Είναι η Blue Monday η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου; Κάθε χρόνο, ποολοί αναφέρουν πως η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι αυτή που κρύβει μια μεγαλύτερη μελαγχολία -από τις υπόλοιπες Δευτέρες- και έχει καθιερωθεί ως η μέρα με την λιγότερο cheer up διάθεση.
Λίγο ο συνήθως κακός καιρός που επικρατεί αυτή τη μέρα -κάτι που δεν ισχύει φέτος, καθώς ο ήλιος έχει εμφανιστεί από νωρίς-, λίγο η δύσκολη οικονομική περίοδος, λόγω της μικρής σπατάλης των γιορτών, λίγο και οι στόχοι που βάλαμε την Πρωτοχρονιά και δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να επιτύχουμε συνθέτουν ένα σκηνικό που κάνουν τη σημερινή Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου να είναι η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου.
Εμείς όμως δεν θα αφήσουμε να μας πάρει από κάτω. Εδώ σου έχουμε 5 έξυπνες ιδέες για να αντιμετωπίσεις τις όποιες σκοτεινές σκέψεις, να δώσεις ένα boost στον εαυτό σου και να βγεις με αέρα ανανέωσης εκτός σπιτιού, χαμογελώντας!
- Χλιαρό ντους, όμορφα ρούχα, αγαπημένο ρόφημα
Μπορείς να σου ακούγεται αυτονόητο – και λίγο μέρος μιας καθημερινής ρουτίνας- αλλά σίγουρα αν γίνει με χαρά θα σου φτιάξει τη μέρα. Ξεκίνα λοιπόν, την ημέρα σου με ένα χλιαρό ντους που θα σε ξυπνήσει και θα σε αναζωογονήσει, επέλεξε να φορέσεις ένα αγαπημένο σου σύνολο και ετοίμασε το ρόφημα της επιλογής σου.
Καφές, τσάι, γάλα, μια ζεστή σοκολάτα, ένα ρόφημα με βότανα φρούτα ή ένα smoothie με φρούτα θα ήταν η τέλεια εκκίνηση για τη μέρα σου.
- Βγες μια βόλτα
Γνωρίζω πως το πρόγραμμα κάθε ημέρας μπορεί να είναι αρκετά κουραστικό, αλλά σίγουρα μπορείς να "ξεκλέψεις" ένα τέταρτο για να κάνεις έναν περίπατο. Λίγο χρόνο για να περπατήσεις να σκεφτείς και να πάρεις τον αέρα σου.
- Κάνε γυμναστική
Όχι με την έννοια της αυστηρής προπόνησης. Αλλά ακόμη και λίγη αερόβια γυμναστική ή ένα χαλαρό τρέξιμο σίγουρα θα σε γεμίσουν ενέργεια.
- Άκου μουσική
Όσο κουρασμένη κι αν είσαι, όσο αγχωμένη και πιεσμένη η μουσική θα σε χαλαρώσει. Το αγαπημένο σου τραγούδι θα σε κάνει να ξεχαστείς λίγο και γιατί όχι να χαμογελάσεις.
- Πάρε τηλέφωνο τα αγαπημένα σου πρόσωπα
Η μέρα σου είναι απαιτητική, τρέχεις να τα προλάβεις όλα, αλλά πολλές φορές ξεχνάς τα βασικά, όπως την επικοινωνία. Πάρε ένα τηλέφωνο τους γονείς σου, τα αδέλφια σου, κάποιον φίλο ή φίλη. Μίλα για λίγα λεπτά, έστω για μια "Καλημέρα” και να δεις που η μέρα σου θα γίνει αμέσως καλύτερη.
Πώς προέκυψε η Blue Monday
Ο όρος δημιουργήθηκε το 2005 από τον Βρετανό ψυχολόγο Cliff Arnall ως μέρος μιας καμπάνιας μάρκετινγκ για ταξιδιωτικό γραφείο.
Ειδικότερα, η ιδέα αυτή δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σε δελτίο Tύπου του 2005 από τη βρετανική εταιρεία Sky Travel, η οποία ισχυρίστηκε ότι υπολόγισε την ημερομηνία χρησιμοποιώντας μια "εξίσωση”.
Ο Arnall χρησιμοποίησε έναν τύπο που συνυπολογίζει διάφορους παράγοντες:
- Κακές καιρικές συνθήκες.Τα χρέη των Χριστουγέννων.
- Την απογοήτευση από την εγκατάλειψη των πρωτοχρονιάτικων στόχων.
- Το επίπεδο κινήτρων και την ανάγκη για αλλαγή.
Αν και ο τύπος θεωρείται περισσότερο διαφημιστικό τέχνασμα παρά επιστημονικά τεκμηριωμένος, η ιδέα της Blue Monday έχει γίνει ευρέως γνωστή και συζητείται κάθε χρόνο.
Η σημασία της
Παρά την αμφιλεγόμενη προέλευσή της, η Blue Monday έχει αναδείξει τη σημασία της ψυχικής υγείας, ενθαρρύνοντας συζητήσεις για την κατάθλιψη και την ευημερία, ειδικά τον Ιανουάριο, έναν μήνα που πολλοί βιώνουν ως απαιτητικό.