Υπερβολική ενυδάτωση; Δες πώς μια 41χρονη μητέρα παραλίγο να πεθάνει από το πολύ νερό

Η συγκλονιστική ιστορία μιας μητέρας που παραλίγο να χάσει τη ζωή της από υπονατριαιμία - τι είναι;

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Σίγουρα έχεις ακούσει ότι το νερό είναι απαραίτητο για την υγεία μας και ότι πρέπει να πίνουμε αρκετό κάθε μέρα. Αλλά τι γίνεται όταν το "αρκετό" γίνεται "υπερβολικό"; Η ιστορία της Nina Munro, μιας 41χρονης μητέρας από το Ηνωμένο Βασίλειο, μας δείχνει πως ακόμη και το πιο βασικό πράγμα για την επιβίωσή μας μπορεί να γίνει επικίνδυνο αν δεν προσέξεις.

Τι ακριβώς συνέβη;

Η Nina, στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει αυτό που νόμιζε ότι ήταν ένα απλό κρυολόγημα, αποφάσισε να πιει μεγάλες ποσότητες νερού. Εκείνη την ημέρα ήπιε περίπου 4 λίτρα νερό, προσπαθώντας να "ξεπλύνει" τον οργανισμό της. Αυτό που δεν γνώριζε, όμως, ήταν ότι το υπερβολικό νερό, σε συνδυασμό με τα φάρμακα που έπαιρνε, έριξε τα επίπεδα νατρίου στο αίμα της σε τόσο χαμηλά επίπεδα, που παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή. Στις 15 Ιουνίου του ίδιου χρόνου, η Nina κατέληξε στην εντατική με κρίση και νοσηλεύτηκε για πέντε ημέρες, ενώ οι γιατροί έδιναν μάχη να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα νατρίου της.

"Οι γιατροί μου είπαν ότι δεν ήξεραν πώς επιβίωσα", ανέφερε η Nina σε συνέντευξή της. "Σιγά-σιγά έπνιγα τον εαυτό μου και δεν το ήξερα".

Τι είναι η υπονατριαιμία και γιατί είναι επικίνδυνη;

Το πρόβλημα που αντιμετώπισε η Nina ονομάζεται υπονατριαιμία. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου το νάτριο στο αίμα πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτω από τα φυσιολογικά όρια των 135-145 mEq/L. Στη Nina, το νάτριο είχε πέσει στα 100 mEq/L, μια εξαιρετικά επικίνδυνη τιμή.

Το νάτριο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα και ελέγχει τη λειτουργία των μυών, των νεύρων και την πίεση του αίματος. Όταν πέφτει πολύ, τα κύτταρα του σώματος αρχίζουν να συγκρατούν υπερβολικό νερό και να πρήζονται, ακόμη και τα κύτταρα του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει από πονοκεφάλους και εμετούς μέχρι σοβαρές κρίσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και θάνατο.

Τι συνέβαλε όμως στην υπονατριαιμία της Nina; Δεν ήταν μόνο το υπερβολικό νερό. Κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων πριν τη νοσηλεία της, είχε επισκεφθεί πολλούς γιατρούς καθώς υπέφερε από κρυολογήματα, ωτίτιδα και λαρυγγίτιδα. Είχε λάβει διαφορετικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων στεροειδών και αντιβιοτικών, τα οποία, σε συνδυασμό με τη μεγάλη κατανάλωση νερού, προκάλεσαν "την τέλεια καταιγίδα", όπως περιέγραψε η ίδια. "Μου είπαν να πίνω περισσότερο νερό για να βοηθήσω με τα κρυολογήματα και πίστευα ότι αυτό έπρεπε να κάνω", αναφέρει η Nina.

Τα σημάδια που αγνόησε

Πριν από τη νοσηλεία της, η Nina είχε αρχίσει να αισθάνεται ατονία και ναυτία. "Την ημέρα που με έπιασε η κρίση, είχα εμετό για τρεις μέρες και είχα πιει γύρω στα τέσσερα λίτρα νερού εκείνη την ημέρα χωρίς να φάω τίποτα", λέει. Αντί να καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, συνέχισε να πίνει νερό, θεωρώντας ότι έτσι θα βελτιωθεί η κατάσταση.

Το βράδυ που συνέβη το περιστατικό, ο άντρας της κάλεσε ασθενοφόρο, το οποίο τη μετέφερε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Οι γιατροί εντόπισαν την επικίνδυνα χαμηλή τιμή νατρίου στο αίμα της και κατάλαβαν ότι η υπερβολική κατανάλωση νερού ήταν το πρόβλημα.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr