Ο χυμός πορτοκαλιού έχει συνδεθεί με το πρωινό, αφού πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν το ρόφημα αυτό για να ξεκινήσουν τη μέρα τους. Όταν μάλιστα πρόκειται και για φρεσκοστυμμένο, τα ευεργετικά οφέλη που αποκτάει τόσο ο οργανισμός, όσο και το σώμα είναι εκπληκτικά καθώς τα πορτοκάλια αποτελούν κύρια πηγή βιταμίνης C, όπως επίσης και πολλών ακόμα θρεπτικών συστατικών και μετάλλων. Η καθημερινή κατανάλωση του συνίσταται από τους εδικούς για την εξασφάλιση ενός υγιούς και ισορροπημένου ανοσοποιητικού. Ποια είναι όμως, στην ουσία τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη συνήθεια αυτή;
Παραμένεις ενυδατωμένη
Αν βρίσκεις το νερό εξαιρετικά βαρετό, ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να σου χαρίσει αυτό το twist γεύσης που αναζητάς μέσα στη μέρα, διατηρώντας μάλιστα την ενυδάτωση σου. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2016 και δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, αποκάλυψε πως ο χυμός πορτοκάλι είναι μια εξαιρετική ενυδατική επιλογή αφού οι συμμετέχοντες σε αυτή, κλήθηκαν να δοκιμάσουν 13 κοινά ροφήματα και μόνο όσοι έπιναν χυμό πορτοκάλι διατήρησαν υψηλά τα επίπεδα ενυδάτωσης τους. Ο λόγος που ο χυμός αυτός προσφέρει μεγάλη ενυδάτωση, είναι γιατί αποτελείτε από 85% νερό, όπως τα περισσότερα φρούτα, ενώ επίσης περιέχει και μέταλλα τα όποια διατηρούν τους ηλεκτρολύτες σε ισορροπία.
Προσλαμβάνεις μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων
Η ημερήσια πρόσληψη φρούτων για τις γυναίκες ηλικίας 19 έως 30 ετών είναι 2 φλιτζάνια καθημερινά, ενώ για εκείνες από 31 ετών και άνω 1,5 φλιτζάνι. Έχει παρατηρηθεί, ωστόσο, ότι οι συστάσεις αυτές ακολουθούνται από πολύ χαμηλά ποσοστά ανθρώπων, για αυτό και οι ειδικοί τονίζουν πως ένα ποτήρι φρέσκου χυμού πορτοκαλιού ισοδυναμεί με μια μερίδα φρούτων και περιλαμβάνει το 137% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C καθώς και το 18% θειαμίνης (Βιταμίνη Β1) που χρειαζόμαστε καθημερινά. Παράλληλα προσφέρει διπλάσια ποσότητα καλίου και μαγνησίου από το ολόκληρο πορτοκάλι.
Βελτιώνει τη χοληστερόλη
Αν έχεις ανεβασμένη την "κακή" χοληστερόλη (LDL), o χυμός πορτοκαλί μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις ανησυχητικές τιμές. Και αυτό γιατί μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τριών φλιτζανιών χυμού πορτοκάλι καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες βελτίωσε σημαντικά την LDL κατά 21%, όπως επίσης και την αναλογία μεταξύ "κακής" και "καλής" χοληστερόλης κατά 16%. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως οι παραπάνω αλλαγές παρατηρήθηκαν μόνο όταν οι συμμετέχοντες στην μελέτη κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες χυμού, δηλαδή από 3 φλιτζάνια και πάνω.
Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr