Follow us

Είναι το ταχίνι καλή πηγή πρωτεΐνης για τη νηστεία;

Πόσο βοηθά το ταχίνι ως πηγή πρωτεΐνης στη νηστεία και πώς να το συνδυάσεις για καλύτερα αποτελέσματα;

ταχινι istock

Η νηστεία των Χριστουγέννων ξεκινά στις 15 Νοεμβρίου, και πολλοί αναζητούν υγιεινές, θρεπτικές εναλλακτικές που καλύπτουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη και ενέργεια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που αποκλείονται τροφές ζωικής προέλευσης, τα φυτικά τρόφιμα παίζουν σημαντικό ρόλο για όσους θέλουν να διατηρήσουν ισορροπημένη διατροφή.

Το ταχίνι, η πάστα από αλεσμένο σουσάμι, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή. Εκτός από πλούσια γεύση, είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά, φυτικές ίνες και μέταλλα, καλύπτοντας διατροφικές ανάγκες και προσφέροντας παράλληλα ενέργεια και κορεσμό. Ας δούμε αναλυτικά τα οφέλη του ταχινιού και γιατί είναι μια πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή της νηστείας.

Διατροφική αξία του ταχινιού

Το ταχίνι είναι πραγματικά μια διατροφική "βόμβα", πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Μια τυπική μερίδα ταχινιού, δηλαδή περίπου δύο κουταλιές της σούπας (30 γραμμάρια), περιέχει:

  • Θερμίδες: 178
  • Πρωτεΐνη: 5 γραμμάρια
  • Λίπος: 16 γραμμάρια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (υγιεινά λιπαρά)
  • Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια
  • Φυτικές Ίνες: 3 γραμμάρια
  • Ασβέστιο: 13% της ημερήσιας τιμής
  • Σίδηρος: 10% της ημερήσιας τιμής
  • Μαγνήσιο: 24% της ημερήσιας τιμής
  • Φώσφορος: 17% της ημερήσιας τιμής
  • Κάλιο: 3% της ημερήσιας τιμής
  • Ψευδάργυρος: 7% της ημερήσιας τιμής

Αυτά τα συστατικά το κάνουν πολύτιμο συμπλήρωμα της διατροφής σου, ειδικά όταν προσπαθείς να διατηρήσεις μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς ζωικά προϊόντα.

Πρωτεϊνική περιεκτικότητα του ταχινιού

Το ταχίνι είναι καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, με 5 γραμμάρια ανά μερίδα. Αν και η ποσότητα αυτή μπορεί να φαίνεται μέτρια σε σύγκριση με τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, το ταχίνι μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης σου, ειδικά αν το συνδυάσεις με άλλες πηγές φυτικής πρωτεΐνης, όπως τα ρεβίθια στο χούμους – οι πρωτεΐνες του συμπληρώνονται με αμινοξέα, δημιουργώντας μια πιο ολοκληρωμένη πηγή πρωτεΐνης. Άλλοι συνδυασμοί που ενισχύουν την πρόσληψη πρωτεΐνης περιλαμβάνουν το ταχίνι με σπόρους ή προϊόντα ολικής άλεσης, όπως ψωμί ολικής.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση και την επιδιόρθωση των ιστών του σώματος, τη στήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και τη ρύθμιση βασικών ορμονών και ενζύμων. Ειδικά κατά τη νηστεία, όπου αποκλείονται πολλές από τις κλασικές πηγές πρωτεΐνης, το ταχίνι μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις την ισορροπία των μακροθρεπτικών συστατικών στο πιάτο σου.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr