Follow us

25% των ενηλίκων υποψιάζεται ότι έχει αυτή τη διαταραχή - Εσύ;

1 στους 4 ενήλικες το υποψιάζεται, αλλά πόσοι το επιβεβαιώνουν; Μάθε πώς να καταλάβεις αν ανήκεις κι εσύ σε αυτή την κατηγορία.

ΔΕΠΥ iStock

Μήπως νιώθεις συχνά ότι δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, ξεχνάς εύκολα ή περνάς από το ένα πράγμα στο άλλο χωρίς να τελειώνεις τίποτα; Μήπως είσαι συνεχώς σε κίνηση ή νιώθεις μια εσωτερική ανησυχία που δε σε αφήνει να χαλαρώσεις; Αν ναι, δεν είσαι μόνη. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 25% των ενηλίκων υποψιάζεται ότι έχει αδιάγνωστη ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας). Ίσως να είσαι κι εσύ ένας από αυτούς που το σκέφτονται, αλλά δεν το έχουν ακόμα επιβεβαιώσει.

Τι λέει η έρευνα

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, συμπεριέλαβε 1.000 Αμερικανούς ενήλικες. Από αυτούς, το 25% δήλωσε ότι υποψιάζεται πως μπορεί να πάσχει από αδιάγνωστη ΔΕΠΥ. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι μόλις το 13% αυτών έχει μοιραστεί την υποψία του με κάποιον γιατρό.

Η ψυχολόγος Justin Barterian, Ph.D., κλινική βοηθός καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Οχάιο, εξηγεί πως αυτό το ποσοστό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. "Το άγχος, η κατάθλιψη και η ΔΕΠΥ μπορεί να μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Αν κάποιος αυτοδιαγνωστεί λανθασμένα και λάβει την λάθος θεραπεία, αυτό μπορεί να χειροτερέψει την κατάστασή του, αντί να τον βοηθήσει", σημειώνει.

Η ΔΕΠΥ στους ενήλικες

Συνήθως, όταν σκεφτόμαστε τη ΔΕΠΥ, το μυαλό μας πάει σε παιδιά που δεν μπορούν να καθίσουν ήσυχα ή να συγκεντρωθούν στο σχολείο. Όμως, η ΔΕΠΥ δεν είναι μια διαταραχή που αφορά μόνο τα παιδιά. Ενδέχεται να συνεχίσει να επηρεάζει τη ζωή κάποιου και στην ενήλικη ζωή του, ακόμα κι αν δεν το έχει συνειδητοποιήσει. Σύμφωνα με την έρευνα, το 4,4% των ατόμων ηλικίας 18-44 έχει διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, αλλά πολλοί δεν λαμβάνουν διάγνωση μέχρι να μεγαλώσουν.

"Υπάρχει σίγουρα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για το πώς η ΔΕΠΥ μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζει τους ενήλικες", λέει ο Barterian. Μάλιστα, πολλοί ενήλικες το ανακαλύπτουν όταν διαγνωστεί κάποιο από τα παιδιά τους. Η ΔΕΠΥ είναι μια γενετική διαταραχή, και συχνά τα συμπτώματα που παρατηρούν στους απογόνους τους, τα αναγνωρίζουν και στον εαυτό τους.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr