Τι είναι το water fasting; Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια κιλών;

Όλες οι βασικές πληροφορίες για αυτή τη διατροφική τάση. Και, κυρίως, σε βοηθάει στο αδυνάτισμα;

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Η νηστεία με νερό είναι μια διαδικασία στην οποία κάποιος αποφεύγει την κατανάλωση τροφής και πίνει μόνο νερό. Αυτή η πρακτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους λόγους, όπως η απώλεια βάρους, πνευματικοί ή θρησκευτικοί σκοποί, ή για την καταπολέμηση συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας.

Αν και η νηστεία με νερό μπορεί να χαρίσει ορισμένα οφέλη για την υγεία, ενέχει επίσης κάποιους κινδύνους και δεν είναι κατάλληλη για όλους. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να προετοιμαστείς κατάλληλα και να επιλέξεις την κατάλληλη στιγμή για να νηστέψεις, όπως όταν το σώμα δεν απαιτεί πολλή ενέργεια. Πριν ξεκινήσεις οποιοδήποτε πρόγραμμα νηστείας, είναι πάντα καλό να μιλήσεις με έναν επαγγελματία υγείας.

Τι είναι το water fasting;

Η νηστεία με νερό είναι μια διαδικασία όπου ένα άτομο δεν καταναλώνει τίποτα άλλο εκτός από νερό. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος για τη διάρκεια της νηστείας, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν ότι οι νηστείες δεν θα πρέπει να διαρκούν περισσότερο από 24 ώρες χωρίς ιατρική επίβλεψη. Ιστορικά, οι άνθρωποι νηστεύουν για πνευματικούς και θρησκευτικούς λόγους, αλλά τα τελευταία χρόνια η νηστεία χρησιμοποιείται και ως μέθοδος ενίσχυσης της υγείας.

Η νηστεία με νερό μπορεί επίσης να προάγει την αυτοφαγία, μια διαδικασία όπου το σώμα ανακυκλώνει παλιές και πιθανώς επικίνδυνες κυτταρικές δομές. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει σε διάφορες καταστάσεις, όπως: μεταβολικές διαταραχές, νευροεκφυλιστικές καταστάσεις (π.χ. ασθένεια Huntington), καρκίνοι, λοιμώδεις νόσοι.

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια κιλών;

Το water fasting μπορεί να προκαλέσει συνολική απώλεια βάρους, αλλά όπως δείχνουν οι έρευνες, μεγάλο μέρος αυτής της απώλειας προέρχεται από την άπαχη μάζα (μύες) αντί από το σωματικό λίπος. Σύμφωνα με την ανασκόπηση που αναφέρθηκε, περίπου το 67% της απώλειας βάρους κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι άπαχη μάζα, ενώ το 33% είναι λιπώδης μάζα.

Αυτό σημαίνει ότι, αν και μπορεί να φαίνεται ότι κάποιος χάνει βάρος, το water fasting δεν είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την απώλεια λίπους. Επιπλέον, τα μεταβολικά οφέλη που σχετίζονται με τη νηστεία φαίνεται να υποχωρούν σύντομα μετά την επαναφορά της κανονικής διατροφής. Έτσι, αν κάποιος θέλει να χάσει κυρίως λίπος και όχι άπαχη μάζα, η νηστεία με νερό δεν φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή.

Πώς λειτουργεί το water fasting;

Η νηστεία με νερό δεν έχει καθορισμένες οδηγίες και ορισμένα άτομα θα πρέπει να σκεφτούν να αποφύγουν τη νηστεία ή να την κάνουν μόνο υπό την επίβλεψη ιατρού. Αυτές οι ομάδες περιλαμβάνουν:

  • Παιδιά και εφήβους
  • Ενήλικες άνω των 75 ετών
  • Έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες
  • Άτομα με διατροφικές διαταραχές

Ποιοι δεν πρέπει να νηστέψουν;

Η νηστεία με νερό δεν είναι ασφαλής για όλους. Οι άνθρωποι που ενδέχεται να μην είναι κατάλληλοι για νηστεία περιλαμβάνουν:

  • Άτομα με χαμηλό βάρος
  • Άτομα με καρδιολογικά προβλήματα
  • Άτομα με διαβήτη τύπου 1
  • Άτομα με ανεξέλεγκτους πονοκεφάλους
  • Άτομα που υποβάλλονται σε μετάγγιση αίματος
  • Άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr