Follow us

Τι είναι η σειριακή εξάρτηση; Το φαινόμενο που κρύβεται πίσω από τα αγαπημένα σου φαγητά

Δες τι επηρεάζει τις διατροφικές σου επιλογές χωρίς να το καταλαβαίνεις.

MissBloom TEAM
Pizza iStock

Σίγουρα έχεις βρεθεί στη θέση να χαζεύεις το μενού μιας εφαρμογής delivery ή να κοιτάς τα φαγητά σε μια βιτρίνα και να προσπαθείς να αποφασίσεις τι θα φας. Αλλά, έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν η επιλογή σου επηρεάζεται από το τι είδες αμέσως πριν; Ίσως να μη διάλεξες αυτό το λαχταριστό burger μόνο επειδή ήταν δελεαστικό, αλλά επειδή το προηγούμενο πιάτο που είδες δεν ήταν τόσο εντυπωσιακό.

Κάπου εδώ έρχεται η "σειριακή εξάρτηση" (serial dependence) – ένα φαινόμενο που μπορεί να εξηγεί γιατί οι κρίσεις μας για τα φαγητά (και όχι μόνο) δεν γίνονται μεμονωμένα αλλά επηρεάζονται από τα προηγούμενα. Πώς λοιπόν τα μάτια σου επηρεάζουν τις διατροφικές σου αποφάσεις;

Τι είναι η σειριακή εξάρτηση;

Η σειριακή εξάρτηση είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο που παρατηρείται όταν κάνουμε διαδοχικές επιλογές και αξιολογήσεις. Όταν βλέπουμε ή κρίνουμε κάτι, η γνώμη μας για αυτό μπορεί να επηρεαστεί από την προηγούμενη εμπειρία μας, ακόμα κι αν τα δύο πράγματα δεν έχουν απαραίτητα σχέση. Με απλά λόγια, αν δεις μια εικόνα φαγητού που σου φαίνεται πολύ ελκυστική, πιθανόν η επόμενη εικόνα να σου φανεί επίσης λίγο πιο ελκυστική απ' ό,τι θα ήταν στην πραγματικότητα.

Αυτό το φαινόμενο εξηγεί ότι οι αξιολογήσεις μας δεν γίνονται "εκ του μηδενός" κάθε φορά, αλλά είναι μια αλυσιδωτή αντίδραση που χτίζεται πάνω στις προηγούμενες κρίσεις μας.

Διαβάστε περισσότερα στο Shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr