να εμπνεύσει τους κατοίκους να επανασυνδεθούν και να προστατεύσουν τα δάση της χώρας.
Οι Ιάπωνες αγκάλιασαν γρήγορα αυτή τη μορφή οικοθεραπείας. Στη δεκαετία του '90, οι ερευνητές άρχισαν να μελετούν τα οφέλη ενός τέτοιου είδους διακοπών, φθάνοντας στο συμπέρασμα πως ο χρόνος που περνάμε στη φύση είναι καλός για εμάς. Ενώ στην Ιαπωνία πιστώνεται ο όρος shinrin-yoku, η έννοια στην καρδιά της πρακτικής δεν είναι νέα. Πολλοί πολιτισμοί έχουν από καιρό αναγνωρίσει τη σημασία του φυσικού κόσμου για την ανθρώπινη υγεία. Το "forest bathing" δεν είναι μόνο για τους λάτρεις της ερημιάς. αλλά και για αυτούς που θέλουν να έρθουν σε επαφή με τη φύση, ακόμη και με ένα απλό περπάτημα σε οποιοδήποτε φυσικό περιβάλλον.
Έτσι, λοιπόν, με στόχο την ευεξία, οι ταξιδιώτες αναζητούν εμπειρίες που τους φέρνουν πιο κοντά στη φύση και τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Αντί για απλή χαλάρωση, αναζητούν το "forest bathing", που περιλαμβάνει έναν ήρεμο περίπατο στο δάσος, υπό τους ήχους των πουλιών, τη μυρωδιά των δέντρων, την αίσθηση του αέρα και του χώματος κάτω από τα πόδια σου. Αποτελεί μια ευκαιρία αποσύνδεσης από την τεχνολογία και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, επιτρέποντάς σου να ζήσεις τη στιγμή με εσωτερική γαλήνη και χωρίς ανησυχία και σκοτούρες.
Διαβάστε περισσότερα στο womantoc.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr