Αν ψάχνεις μια εύκολη, νόστιμη και θρεπτική συνταγή για φαγητό χωρίς κρέας ο Άκης Πετρετζίκης έχει να προτείνει την καλύτερη.
Φτιάξε μια πρωτότυπη μακαρονοσαλάτα με βίδες ολικής άλεσης, ψητά λαχανικά και σπιτική σάλτσα από ταχίνι και γιαούρτι. Ιδανική για ορεκτικό ή κυρίως γεύμα.
Υλικά:
-
1 κόκκινη πιπεριά
-
2 κολοκυθάκια
-
1 μελιτζάνα
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
-
500 γρ. βίδες, ολικής άλεσης
-
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 2%
-
70 γρ. ταχίνι
-
100 γρ. μαγιονέζα, light
-
ξύσμα λάιμ, από 1 λάιμ
-
χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
-
100 γρ. καλαμπόκι
-
20 γρ. μαϊντανό
-
10 γρ. δυόσμο
-
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
-
αλάτι
-
πιπέρι
Εκτέλεση:
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
-
Κόβουμε την πιπεριά, τα κολοκυθάκια και τη μελιτζάνα σε κύβους, και τα βάζουμε σε ένα ταψί.
-
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
-
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
-
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
-
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
-
Ρίχνουμε 1 κ.σ. αλάτι και τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας.
-
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τα ζυμαρικά, τα κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό, και τα αφήνουμε στην άκρη για να στραγγίξουν καλά.
-
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το γιαούρτι, το ταχίνι, τη μαγιονέζα, το ξύσμα και τον χυμό από το λάιμ, το καλαμπόκι, το νερό, αλάτι και πιπέρι.
-
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα προσθέτουμε και αυτά, και ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.
-
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τα ψητά λαχανικά, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
-
Μοιράζουμε τη μακαρονοσαλάτα σε πιάτα και σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου και πιπέρι.