Όλη η Αθήνα μιλά για την έκθεση Wanderlust / all passports

Τι γυρεύει μία έκθεση σύγχρονης τέχνης μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο; Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από το viral πλέον Wanderlust / all passports εξηγεί στο Esquire πώς μέσα σε 2 εβδομάδες μετέτρεψε το Μέγαρο Σλήμαν-Μελά σε πόλο έλξης 21.000 επισκεπτών.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Πάντα αναρωτιόμουν πώς θα ήταν η Αθήνα αν ο "οργασμός" της αντιπαροχής πριν από μερικές δεκαετίες δεν είχε ισοπεδώσει οικήματα που σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις δε θα τολμούσε κανείς να αγγίξει. Ή πόσο πολύ θα άλλαζε όψη, αν τα εναπομείναντα συντηρούνταν όπως τους αρμόζει. Ένα από αυτά, το εμβληματικό Μέγαρο Σλήμαν-Μελά στην Πανεπιστημίου, το οποίο οσονούπω θα (ξανα)μετατραπεί σε ξενοδοχείο, τελευταία συζητιέται όσο κανένα άλλο, διότι στα δωμάτιά του φιλοξενεί τα έργα 42 καλλιτεχνών υπό την ομπρέλα μίας πραγματικά ευρηματικής έκθεσης σύγχρονης τέχνης. Όταν διάβασα πριν από περίπου ένα μήνα το δελτίο τύπου για το εν λόγω εγχείρημα, γνώριζα ότι το Wanderlust/ all passports -όπως τιτλοφορείται- θα είχε τρομερό ενδιαφέρον και πως θα χρειαζόταν πολλές "αναγνώσεις" για να το αντιληφθώ.

"Το ξέρεις πως έχει γίνει viral", είπα στον δημιουργό της, Κώστα Πράπογλου όταν τον συνάντησα στον χώρο. "Το ίδιο μου είπε και μια φίλη μου για το TikTok, μου έχουν στείλει κάτι links από βίντεο με 12.000 κοινοποιήσεις και μου φάνηκε πραγματικά απίστευτο", μου απάντησε με σεμνότητα. Ο Κώστας Πράπογλου είναι αρχαιολόγος-αρχιτέκτονας, κριτικός σύγχρονης τέχνης και επιμελητής και ως ιδρυτής της artefact athens έχει ήδη στο ενεργητικό του δύο εκθέσεις που έδωσαν άλλη πνοή στο Δαφνί και την ιστορική κλωστοϋφαντουργία "Κλωσταί Πεταλούδας-Μουζάκης".

Φεύγοντας, του ζήτησα όποτε έβρισκε λίγο χρόνο, να μιλήσουμε κατ' ιδίαν για την επιμέλειά του σε αυτό το πρότζεκτ ώστε να απαντηθούν όλες οι απορίες μου που προέκυψαν όσο περιπλανιόμουν από δωμάτιο σε δωμάτιο. Ανταποκρίθηκε αμέσως και οι απαντήσεις του εξηγούν πολλά από όσα θα δεις μέσα στο κτήριο.

>Καταρχάς, γιατί η έκθεση τιτλοφορείται Wanderlust/ all passports;
Είναι μία έννοια που μου αρέσει πάρα πολύ. Η ελληνική μετάφραση είναι "φιλαποδημία", ο πόθος να ταξιδεύουμε από έναν τόπο σε έναν άλλο. Για εμένα έχει μια πιο υπαρξιακή χροιά· πώς αναζητούμε τον εαυτό μας όχι μέσα από ένα γεωγραφικό όριο, αλλά μέσα από ένα ταξίδι της ψυχής και του πνεύματος. Γι´αυτό και όπως έχεις δει στην έκθεση, κάποιοι καλλιτέχνες διαχειρίζονται θέματα που έχουν να κάνουν με τον διαλογισμό, αστρικά ταξίδια κλπ. Το all passports από την άλλη, είναι μία συμβολική δήλωση ότι η έκθεση είναι για όλους μας, καθώς όλοι έχουμε διαβατήριο και όλοι είμαστε ελεύθεροι να πάμε όπου θέλουμε.

Δες περισσότερα στο Esquire.com