Follow us

Ταινία... στο στόμα; Η δημοφιλής τάση που υπόσχεται ποιοτικό ύπνο - πόσο ασφαλής είναι;

Η τάση του "mouth taping" υπόσχεται ήρεμο ύπνο και μείωση του ροχαλητού, αλλά τι λένε οι ειδικοί για την ασφάλειά της;

υπνος pexels

Έχεις ακούσει για τη νέα τάση που υπόσχεται ότι αν.... κλείσεις το στόμα σου με ταινία, θα απολαύσεις καλύτερο και πιο ήρεμο ύπνο; Ίσως το έχεις δει στα social media, όπου αρκετοί influencers το προτείνουν ως θαυματουργή λύση για όσους ξυπνούν με ξηρό στόμα ή ροχαλίζουν. Αλλά, είναι ασφαλές στην πραγματικότητα;

Η ιδέα πίσω από αυτή την τάση είναι απλή: κολλάς ταινία στα χείλη σου για να εμποδίσεις την αναπνοή από το στόμα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο σκοπός είναι να αναγκάσεις τον εαυτό σου να αναπνέει από τη μύτη, που θεωρείται πιο φυσικός και υγιής τρόπος αναπνοής. Content creators ορκίζονται στη μέθοδο αυτή, σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που την υιοθέτησαν, απολαμβάνουν πολύ καλύτερο ύπνο.

Είναι ασφαλές;

Αν και αυτός ο τρόπος φαίνεται να λειτουργεί για μερικούς, υπάρχουν και σοβαρές ενστάσεις από τους ειδικούς. Για παράδειγμα, η Dr. Indira Gurubhagavatula, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, τονίζει ότι το κλείσιμο του στόματος με ταινία δεν είναι ακίνδυνο. Για όσους πάσχουν από άπνοια ύπνου ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, το να μπλοκάρεις τη μόνη εναλλακτική αναπνοή μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Τα πιθανά οφέλη

Όσοι υποστηρίζουν την τάση αυτή, λένε ότι η ταινία μειώνει την ξηροστομία, εμποδίζει το ροχαλητό και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Επιπλέον, η αναπνοή από τη μύτη βοηθά στο να φιλτράρεται ο αέρας και να ρυθμίζεται η θερμοκρασία του πριν φτάσει στους πνεύμονες. Μερικοί ακόμη υποστηρίζουν ότι η τάση αυτή μπορεί να βελτιώσει το σχήμα του προσώπου, ιδιαίτερα τη γνάθο και το διπλοσάγονο.

Παρόλο που ακούγεται εντυπωσιακό, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές αποδείξεις για τα περισσότερα από αυτά τα οφέλη. Αντίθετα, τα μειονεκτήματα της αναπνοής από το στόμα είναι αρκετά γνωστά: ξηροστομία, δυσάρεστη αναπνοή, και μεγαλύτερη πιθανότητα για οδοντικά προβλήματα όπως τερηδόνα και ουλίτιδα.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr