Follow us

Έχει δίκιο το TikTok; Μπορεί η προσθήκη κανέλας στον καφέ να σε βοηθήσει να κάψεις λίπος;

Αλήθειες και μύθοι για την κανέλα και την καύση λίπους.

κανελα iStock

Το TikTok είναι γεμάτο από νέες τάσεις και προτάσεις που υπόσχονται "θαύματα" για την υγεία και την ευεξία. Μία από αυτές τις τάσεις που έχει γίνει viral τελευταία είναι η προσθήκη κανέλας στον καφέ σου, με την υπόσχεση ότι μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις λίπος. Μήπως είναι απλώς μια ακόμα viral μόδα ή υπάρχει κάποια αλήθεια πίσω από αυτό;

Τι είναι η κανέλα και πώς μπορεί να βοηθήσει;

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες σε πολλές κουζίνες παγκοσμίως. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι κανέλας: η κανέλα Cassia, που είναι πιο κοινή και έχει πικρή γεύση, και η κανέλα Ceylon, που έχει πιο γλυκιά γεύση. Σύμφωνα με την Evangeline Mantzioris, Διευθύντρια του Προγράμματος Διατροφής και Επιστημών Τροφίμων και Διαπιστευμένη Διαιτολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, και άρθρο της στο The Conversation, η κανέλα περιέχει μια ουσία που ονομάζεται κινναμαλδεΰδη (cinnamaldehyde), η οποία είναι υπεύθυνη για τη χαρακτηριστική γεύση και το άρωμά της. "Αυτή η ουσία μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη", λέει η Mantzioris.

Επιστημονικές έρευνες και αποδείξεις

Μια ανασκόπηση 35 μελετών εξέτασε τη σχέση μεταξύ κανέλας και μείωσης της περιφέρειας της μέσης, που είναι δείκτης αυξημένου σωματικού λίπους. Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση λιγότερο από 1,5 γραμμάρια κανέλας καθημερινά (περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού) μπορεί να μειώσει την περιφέρεια της μέσης κατά 1,68 εκ. Επιπλέον, μια μετα-ανάλυση 21 κλινικών δοκιμών με 1.480 συμμετέχοντες έδειξε ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει το Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) κατά 0,40 kg/m² και το σωματικό βάρος κατά 0,92 kg. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι αλλαγές αυτές είναι σχετικά μικρές και μπορεί να μην είναι αρκετές για να παρατηρήσει κανείς μεγάλη διαφορά.

Η Mantzioris επισημαίνει: "Αν και η κανέλα μπορεί να έχει κάποια ευεργετικά αποτελέσματα, η απώλεια βάρους είναι πολύπλοκη και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η διατροφή και η άσκηση." Έτσι, δεν μπορείς να περιμένεις θαύματα μόνο με την προσθήκη κανέλας στον καφέ.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr