Πόλεμοι, τροχαία, κακοποίηση | Πώς η έκθεση σε αρνητικές ειδήσεις επηρεάζει την υγεία μας;

Και πώς αυτή η κατάσταση μάς κάνει πιο ευάλωτους σε θεωρίες συνωμοσίας;

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Ζούμε σε μια καθημερινότητα όπου οι αρνητικές ειδήσεις είναι αδιάλειπτες και συνεχείς. Από φυσικές καταστροφές και τροχαία δυστυχήματα μέχρι πολέμους και κοινωνικές αναταραχές, οι ειδήσεις είναι γεμάτες από αρνητικότητα. Πολλές φορές, αυτή η συνεχής ροή ανησυχητικών πληροφοριών μπορεί να μας προκαλέσει συναισθήματα άγχους και αβεβαιότητας. Αλλά πώς ακριβώς επηρεάζει αυτό η υγεία μας; Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την Dusana Dorjee, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του York, φέρνει στο προσκήνιο αυτό το φαινόμενο.

Υπαρξιακή αβεβαιότητα και άγχος

Σύμφωνα με την έρευνα, η συνεχής έκθεση σε ανησυχητικές ειδήσεις μπορεί να προκαλέσει "υπαρξιακή αβεβαιότητα". Αυτή η αβεβαιότητα δεν περιορίζεται μόνο στο άγχος που νιώθεις όταν διαβάζεις τις ειδήσεις, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και με πιο υποσυνείδητους τρόπους, όπως η γενική αίσθηση ανησυχίας για το μέλλον. Η Dorjee εξηγεί: "Όλοι βιώνουμε αυτά τα συναισθήματα, και η κοινή ανθρωπιά των ανησυχιών μας μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε λιγότερη απειλή".

Πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος

Όταν ανησυχούμε για υπαρξιακές απειλές, η αμυγδαλή, μια περιοχή του εγκεφάλου που αντιδρά σε απειλές, ενεργοποιείται. Αυτή η διαδικασία οδηγεί στην απελευθέρωση ορμονών του στρες, που επηρεάζουν την προσοχή, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων. "Η χρόνια έκθεση σε άγχος μπορεί να βλάψει περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την ανάμνηση", αναφέρει η Dorjee.

Doomscrolling και αρνητικό περιεχόμενο

Μία από τις συνηθισμένες αντιδράσεις μας απέναντι σε αυτήν την υπαρξιακή αβεβαιότητα είναι η αναζήτηση πληροφοριών. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στο "doomscrolling", όπου σπαταλάμε ώρες σε social media, αναζητώντας συνεχώς αρνητικές ειδήσεις. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια φυσική αντίδραση στην ανησυχία, αλλά στην πραγματικότητα, ενισχύει τα αρνητικά συναισθήματα. Σύμφωνα με την έρευνα, ο εγκέφαλός μας θυμάται καλύτερα το αρνητικό περιεχόμενο, κάτι που εκμεταλλεύονται συχνά τα μέσα ενημέρωσης για να προσελκύσουν την προσοχή μας.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr