Follow us

Πότε τα σχόλια γίνονται κριτική; Πώς να μιλήσεις σε κάποιον χωρίς να γίνεις τοξική

Πώς θα επικοινωνήσεις τις παρατηρήσεις που έχεις στο μυαλό σου, χωρίς να φανείς επιθετική;

συζητηση iStock

Στην καθημερινότητά μας, είτε πρόκειται για σχέσεις, είτε για συνεργασίες, πολλές φορές βρισκόμαστε στη θέση να δώσουμε feedback σε κάποιον. Ωστόσο, η λεπτή γραμμή μεταξύ των σχολίων και της κριτικής είναι συχνά δυσδιάκριτη. Πώς μπορείς να εκφράσεις την άποψή σου χωρίς να γίνεις τοξική ή να πληγώσεις τον άλλον; Δες παρακάτω μερικές βασικές στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου ικανότητες.

Παρατήρηση vs. κριτική

Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να κατανοήσεις τη διαφορά ανάμεσα στην παρατήρηση και την κριτική. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Chris Mackey, η παρατήρηση είναι "η διαδικασία που δίνει πληροφορίες για θετικό σκοπό", ενώ η κριτική έχει συχνά αρνητική χροιά και "μπορεί να υποδηλώνει μια μορφή κριτικής ή αποδοκιμασίας", σχολιάζει στο bodyandsoul.com. Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι κρίνονται, είναι πιο πιθανό να κλείσουν την πόρτα στην επικοινωνία και να προσανατολιστούν στην αυτοπροστασία τους, αντί να ακούσουν τη συμβουλή σου.

Χρησιμοποίησε τις σωστές λέξεις

Ένα από τα βασικά στοιχεία για να δώσεις αποτελεσματικό feedback είναι η επιλογή των λέξεων σου. Απόφυγε τις γενικεύσεις και τις συναισθηματικές εκφράσεις. Όπως επισημαίνει ο Mackey, αν χρησιμοποιήσεις λέξεις όπως "τεμπέλης" ή "κακός", ο άλλος θα νιώσει ότι του επιτίθεσαι. Αντί γι’ αυτό, προτίμησε να πεις: "Εγώ παρατήρησα ότι συνέβη αυτό και αυτό". Η χρήση δηλώσεων που αρχίζουν με "Εγώ" μπορεί να κάνει την παρατήρηση λιγότερο απειλητική και πιο εύκολα αποδεκτή.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr