Θεσσαλονίκη | Ένα σχολείο... "πρόσφυγας" παρουσιάζει σε έκθεση την ιστορία του και την ιστορία της πόλης που το φιλοξενεί εδώ και 100 χρόνια

Από τη Μερζιφούντα του Πόντου όπου "ζούσε" το σχολείο από το 1886, έφτασε στη Θεσσαλονίκη το 1924.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Ακολούθησε το κύμα των προσφυγικών πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και από τη Μερζιφούντα του Πόντου όπου "ζούσε" από το 1886, έφτασε στη Θεσσαλονίκη το 1924. Το περιπετειώδες ταξίδι του, την πλούσια ιστορία του και τα εκατό χρόνια παρουσίας του στην πόλη, παρουσιάζει το Κολλέγιο Ανατόλια, μέσα από μία έκθεση στο Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

Η ιστορική διαδρομή του εκπαιδευτικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού, εκτυλίσσεται σε τρεις ηπείρους (Αμερική, Μικρά Ασία και Ευρώπη) και διατρέχει τρεις αιώνες (από τον 18ο έως τον 21ο) κι όμως θα επιχειρηθεί να …χωρέσει στην έκθεση με τίτλο "FUTURE COMETH – Κολλέγιο Ανατόλια. 100 Χρόνια στη Θεσσαλονίκη".

"Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε στην έκθεση είναι δύο πράγματα: Το ένα αφορά το πώς το σχολείο -ως πρόσφυγας και αυτό, ήρθε στην Ελλάδα από τη Μικρά Ασία και πώς η πορεία του όλη, η ιστορική του διαδρομή, έχει μια άρρηκτη σχέση με τη διαδρομή και την εξέλιξη της πόλης", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος.

Την ιστορία αυτή θα "αφηγηθούν" σπάνιες φωτογραφικές, έγγραφα, αντικείμενα, ιστορικά ντοκουμέντα και σύγχρονα τεκμήρια, μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν σχέση με το σχολείο. "Θα βασιστούμε σε ιστορίες ανθρώπων, οι οποίοι μας επέτρεψαν να μείνουμε πιστοί στις τέσσερις θεμελιακές μας αρχές και στην αποστολή μας, που είναι η αριστεία, η καινοτομία, η κοινωνική υπευθυνότητα και η συμπερίληψη", συμπλήρωσε ο κ. Βλάχος.

Διαβάστε περισσότερα στο womantoc.gr