Follow us

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει το πρόγραμμά του για τη νέα σεζόν 2024-25

Ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα ετοιμάζει ο σημαίνων θεατρικός οργανισμός του Πειραιά με τον Νίκο Διαμαντή στο τιμόνι του, με ηχηρές υπογραφές, παραστάσεις νέων δημιουργών και δράσεις - παρεμβάσεις εντός και εκτός θεάτρου.

MissBloom TEAM
θεατρο

Τον άνθρωπο φέρνει στο προσκήνιο το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, και το ξανακοίταγμα του μέσα από το θέατρο, όπως τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Νίκος Διαμαντής στη σημερινή συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος της νέας σεζόν 2024-25. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και εντυπωσιακό πρόγραμμα με κύρια χαρακτηριστικά την πνευματικότητα και τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, που θέλει να δώσει φωνή στους νέους δημιουργούς σε συνδυασμό με την παρουσία καλλιτεχνών που έχουν καθιερωθεί στο ρεπερτόριό του. Με το σύνθημα "Παρεμβαίνω – Συνομιλώ – Προκαλώ – Προτείνω” το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, παρουσία των Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου και Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Πολιτισμού Δήμου Πειραιά Γιάννη Χατζηαλέξη, παρουσίασε τις 13 θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε στην Κεντρική Σκηνή, στη Σκηνή Ω και στο Φουαγιέ, όπως και κοινωνικές δράσεις, παρεμβάσεις, εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, εντός και εκτός του χώρου του θεάτρου, σε σημαντικά τοπόσημα της πόλης του Πειραιά, προτείνοντας ένα "συνεκτικό διαφορετικό κόσμο συμπόρευσης και συνομιλίας όλων, χωρίς αποκλεισμούς”.

Ανάμεσα στις σκηνοθετικές υπογραφές που θα δούμε στο φετινό ρεπερτόριο του θεάτρου είναι αυτές του Δημήτρη Καταλειφού, του Κωνσταντίνου Ρήγου, της Ιόλης Ανδρεάδη, των Γιώργου Κουτλή και Βασίλη Μαγουλιώτη, της Μάρθας Μπουζιούρη, του Σταύρου Καραγιάννη, της Άντζελας Μπρούσκου, του Θεοδόση Σκαρβέλη, του Πάνου Κούγια και πολλών ακόμη. Χαρακτηριστικό του προγράμματος της σεζόν 2024-25, πλάι στα μεγάλα έργα του κλασικού ρεπερτορίου που θα δούμε στην Κεντρική Σκηνή, είναι τα πρωτότυπα ελληνικά έργα που ανοίγουν ή συνεχίζουν τη συζήτηση πάνω σε καυτά κοινωνικά θέματα όπως η έμφυλη βία και θέματα γύρω από τη γυναίκα γενικότερα, αλλά και η ελληνικότητα, η οικογένεια, οι υπαρξιακές αναζητήσεις κ.ά.

Όπως δήλωσε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Νίκος Διαμαντής: "Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι για εμάς ένα μικρό Εθνικό Θέατρο. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που δουλέψανε όλο αυτό το διάστημα γι’ αυτό το πρόγραμμα και τους καλλιτέχνες που στάθηκαν δίπλα μας ώστε να δημιουργήσουμε έναν πρότυπο οργανισμό. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, θέλει να δώσει φωνή στη νέα γενιά. Να δώσει φωνή στους ανθρώπους της πόλης, να νιώσουν ότι αυτό το θέατρο είναι το σπίτι τους. Περηφανεύομαι ότι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κατάφερε να έχει έναν πολύ μεγάλο αριθμό θεατών. Σε ένα κόσμο αδικαιολόγητο, προσπαθήσαμε να φέρουμε τον άνθρωπο στο προσκήνιο. Αποβλέπουμε σε ενεργούς πολίτες, που θα μπορέσουν να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους και να σφυρηλατήσουν σιγά σιγά με το δικό τους τρόπο τις δικές τους προσωπικές συντεταγμένες. Αν στοχεύουμε κάπου, αν κάτι έχει να πει σήμερα το πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, είναι να δημιουργήσει ένα μέλλον που με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους προσπαθεί να το αναζητήσει στους αυθαίρετους, τους ακατάτακτους, αυτούς που μας βγάζουν τη γλώσσα. Σε αυτούς στραφήκαμε με αυτό το πρόγραμμα. Είμαστε ένα ανοιχτό θέατρο. Ένα θέατρο με ισχυρό πρόγραμμα διάρκειας. Δεν μας ενδιαφέρουν τα πυροτεχνήματα". Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι φέτος η χρηματοδότηση του θεάτρου (που στηρίζεται σε μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Πειραιά, Περιφέρειας Αττικής και Υπουργείου Πολιτισμού) αυξήθηκε κατά είκοσι τοις εκατό από την Περιφέρεια Αττικής, σε σχέση με την προηγούμενη σύμβαση, η οποία πλέον θα ανέρχεται στο 1,5 εκ. ευρώ για τέσσερα χρόνια, όπως δήλωσε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

"Θείος Βάνιας”, "Όσα παίρνει ο άνεμος”, θέαμα για όλη την οικογένεια και "Merde!” στην Κεντρική Σκηνή

Ο Δημήτρης Καταλειφός επιλέγει να σκηνοθετήσει τον εμβληματικό "Θείο Βάνια" του Άντον Τσέχοφ (από 18/10). Ο ίδιος μάλιστα θα κρατήσει τον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ ένα αξιόλογο υποκριτικό καστ (Κλεοπάτρα Τολόγκου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Βαγγέλης Ρόκκος, Μενέλαος Χαζαράκης, Αμαλία Νίνου, Τζένη Θεωνά, Στέλλα Κρούσκα, Φοίβος Σαμαρτζής) θα δώσει σάρκα και οστά στους βαθιά ανθρώπινους τσεχοφικούς ήρωες που αναρωτιούνται για το νόημα της ύπαρξής τους.

Τον Νοέμβριο ο Κωνσταντίνος Ρήγος σκηνοθετεί το πολυαγαπημένο έργο του Ευγένιου Τριβιζά, "Ο Ταύρος που έπαιζε πίπιζα", που μεταφέρεται για πρώτη φορά στη σκηνή, σε ένα θέαμα για όλη την οικογένεια, σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου (από 10/11). Τον Ιανουάριο ο Γιώργος Κουτλής και ο Βασίλης Μαγουλιώτης σκηνοθετούν, ενώ ο Γιάννης Νιάρρος με τον Γιάννη Παπαδόπουλο υπογράφουν τη μουσική στο καινούργιο θεατρικό έργο του Suyako "Merde!” (από 24/1). Μια μουσική κωμωδία για τα κακώς κείμενα του ελληνικού θεάτρου. Ένα love letter για τον ακήρυχτο πόλεμο της Τέχνης του Θεάτρου: "Εμπορικό" vs. "Ποιοτικό", Κωμωδία vs. Δράμα, Λαϊκοί vs. Διανοούμενοι, Τέχνη vs. Showbiz… Γιατί κάνουμε θέατρο τελικά; "Για τα λεφτά" ή "για την ψυχή μας"; Παίζουν οι Μαριαλένα Ηλία, Νίκος Καραθάνος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Ηλίας Μουλάς, Γιάννης Νιάρρος, Χρήστος Πούλος-Ρένεσης, Λυδία Τζανουδάκη, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης.

Τέλος, τον Απρίλιο η Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μετά το "Πόλεμος και Ειρήνη" του Λ. Τολστόι, όπου θα κάνει το όνειρό της πραγματικότητα μεταφέροντας στη σκηνή το μνημειώδες μυθιστόρημα της Margaret Mitchell "Όσα παίρνει ο άνεμος", ένα ακόμη κορυφαίο αντιπολεμικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, σε θεατρική διασκευή δικής της και του Άρη Ασπρούλη. Η μεγάλη ερωτική ιστορία με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο, που περιγράφει μια κοινωνία η οποία ξαναχτίζεται από τα συντρίμμια, θα ζωντανέψει από ένα δυνατό καστ: Scarlett O'Hara είναι η Λένα Παπαληγούρα, Ret Butler ο Ορέστης Τζιόβας, Ashley Wilks ο Όμηρος Πουλάκης, Gerald O'Hara ο Γεράσιμος Γεννατάς, Mammy η Idra Kayne (από 26/4).

Αφιέρωμα στο σύγχρονο ελληνικό έργο στη Σκηνή Ωμέγα

Έχει ήδη ολοκληρώσει τον κύκλο της η πειραγμένη σαιξπηρική "Δωδέκατη νύχτα” του Γιώργου Βαλαή, "I am falling in love | Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα” στη Σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, έπονται όμως πέντε ακόμη θεατρικές παραστάσεις που υπογράφουν δημιουργοί όλων των ηλικιών, ενώ μία από τις βασικές θεματικές είναι η έμφυλη βία και το θέμα γυναίκα. Με το "Κυανιούχο κάλιο” η Μάρθα Μπουζιούρη, βαθαίνει την ενασχόλησή της με τα ζητήματα της έμφυλης βίας και της γυναικείας αυτοδιάθεσης. Το έργο θεάτρου ντοκιμαντέρ, αφηγείται την ιστορία ενός 20χρονου κοριτσιού που μένει έγκυος και δεν μπορεί ούτε επιθυμεί να φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Η ιστορία της Χέτε είναι μια από τις ιστορίες 800.000 γυναικών, που κατέφευγαν κάθε χρόνο σε παράνομες κι επικίνδυνες επεμβάσεις, χάνοντας τη ζωή τους ή τραυματίζοντας ανεπανόρθωτα το σώμα και την ψυχή τους. Παίζουν οι Γωγώ Καρτσάνα, Νίκος Κουκάς, Μάρθα Μπουζιούρη, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Εύα Σαμιώτη (από 7/11).

Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr