Follow us

"Επιβίωσα γιατί ήμουν η σκληρότερη όλων"| Betty Davis, μια ασυμβίβαστη και δύσκολη γυναίκα

Έκανε τα πάντα με τον δυσκολότερο τρόπο. Έτσι γράφει η επιτύμβια πλάκα της. Έμεινε στην ιστορία το παροιμιώδες μίσος της για την Joan Crawford.

MissBloom TEAM
Betty Davis

Έκανε τα πάντα με τον δυσκολότερο τρόπο. Έτσι γράφει η επιτύμβια πλάκα της. Η Ruth by Elizabeth "Betty" Davis που γεννήθηκε στις 5 Απριλίου του 1908 και πέθανε στις 6 Οκτωβρίου του 1989, "ιερό τέρας" του αμερικάνικου κινηματογράφου και πρωταγωνίστησε σε πολλές κλασσικές ταινίες της χρυσής περιόδου του αμερικάνικου κινηματογράφου.

Προτάθηκε 11 φορές για Βραβείο Όσκαρ και το κέρδισε δύο φορές. Η καριέρα της διήρκεσε περίπου εξήντα χρόνια και τα σκαμπανεβάσματα που έζησε κατά τη διάρκειά της θυμίζουν τραινάκι του τρόμου. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει δεύτερη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.

Η Betty Davis γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Το όνομα Betty το υιοθέτησε από το μυθιστόρημα του Honoré de Balzac Η εξαδέλφη Μπέτι. Σπουδάζει χορό, ενώ ταυτόχρονα φοιτά στη δραματική σχολή έχοντας για συμφοιτήτριες την Katharine Hepburn και την Lucille Ball. Κερδίζει μικρούς ρόλους στο θέατρο και το 1930 την καλούν από τη Universal, για δοκιμαστικό. Παρόλο που απείχε από το στερεότυπο της ομορφιάς των σταρ του Χόλυγουντ της εποχής. Κερδίζει ένα συμβόλαιο, αλλά οι πρώτες της ταινίες αποτυγχάνουν.

Η Universal τη διώχνει αλλά η τύχη της χαμογελά όταν υπογράφει στην Warner και επιμένει να παίξει το 1934 το ρόλο μιας αντιπαθητικής κι αδίστακτης γυναίκας, τόσο που καμιά απ' τις σταρ της εποχής εκείνης δεν ήθελε να τον παίξει. Ο Warner είναι αρχικά διστακτικός να τη δανείσει στην Κολούμπια, αλλά η Davis τον πείθει γυρίζοντας ως αντάλλαγμα μια ακόμη ταινία που δεν είναι της αρεσκείας της για τη Warner. Όταν βγαίνει η ταινία στους κινηματογράφους, οι κριτικοί την αποθεώνουν αναφέροντας ότι πρόκειται για την καλύτερη ερμηνεία που έχει δοθεί ποτέ από Αμερικανίδα ηθοποιό στη μεγάλη οθόνη. Παρά της ευνοϊκές κριτικές όμως, η Davis δεν προτείνεται για βραβείο όσκαρ, κάτι που προκαλεί την οργή του τύπου και του κόσμου του θεάματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ακαδημία να επιτρέψει στους ψηφοφόρους να διαλέξουν, άσχετα με τους προκαθορισμένους υποψήφιους.

Το μίσος με την Joan Crawford

Το 1935 πρωταγωνίστησε στο Μια επικίνδυνη γυναίκα με τον Franchot Tone. Στα γυρίσματα της ταινίας φημολογείται ότι ερωτεύτηκε τον συμπρωταγωνιστή της, ο οποίος εκείνη την περίοδο είχε σχέση με τη Joan Crawford. Ο Τone στη συνέχεια παντρεύτηκε την Crawford, κάτι που δημιούργησε αντιπάθεια ανάμεσα στις δυο γυναίκες η οποία θα μεγάλωνε με την πάροδο των χρόνων. Η μυθική αυτή σχέση μίσους δημιούργησε μέσα στο χρόνο χιλιάδες ιστορίες, αληθινές και φανταστικές με αποκορύφωμα τη συνάντηση των δυο σταρ το 1962 στην ταινία τρόμου Τι απέγινε η Baby Jane; (What Ever happened to Baby Jane) του Robert Aldridge. Η Davis πίστευε ότι ο ρόλος της ως πρώην παιδί θαύμα Baby Jane Hudson θα αναβίωνε την καριέρα της. Καταπνίγοντας τον εγωισμό της, συνεργάστηκε με την μισητή της αντίπαλο χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν τελείωσαν τα γυρίσματα, με εκτόξευση αρνητικών δηλώσεων κι από τις δυο πλευρές, ενώ στο μεταξύ η Davis έλαβε και την ενδέκατη υποψηφιότητα για Όσκαρ, ενώ η Ακαδημία προσπέρασε την Joan Crawford.

Η Crowford πικραμένη τότε, στράφηκε δημόσια εναντίον της Davis και ζήτησε από τις υπόλοιπες υποψηφίους να την αφήσουν να παραλάβει εκείνη το βραβείο σε περίπτωση νίκης τους, εάν εκείνες ήταν απούσες. Η Davis, της οποίας η ερμηνεία είχε λάβει πολύ καλές κριτικές, θεωρείτο το φαβορί αλλά το βράδυ της απονομής το βραβείο πήγε στην Anne Bancroft, η οποία λόγω θεατρικών υποχρεώσεων δεν είχε μπορέσει να παρευρεθεί. Όταν το όνομα της νικήτριας ανακοινώθηκε, η Davis πάγωσε και η Crowford την προσπέρασε για να παραλάβει το Όσκαρ για λογαριασμό της Anne Bancroft. Η Davis δεν είχε πει ακόμη την τελευταία λέξη της.

Διαβάστε περισσότερα στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr