Follow us

Στην Oρεινή Αρκαδία για βόλτες σε ελατoδάση και αυθεντική τοπική κουζίνα

Με διαδρομή δυόμιση μόλις ωρών έχεις φτάσει στην καρδιά της Αρκαδίας, για ένα διάλειμμα αναζωογόνησης στο ελατοσκέπαστο Μαίναλο, σε πετρόχτιστα χωριά αναλλοίωτα στο χρόνο και ταβέρνες με γεύσεις παράδοσης με υλικά του τόπου.

MissBloom TEAM
αρκαδια ©visual-storyteller.com

Ένα μικρό weekend στην ορεινή Αρκαδία χωράει περισσότερη απόδραση απ΄ όση θα μπορούσες να περιμένεις. Στα πυκνά ελατοδάση του Μαινάλου τα λατρεμένα από την αρχαιότητα, ξεχνάς ακαριαία την πόλη. Χωριά σκαρφαλωμένα σε κορφές και κρυμμένα σε χαράδρες, από τα 1100 μ. και πάνω, συνεχίζουν τη ζωή τους αλώβητα από τουριστικές επιδρομές. Οι λίγοι κάτοικοι, απροσποίητα φιλόξενοι κι ανοιχτόκαρδοι, θα σου πιάσουν κουβέντα στο καφενείο της πλατείας. Σε απλές ταβέρνες, τα λιτά πιάτα της αρκαδικής κουζίνας θα σε κερδίσουν με τη νοστιμιά των υλικών τους. Φύση, γεύση, ιστορία και παράδοση συνθέτουν ένα δελεαστικό πακέτο, συνδυασμό της προσιτής χιλιομετρικά απόστασης με μια αίσθηση πραγματικής φυγής σ΄ έναν τόπο απλά μαγικό.

Η "φυγή" περιλαμβάνει βέβαια και τη γαστρονομική εμπειρία, αλληλένδετη με τον τόπο και τ΄αγαθά του, την ιστορία και τον τρόπο ζωής που προέκυψε από αυτά. Η ορεινή αρκαδική γη είναι φτωχή σε καλλιέργειες αλλά πλούσια σε άγρια χλωρίδα. Η κτηνοτροφία υπήρξε ανέκαθεν βασική ασχολία των Αρκάδων, κι ακόμα συναντάς κοπάδια αιγοπροβάτων στις δημοσιές να επιστρέφουν στα μαντριά τους ασυνόδευτα. Φτωχή γη σημαίνει φτωχοί άνθρωποι και τραπέζι που αντανακλά, όσο λίγα στη χώρα μας, την cucina povera, παρ’ όλο που στις μέρες μας έχει εμπλουτιστεί. Ένα τραπέζι που δεν διακρίνεται από ιδιαίτερη εφευρετικότητα, αλλά που του περισσεύει η νοστιμιά και είναι ενδιαφέρον ότι μπορείς, ακόμα και σήμερα, να πάρεις μια αυθεντική γεύση του, κυρίως σε "εκτός δρόμου” σημεία.

Τι ορίζει την κουζίνα της ορεινής Αρκαδίας

Ο,τι άγριο φυτρώνει κάθε εποχή σε βουνά και λαγκάδια: χόρτα, καρποί, πολύτιμα εποχικά όπως μανιτάρια και σπαράγγια. Ο,τι βγάζει ο κήπος, από λαχανικά. Ο χοίρος, συγκάτοικος παλαιότερα σε κάθε σπίτι, δίνει ακόμα μεζέδες για όλο τον χρόνο, το παραδοσιακό τους παστό και τα λουκάνικα, Κρέας κατσικίσιο και πρόβειο, σήμερα σε αφθονία, παλαιότερα μόνο για τις γιορτές. Καθημερινά πιάτα, οι σπιτικές χυλοπίτες και ο τραχανάς, σταρένιος γλυκός ή αλευρένιος ξινός. Λίγο κυνήγι τον χειμώνα, λαγοί και πρόσφατα πλέον τ΄ αγριογούρουνα, που αφθονούν στην περιοχή. Χορτόπιτες. Εξαίρεση τα λίγα ψάρια γλυκού νερού, κυρίως πέστροφες, που έπιαναν με παγίδες στους χειμάρρους, σήμερα από εκτροφεία. Τα τυριά τους από αιγοπρόβειο γάλα, βασικά η φέτα και η μυζήθρα, αλλά και γραβιέρες. Καρύδια, μέλι - το σπάνιο και μοναδικό Π.Ο.Π. μέλι ελάτης Βανίλια Μαινάλου. Από γλυκά, οι δίπλες και η γαλόπιτα (όπως λένε εδώ τη γαλατόπιτα), το γλυκό κουταλιού καρυδάκι και η καρυδόπιτα.

Ενα weekend με αρκαδικές γεύσεις

Σχεδιάσαμε μια σύντομη απόδραση στα πανέμορφα, πέτρινα χωριά του βορειοδυτικού Μαινάλου, με κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους και ευκαιρίες να γευτείς σπιτική αρκαδική κουζίνα. Βυτίνα, Αλωνίσταινα, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Λαγκάδια, Δημητσάνα, Ζάτουνα θα βρεθούν στο δρόμο μας. Στη μισή ώρα από την Τρίπολη βρίσκεσαι ήδη στη Βυτίνα -ενδεχομένως με μια ενδιάμεση στάση στην πλατεία του ιστορικού Λεβιδίου, που δεν τη γλιτώνεις αν σε πιάσει η θεϊκή μυρωδιά της διάσημης γουρουνοπούλας του Κουμπούρη.

Η Βυτίνα, αρχοντική κωμόπολη στην πλαγιά του Μαινάλου στα 1000 μ., δημοφιλές τουριστικό πέρασμα, διατηρεί το χρώμα και την πετρόκτιστη γοητεία της και αξίζει μια βόλτα με μια στάση στην όμορφη πλατεία της. Στα μαγαζάκια του κεντρικού δρόμου θα συναντήσεις από διακοσμητικά σκαλισμένα σε μυρωδάτο κέδρο μέχρι τρόφιμα. Εκεί, παίρνεις και μια πρώτη ιδέα του αρκαδικού τραπεζιού: χυλοπίτες, τραχανάδες, τοπικά τυριά και λουκάνικα και το Π.Ο.Π. μέλι ελάτης Βανίλια Μαινάλου -το οποίο, προσοχή, δεν παράγεται κάθε χρόνο-, πρωταγωνιστούν. Αν θελήσετε, πάλι να καθίσετε για φαγητό υπάρχουν δυο ενδιαφέρουσες προτάσεις.

H "Kληματαριά από το 1931" ήταν για δεκαετίες συνώνυμη με το φαγητό στη Βυτίνα. Το παλιό ταβερνάκι του 1931 εξελίχθηκε με τα χρόνια σ΄ένα όμορφο εστιατόριο με περιποιημένη σάλα, νοσταλγική ατμόσφαιρα, τζάκι και παλιές φωτογραφίες στους τοίχους, ενώ το μενού επιμένει στην παράδοση, με σπιτικές πίτες, δικό τους χοιρινό παστό και λουκάνικα κι ένα πλούσιο μενού, από το οποίο ξεχωρίζουν το γουρουνόπουλο, το κατσικάκι λαδορίγανη, τα μαγειρευτά και το ραβανί του (Κ.Λαμπρινοπούλου 6, Βυτίνα, τηλ. 27950 22226)

Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr