Η επικίνδυνη πρακτική που σαρώνει το TikTok | Ξέρεις τι είναι το chroming;

Πώς τα καθημερινά προϊόντα γίνονται "όπλα", όσο το chroming εξαπλώνεται στα social media.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Αν περνάς χρόνο στο TikTok (ας είμαστε ειλικρινείς, ποιος δεν το κάνει;), τότε σίγουρα έχεις πέσει πάνω σε πολλών ειδών περίεργες και παράξενες τάσεις. Κάποιες είναι αστείες, κάποιες παράξενες, και κάποιες – όπως το chroming – είναι απλά επικίνδυνες. Τι είναι αυτό; Και γιατί όλοι μιλάνε γι' αυτό;

Τι είναι το chroming;

Το chroming δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά σίγουρα επιστρέφει δυναμικά χάρη στο TikTok. Είναι ουσιαστικά η πράξη του να εισπνέεις τοξικές αναθυμιάσεις από πράγματα που έχεις σπίτι, όπως μαρκαδόρους, βερνίκια νυχιών, ακόμα και αποσμητικά σπρέι. Το αποτέλεσμα; Μια στιγμιαία αίσθηση ευφορίας που, όπως ίσως φαντάζεσαι, δεν είναι καθόλου καλή για σένα.

Αυτή η πρακτική, που κάποιοι αποκαλούν και "huffing", είναι τρομακτικά επικίνδυνη γιατί χρησιμοποιεί καθημερινά αντικείμενα που είναι εύκολα προσβάσιμα, ειδικά για τους νέους. Και το χειρότερο; Αυτά τα αντικείμενα δεν φαίνονται "ύποπτα" στους γονείς ή τους δασκάλους, οπότε είναι δύσκολο να καταλάβουν τι συμβαίνει.

Πώς εμπλέκεται το TikTok σε όλα αυτά;

Μια νέα έρευνα που θα παρουσιαστεί σε συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής αποκαλύπτει πως τα βίντεο που προωθούν το chroming έχουν αρχίσει να γίνονται viral. Και όχι απλά viral – μιλάμε για 25 εκατομμύρια προβολές συνολικά σε 109 βίντεο που ανέλυσαν οι ερευνητές! Ναι, 25 εκατομμύρια άνθρωποι είδαν βίντεο που δείχνουν νέους να εισπνέουν μαρκαδόρους και βερνίκια.

Στα βίντεο που ανέλυσαν, οι μαρκαδόροι ήταν η πιο δημοφιλής επιλογή (31%), ακολουθούμενοι από σπρέι καθαρισμού αέρα (17%) και βερνίκι νυχιών (12%). Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των βίντεο ανέφεραν επαναλαμβανόμενη χρήση, κάτι που δείχνει ότι δεν είναι απλώς για μια φορά. Πολλοί επιστρέφουν εκεί για περισσότερες φορές, προκειμένου να διατηρήσουν το αίσθημα ευφορίας.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr