8 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τα βραβεία Νόμπελ

Συγκεντρώσαμε ενδιαφέροντα facts για τα βραβεία με αφορμή το Νόμπελ Λογοτεχνίας που πήγε φέτος στη Νοτιοκορεάτισσα συγγραφέα Han Kang.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Τα φετινά βραβεία Νόμπελ βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τη χώρα μας λόγω της φημολογίας ότι βρίσκεται στη λίστα με τους υποψήφιους μια Ελληνίδα πεζογράφος. Αξιόπιστες πηγές από τον χώρο του βιβλίου υποστήριζαν ότι η Έρση Σωτηροπούλου είχε σημαντικές πιθανότητες να γίνει η πρώτη Ελληνίδα πεζογράφος που κατακτά την κορυφαία διάκριση. Η σημερινή ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας ωστόσο τους διέψευσε.

Η Νοτιοκορεάτισσα συγγραφέας Han Kang ήταν εκείνη που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024 "για την έντονη ποιητική πρόζα της που πραγματεύεται ιστορικά τραύματα και εκθέτει τον εύθραυστο χαρακτήρα της ανθρώπινης ζωής". Το βραβείο της συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Με αφορμή τη διάκρισή της, συγκεντρώσαμε 8 ενδιαφέροντα πράγματα που έχουν καταγραφεί από τη Σουδική Ακαδημία σχετικά με τα βραβεία Νόμπελ. Την αρχική ιδέα για τον θεσμό την οφείλουμε στη διαθήκη του Alfred Nobel με την οποία έδωσε στις 27 Νοεμβρίου 1895 το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε μια σειρά από βραβεία φυσικής, χημείας, φυσιολογίας ή ιατρικής, λογοτεχνίας και ειρήνης. Η πρώτη επίσημη διοργάνωση όμως πραγματοποιήθηκε το 1901 στη Στοκχόλμη.

Οι χρονιές που δεν απονεμήθηκαν βραβεία Νόμπελ

Φυσικά σε όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν και χρονιές που δεν απονεμήθηκαν τα βραβεία Νόμπελ. Ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων είναι 49.

Οι περισσότερες από αυτές κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918) και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου (1939-1945).

66 μόνο βραβεία έχουν πάει σε γυναίκες

Η Han Kang είναι σημαντική και γιατί ανεβάζει τον αριθμό των γυναικών που έχουν πάρει Νόμπελ. Μεταξύ 1901 και 2024 έχει απονεμηθεί μόνο 66 φορές σε γυναίκες.

Οι αρνητές του βραβείου

Κι ενώ οι διακρίσεις είναι πάντα ένας λόγος για να χαίρονται οι νικητές, υπήρξαν και εκείνοι που τα αρνήθηκαν ή που τους ανάγκασαν να το κάνουν.

Ο Jean-Paul Sartre, στον οποίο απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1964 ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Αρνήθηκε να το παραλάβει από πεποίθηση καθώς αρνιόταν σταθερά όλες τις επίσημες τιμές. Το ίδιο και ο Le Duc Tho που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1973 από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Henry Kissinger. Τους απονεμήθηκε το βραβείο για τη διαπραγμάτευση της ειρηνευτικής συμφωνίας για το Βιετνάμ. Ο Le Duc Tho δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να αποδεχθεί το Νόμπελ Ειρήνης, επικαλούμενος ως λόγο την κατάσταση στο Βιετνάμ.

Διαβάστε περισσότερα στο madamefigaro.gr