Από τη Γεωργία Παρασκευά, διαιτολόγο-διατροφολόγο (healthynewyou_nutrition).
Κάθε φορά που θέλεις να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής για να δεις αποτέλεσμα αυτομάτως σκέφτεσαι και ποια "απαγορευμένα" τρόφιμα πρέπει να αποχωριστείς. Και σίγουρα σε αυτά ανήκουν και τα ζυμαρικά, καθώς θεωρείς ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να σε πάει αρκετά βήματα πίσω στην απώλεια βάρους. Ισχύει, όμως, αυτό στην πραγματικότητα; Ας δούμε τις απαντήσεις στις πιο συχνές απορίες αλλά και μύθους σχετικά με τα ζυμαρικά και ίσως αλλάξει ο τρόπος που βλέπεις μια μακαρονάδα!
"Θέλω να χάσω βάρος, επομένως πρέπει να αποκλείσω από το πρόγραμμά μου ζυμαρικά, όπως τα μακαρόνια ή το κριθαράκι!"
Αυτό δεν είναι αληθές. Τα μακαρόνια και το κριθαράκι είναι υδατάνθρακες και αποδίδουν ενέργεια όσο και το ρύζι, ή οι πατάτες, ή το ψωμί και το παξιμάδι. Γιατί να πρέπει να κόψω τα ζυμαρικά από τη διατροφή μου όταν και τα υπόλοιπα που προαναφέρθηκαν αποδίδουν την ίδια ακριβώς ενέργεια; Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να προσέχεις την ποσότητα που καταναλώνεις. Πάρε ένα βαθύ πιάτο και βάλε μέσα ζυμαρικά τόσο όσο να βλέπεις ακόμη τη γραμμή του πιάτου. Σημασία έχει η ποσότητα και ο τρόπος που θα το καταναλώσεις, όχι να το αποκλείσεις εντελώς από τη διατροφή σου.
"Λευκά ζυμαρικά ή μόνο ολικής αλέσεως προϊόντα; Τι είναι καλύτερο;"
Όταν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα προϊόν ολικής αλέσεως και σε ένα λευκό, πάντα επιλέγουμε το ολικής. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως περιέχουν πολύ περισσότερες φυτικές ίνες σε σχέση με τα λευκά, με αποτέλεσμα να δημιουργούν μεγάλο αίσθημα κορεσμού, που διαρκεί για περισσότερη ώρα. Επίσης, έχουν υποστεί πολύ λιγότερη επεξεργασία και περιέχουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Αντίθετα, τα ζυμαρικά από λευκό αλεύρι έχουν γρηγορότερο ρυθμό απορρόφησης, με αποτέλεσμα να πεινάμε σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωσή τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν λευκά ζυμαρικά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων. Ένα επίσης σημαντικό επιστημονικό εύρημα είναι ότι η κατανάλωση ζυμαρικών ολικής αλέσεως προλαμβάνει τον καρκίνο, ιδιαίτερα τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η υψηλότερη πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, μαζί με φρούτα και λαχανικά, φαίνεται να έχει θετική επίδραση στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από καρκίνο. Αυτές οι πληροφορίες αποδεικνύουν τη διαφορά στην ποιότητα του τροφίμου, καθώς στο κομμάτι της ενέργειας αποδίδουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες.
Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr