Καρκίνος του Μαστού | 5+1 Ελληνίδες που μίλησαν δημόσια για την εμπειρία τους

Ο Οκτώβριος είναι ο Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί να είναι ο Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού. Το συγκεκριμένο είδος καρκίνου είναι ο συχνότερος καρκίνος του γυναικείου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου.

Στη χώρα μας έχουμε περισσότερες από 5.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου μαστού κάθε χρόνο.

Η συχνότητα του καρκίνου του μαστού αυξάνεται συνεχώς μέχρι την ηλικία των 75 ετών. Παρά τη συνεχή αύξηση, ο καρκίνος μαστού παραμένει σπάνιος στις νέες γυναίκες μέχρι τα 40 και είναι ανύπαρκτος σε ηλικίες κάτω των 25 ετών.

Συγκεκριμένα, εμβόλιο δεν υπάρχει για να προλάβουμε τον καρκίνο του μαστού, όπως π.χ. Τον καρκίνο του τραχήλου, και συνεπώς το μόνο που μένει είναι η έγκαιρη διάγνωση.

Αρκετές είναι οι celebrities που έχουν μοιραστεί δημοσίως τον αγώνα τους κατά του καρκίνου του μαστού, με τις περισσότερες να έχουν βγει νικήτριες.

#Χάρις Αλεξίου

Η Χάρις Αλεξίου μοιράστηκε τον δικό της αγώνα με αφορμή την παρουσία της σε μία εκδήλωση ενός προγράμματος στήριξης ασθενών με καρκίνο.

Η σπουδαία ερμηνεύτρια μιλώντας στις κάμερες που ήταν εκεί είχε δηλώσει: "Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο εμείς οι επώνυμοι, είναι να μάθουμε να μην υποτιμάμε τους άλλους που έχουν το ίδιο πρόβλημα με εμάς, είτε είναι ο φόβος της απόρριψης, είτε η αρρώστια. Εγώ έπαθα καρκίνο. Από αυτό έχασα και τη μητέρα μου. Ήμουν τυχερή, γιατί τον πρόλαβα. Κάνοντας τη μαστογραφία μου, όπως κάθε χρόνο, το διαπίστωσα. Η πρόληψη με έσωσε. Αυτό που παίρνεις από ένα τέτοιο γεγονός, είναι η ταπείνωση, γιατί ποτέ δεν πιστεύεις ότι θα το πάθεις κι εσύ"

#Μάγια Τσόκλη

Η Μάγια Τσόκλη παραιτήθηκε από τη θέση της Βουλευτού Επικρατείας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με επιστολή της το 2012, μιας και τότε στις εξετάσεις της είδε ότι νοσεί.

Σε κείμενο που είχε δημοσιεύσει εκείνη είχε γράψει μεταξύ άλλων ότι: "Μία ευχή. Να καταργήσουμε τις λέξεις επάρατη νόσος και καρκινοπαθής. Επάρατος, αυτό που απευχόμαστε, διότι οδηγεί στην καταστροφή. Άντε να είσαι αισιόδοξος όταν στο συλλογικό νου ο καρκίνος συνδέεται με το τέλος. Άλλη άσχημη λέξη, το "καρκινοπαθής" πραγματικά είναι ένα στίγμα που θα σε ακολουθεί όλη σου τη ζωή. Εσείς οι γιατροί, οι δημοσιογράφοι, όσοι έχετε δημόσιο λόγο, παλέψτε ενάντια στα ταμπού. Στα αγγλικά, έχουμε τους όρους cancer patient και cancer survivor. Στα ελληνικά once a καρκινοπαθής, always α καρκινοπαθής! Εκτός κι αν διατηρούμε τον όρο γιατί διευκολύνει τη σύνταξη".

#Μαρία Χούκλη

Η Μαρία Χούκλη μίλησε για τη μάχη της με τον καρκίνο σε ένα συνέδριο το 2019. Η ίδια είχε νοσήσει το 2002.

"Συνέχισα κανονικά την επαγγελματική μου δραστηριότητα και την κοινωνική μου ζωή. Φρόντισα, να μην κλειστώ στο σπίτι μου. Να μη νιώσω άρρωστη ακόμη και όταν ήμουν πολύ άρρωστη. Γιατί πίστευα με αυτό τον τρόπο ότι κοροϊδεύω τον καρκίνο. Δεν ήταν καθόλου εύκολο, γιατί έχεις να αντιμετωπίσεις από τη δυσκολία του να περπατήσεις, να φας, να κοιμηθείς, την εμφάνισή σου, τα βλέμματα των ανθρώπων που ασυνείδητα σε κοιτάζουν στο στήθος όταν ξέρουν ότι έχεις κάνει μαστεκτομή και είχα και μία δουλειά πολύ ενδιαφέρουσα. Κι έτσι πέρασαν τα χρόνια. Κάθε μέρα ήταν μια κερδισμένη μέρα" είχε αποκαλύψει η ίδια στο συγκεκριμένο συνέδριο.

#Ολυμπία Κρασαγάκη

Η Ολυμπία Κρασαγάκη διαγνώστηκε με καρκίνο το 2022 και μοιράστηκε όλο της τον αγώνα με τον κόσμο μέσω των social media.

"Ήθελα να μοιραστώ την περιπέτεια της υγείας μου, ενώ είναι κάτι που δεν το λένε πάρα πολλοί. Γνωρίζω πολλές γυναίκες που το κρατούν μυστικό ακόμη και στις ίδιες τις οικογένειές τους. Θέλω να μοιράζομαι τις χαρές και τις λύπες μου οπότε δεν μπορούσα ούτε να το κρύψω ούτε να το κρατήσω κρυφό απέναντι στους ανθρώπους που θα συνεργαζόμουν. Δεν ήθελα να λέω ψέματα, ένιωσα μια ανακούφιση με το να το αποκαλύψω. Μπορεί να έρθει ξαφνικά στη ζωή μας εκεί που δεν το περιμένεις. Στον ύπνο μου το κατάλαβα, ήταν σαν να με τσίμπησε κάποιος και ξύπνησα και ένιωσα κάτι στο στήθος. Έκανα εξετάσεις και το βρήκαμε. Να μην νιώθεις μόνος σου στον πόνο σου είναι πολύ σημαντικό. Τον πόνο σου δεν μπορεί κανείς να τον νιώσει, είσαι μόνο εσύ. Μπορείς να το μοιραστείς αλλά ο άλλος δεν μπορεί να νιώσει πόσο πονάς" είχε εξομολογηθεί η γνωστή φωτογράφος σε συνέντευξή της.

#Καλλιόπη

Η Καλλιόπη Καρβούνη νόσησε και χρειάστηκε να υποβληθεί σε ολική μαστεκτομή το 2013.

Η γνωστή φωτογράφος είχε μιλήσει για την περιπέτεια της λίγο πριν το χειρουργείο της, λέγοντας: "Θέλω να μιλήσουμε γι’ αυτό, γιατί θέλω να αφυπνίσω όλες τις γυναίκες που θα μας διαβάσουν. Κορίτσια, η πρόληψη σώζει. Εξετάσεις κάθε χρόνο και μην αμελείτε τη μαστογραφία σας. Το πρόλαβα στην αρχή του το πρόβλημα. Μου διαγνώστηκαν στον αριστερό μαστό καρκινογόνα κύτταρα in situ. Έκαναν βιοψία και είναι κακοήθη. Αν δεν αφαιρεθεί το στήθος τώρα, αυτά θα εξελιχθούν σε όγκο. Γι’ αυτό και στο τέλος του μήνα θα γίνει μαστεκτομή και ανάπλαση του στήθους. Δεν φοβάμαι τίποτα. Δεν υπήρξα ποτέ φοβιτσιάρα. Είναι μια δοκιμασία ακόμη, που θα περάσει κι αυτή. Δεν θα πεθάνω"

#Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά είχε μιλήσει για τον καρκίνο όταν νόσησε, ενώ συμπτωματικά η ίδια "έφυγε" από τη ζωή στις 25 Οκτωβρίου του 2021, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Η πολιτικός είχε μιλήσει στην εκπομπή "Μεσάνυχτα” λέγοντας: "Δεν ξέρω αν προετοιμάζεσαι αλλά πίστευα ότι κάποια στιγμή θα χτύπαγε και τη δική μου πόρτα. Μετά η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, το βγάλαμε από τη ζωή μας, αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε συνέδριο και μιλούσα από το βήμα. Η πρόληψη με έσωσε. Η απόφαση να το μοιραστώ δημόσια είναι ότι ήθελα να μεταδώσω πολλά μηνύματα. Πρέπει να σπάσουμε το ταμπού και το στίγμα και το δεύτερο είναι ότι η πρόληψη μπορεί να σώσει τη ζωή σου". Η ίδια είχε χάσει τη μητέρα της από τον καρκίνο του μαστού.

Με αφορμή τη μάχη της Φώφης Γεννηματά με τον καρκίνο του μαστού, τον Αύγουστο του 2022 ξεκίνησε το πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά" για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 45 – 74 ετών ετών που βρίσκονται στην Ελλάδα και διαθέτουν ΑΜΚΑ.