Follow us

Orient Express | Μια ερωτική απογοήτευση ήταν η αφορμή για να γεννηθεί ένας μύθος

Είναι το τρένο των μύθων και της νοσταλγίας κι αυτή είναι η ιστορία του.

MissBloom TEAM
orient express Hans van Dijk for Anefo, CCO, via Wikimedia Commons

Το 1867, ο νεαρός πολιτικός μηχανικός Γκιόργκι Ναγκέλμακερς, γιος ενός εύπορου Βέλγου τραπεζίτη, αποφάσισε να φύγει για την Αμερική, προσπαθώντας να ξεπεράσει την απογοήτευση από έναν ανεκπλήρωτο έρωτα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, η προσοχή του στράφηκε στις πρώτες πολυτέλειες που άρχιζαν να εμφανίζονται στα τρένα. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, είχε πλέον βρει τον σκοπό της ζωής του: να δημιουργήσει υπερπολυτελή τρένα που θα οδηγούσαν τους ταξιδιώτες σε μακρινές ανατολικές πόλεις.

Μια δεκαετία αργότερα, το 1876, ιδρύει την Compagnie Internationale des Wagons-Lits (CIWL), που γρήγορα έγινε γνωστή για τις εντυπωσιακά διακοσμημένες αμαξοστοιχίες της, γεμάτες ανέσεις και πολυτέλεια, οι οποίες διέσχιζαν την Ευρώπη. Η μεγάλη αλλαγή στον κόσμο των σιδηροδρόμων ήρθε το 1883.

Το παρθενικό ταξίδι του Orient Express

Στις 4 Οκτωβρίου, μια μέρα σαν αυτή, το Orient Express ξεκινά το παρθενικό του ταξίδι από το Παρίσι με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Με μόλις 40 επιβάτες, το ταξίδι διάρκειας μερικών ημερών άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονταν τις σιδηροδρομικές μετακινήσεις.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με το Orient Express, οι επιβάτες απολάμβαναν γκουρμέ δείπνα στο κομψό εστιατόριο του τρένου ή χαλάρωναν στα πολυτελή διαμερίσματά τους, διακοσμημένα με βελούδο, ξύλο και δέρμα. Αυτά τα άνετα κουπέ ήταν εξοπλισμένα με μπάνιο, γραφείο και άνετα κρεβάτια, προσφέροντας όλα τα απαραίτητα για ένα αξέχαστο ταξίδι. Εκτός από την πολυτέλεια, το τρένο εξασφάλιζε απόλυτη διακριτικότητα, και σύμφωνα με τον θρύλο, πολλές παράνομες σχέσεις άνθισαν μέσα στις ιδιωτικές σουίτες του.

Από το 1894, η CIWL είχε ήδη αναβαθμίσει την εμπειρία, χτίζοντας πολυτελή ξενοδοχεία στις πόλεις-σταθμούς του τρένου, μετατρέποντας το ταξίδι με το Orient Express σε μια ολοκληρωμένη, πολυτελή περιπέτεια.

Έχοντας συνδέσει το Παρίσι με την Κωνσταντινούπολη μέσω Μιλάνου και Βενετίας, το 1926 το Orient Express αναβάθμισε περαιτέρω την εικόνα του, αναθέτοντας τη διακόσμηση στους διάσημους Rene Prou και René Lalique, που προσέδωσαν ακόμα μεγαλύτερη αίγλη στο θρυλικό τρένο.

Οι διάσημοι επιβάτες

Στο Orient Express έχουν επιβιβαστεί βασιλιάδες, ποιητές, κατάσκοποι, λαμπεροί αστέρες και θρυλικοί χαρακτήρες από τη λογοτεχνία. Από την εμβληματική Μata Hari και τον ατρόμητο James Bond, μέχρι τον διάσημο ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό και τον συγγραφέα Ernest Hemingway, το τρένο έχει φιλοξενήσει μερικά από τα πιο εμβληματικά ονόματα. Ακόμα και οι κυνηγοί του Κόμη Δράκουλα έχουν βρει τον δρόμο τους στις πολυτελείς του αμαξοστοιχίες!

Διαβάστε περισσότερα στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr