Υπό την αιγίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με ομιλητές:
Δρ. Νικόλας Πασχαλίδης
NASA/GSFC Heliophysics, Chief Technologist, USA.
Καθ. Μανώλης Πλειώνης
Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ. Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,
Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Δρ. Σπύρος Βασιλάκης
Διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ,
Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,
Διευθυντής Ερευνών στην Ακαδημία Αθηνών.
Καθ. Βάιος Λάππας
Πρόεδρος του Τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η διεθνούς φήμης εικαστικός Mara Karetsos
Καθ. Βάιος Λάππας
Πρόεδρος του Τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Οι ομιλίες επικεντρώθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις και προκλήσεις στον τομέα της ηλιοφυσικής, των δορυφόρων, της διαστημικής τεχνολογίας και της έρευνας. Παράλληλα, τονίστηκε η σημαντική συμβολή της Ελλάδας στην παγκόσμια διαστημική κοινότητα και οι δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας με κορυφαίους διεθνείς φορείς, όπως η NASA.
Η μεγάλη προσέλευση ανέδειξε το έντονο ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας για τις διαστημικές επιστήμες και την τεχνολογική καινοτομία.
Χορηγοί:
- Maria Tsakos Public Benefit Foundation and International Center Maritime Research
- Celia Kritharioti
- Ileana Makri
- Attica Media Group
- Electra Metropolis Athens
- Medical Diagnosis Athens
- Μπεγνής Catering
- Pentheroudakis
- Miamirealestateadviser
- Drops & Flowers boutique
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ακαδημαϊκοί όπως ο κος Ανδρέας Ζακής, καθηγητές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και οι φοιτητές από το Κέντρο Αστεροσκοπείου Χαλκίδας.
Παρευρέθησαν επίσης η κα Μαρίνα Καρέλα, η κα Ιλεάνα Μακρή και ο κος Πενθερουδάκης, ποιητές, συγγραφείς και ηθοποιοί.
Στο πιάνο ο νέος Μαθηματικός και Μουσικός κος Δημήτρης Φέτσιος.
Ο πρέσβης επί τιμή κος Χάρης Μάνεσης στην ομιλία του ανέφερε για τον απόδημο Ελληνισμό που γυρίζει στην πατρίδα του να προσφέρει με αγάπη.
Χαιρετισμό απηύθυνε η καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Διεθνών & Εξωστρέφειας Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η ιδρύτρια Mara Karetsos στο τέλος της ομιλίας απέδωσε στους καθηγητές αναμνηστικά μετάλλια με σήμα την κουκουβάγια.
Ποια είναι η Mara Karetsos
Ένα κορίτσι που γεννήθηκε στη Λάρισα με χίλια όνειρα για τον κόσμο της τέχνης, η Μάρα Καρέτσου, είναι μια Ελληνίδα γλύπτρια που έφτασε στο ζενίθ της στην Αμερική.
Αφού την ανακάλυψε στο Παρίσι ο προστάτης της καλλιτεχνικής σκηνής, Αλέξανδρος Ιόλας, έκανε την πρώτη της έκθεση στη Νέα Υόρκη και έγινε διεθνώς γνωστή. Η Νέα Υόρκη, το κέντρο του κόσμου και της τέχνης, έγινε το δεύτερο σπίτι της. Αργότερα, έβαλε υποψηφιότητα για το Κογκρέσο και έφτασε πολύ κοντά στον Λευκό Οίκο. Της απονεμήθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης των Αθηνών και ονομάστηκε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως για την Ελλάδα, αφού 30 βουλευτές την ψήφισαν και αγωνίστηκαν για το Μακεδονικό ζήτημα.
Σπούδασε Γλυπτική-Κεραμική-Μάρμαρο και Ιστορία της Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών και διορίστηκε, μετά από διαγωνισμό, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στον τομέα των πλαστικών.
Τολμηρή καθώς ήταν, βρέθηκε στο Παρίσι τη δεκαετία του '70, όταν για τις γυναίκες πίσω στην Ελλάδα η ιδέα μιας καριέρας στο εξωτερικό ήταν αδιανόητη. Τα πάντα εκεί ήταν εμπνευσμένα και την ώθησαν να βρει νέες ιδέες στην τέχνη, νέες μορφές, νέες διαστάσεις και η αναγνώριση ήρθε με την πρώτη της έκθεση στο Παρίσι στην γκαλερί Paul Facchetti.
Κάθε ένα από τα έργα της αντικατοπτρίζει μια εποχή. Οι νέες της δημιουργίες, καθώς και τα μεγάλα γλυπτά της, έχουν αφηρημένες μορφές και είναι ζωγραφισμένα με τα χρώματα της ίριδας, απλά μαγευτικά.
Μπορούμε να βρούμε έργα της Μάρα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Μασαχουσέτης, στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, στο Μουσείο Βορρέ, στο Kennedy Center, στη συλλογή του Λευκού Οίκου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr