Follow us

9 ιδέες για βόλτα αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα (26/9-2/10)

Από εκθέσεις για την αρχαία υγεία μέχρι επαναστατικές καλλιτεχνικές παραστάσεις, η Αθήνα προσφέρει έναν πλούτο πολιτιστικών δρώμενων που διερευνούν την παράδοση, την τέχνη και τη μουσική με σύγχρονες οπτικές.

MissBloom TEAM
πολιτιστικα

Η Αθήνα σφύζει από πολιτιστικά δρώμενα που τιμούν το παρελθόν και αγκαλιάζουν το παρόν. Στο Μουσείο Ακρόπολης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την υγιεινή στην αρχαιότητα κατά την εκδήλωση "Περί υγείας" στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Παράλληλα, η ομάδα καλλιτεχνών της έκθεσης "Φόνισσες" στο State of Concept Athens, εμπνευσμένη από το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αποδομεί τα στερεότυπα φύλου. Μουσικά, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ενώνει δυνάμεις με τους Septicflesh στο sold-out "Classic Rock" στο Ηρώδειο, ενώ ο θρυλικός Γιώργος Κατσαρός γιορτάζει την καριέρα του με μια μεγάλη συναυλία στις 27/9.

Ιχνηλατώντας τις συνήθειες των προγόνων μας

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024, που φέτος ανιχνεύουν "διαδρομές, δίκτυα και δεσμούς στην πολιτιστική κληρονομιά", ένα από τα πιο αγαπημένα αθηναϊκά μουσεία διοργανώνει την εκδήλωση "Περί υγείας: ιχνηλατώντας ένα πανανθρώπινο και διαχρονικό αγαθό", την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα ταξίδι στον κόσμο της υγείας και της υγιεινής στην αρχαιότητα, όπως αυτό αποκαλύπτεται στην αρχαία γειτονιά κάτω από το Μουσείο Ακρόπολης (2109000900) αλλά και από τα αντικείμενα που εκτίθενται στο νεοσύστατο Μουσείο της Ανασκαφής. Έμπειροι αρχαιολόγοι καθοδηγούν το κοινό ώστε να ανακαλύψει πώς φρόντιζαν οι αρχαίοι Έλληνες το σώμα τους και κατ’ επέκταση την ψυχή.

Σύγχρονες φόνισσες επαναστατούν

Αντλώντας έμπνευση από το αριστουργηματικό βιβλίο "Η Φόνισσα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, πέντε σύγχρονες καλλιτέχνιδες χρησιμοποιούν προφορικές αφηγήσεις βίας, ξόρκια, σεξουαλικές πρακτικές, προκλητικές καμπάνιες, ιατρικά τροχήλατα τραπέζια και υβριδικά πλάσματα που μας κάνουν να ξανασκεφτούμε τα στερεότυπα φύλου, τα οποία αναπαράγονται όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στην επιστήμη. Έως τις 16 Νοεμβρίου, η ομαδική έκθεση "Φόνισσες" καταλαμβάνει το State of Concept Athens (Τούσα Μπότσαρη 19, Κουκάκι, 2130318576) και διερευνά το αρχέτυπο της επικίνδυνης γυναίκας, η οποία απειλεί την πατριαρχία, χρησιμοποιώντας βίαια μέσα για να σωθεί, να αυτοπροσδιοριστεί και να χειραφετηθεί. Παράλληλα, οι "Φόνισσες" σχολιάζουν την οπισθοδρομική στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στη γυναικοκτονία, αλλά και την άρνηση του κράτους να αλλάξει το νομικό πλαίσιο ώστε να προστατεύσει τη γυναικεία ζωή.

Ένας πρωτοπόρος δημιουργός στην Αθήνα

Τον εμβληματικό καλλιτέχνη Jan Fabre φιλοξενεί η Crux (Σέκερη 4, Κολωνάκι, 2130458911) και παρουσιάζει μια σειρά από πρόσφατα αλλά και παλιότερα έργα του, στα οποία ο Βέλγος δημιουργός συνδυάζει ψηφιδωτό, σχέδια σε χαρτί, αλλά και… αίμα. Τα έργα μαρτυρούν το ενδιαφέρον και την αγάπη του Fabre για τις τεχνικές περασμένων εποχών, αλλά και τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο συνηθίζει να τις συνδυάζει με σύγχρονα εικαστικά μέσα. Το "I Am Blood" εγκαινιάζεται την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ