Η αμήχανη στιγμή που το ελληνικό ίντερνετ έχασε την ανθρωπιά του (όση του είχε απομείνει)

To περιστατικό με τη σπουδαία Μαρινέλλα στο Ηρώδειο είναι μία πρώτης τάξεως αφορμή για να προβληματιστούμε.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM
NDP

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τη στιγμή που η είδηση του unfollow του ηθοποιού Νίκου Κουρή στη σύζυγό του Έλενα Τοπαλίδου, είδε το φως της δημοσιότητας, ή για να είμαστε πιο ακριβείς δεν έχουν περάσει πολλές μέρες, από τη στιγμή που κάποιος παρατήρησε το συγκεκριμένο unfollow αλλά και την αφαίρεση των κοινών φωτογραφιών του ζευγαριού από το account του ηθοποιού. Όπως ήταν φυσικό, η είδηση έκανε τον γύρο του διαδικτύου με πολλούς να κάνουν λόγο για ξαφνικό χωρισμό και ακόμα περισσότερους να σχολιάζουν αρνητικά την εμφάνιση της καταξιωμένης χορεύτριας, χορογράφου και ηθοποιού. Μάλιστα αρκετοί δεν δίστασαν να αφήσουν σχόλια ακόμα και στο account της Έλενας Τοπαλίδου, χλευάζοντας την εμφάνισή της και επικροτώντας τον Νίκο Κουρή ο οποίος επιτέλους "την χώρισε”.

H Έλενα Τοπαλίδου ξεσκεπάζει την αγριότητά μας

Και φτάνουμε στο σήμερα, ή για την ακρίβεια στο χθες, και στην πολυαναμενόμενη συναυλία της Μαρινέλλας στο Ηρώδειο για την οποία πολλά γράφτηκαν και ακόμα περισσότερα ειπώθηκαν. Η σπουδαία ερμηνεύτρια ως γνωστόν, κατέρρευσε πάνω στη σκηνή, με την κάμερα να καταγράφει το συμβάν. Πολλοί θεώρησαν ότι ήταν μία απλή αδιαθεσία, δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής η κατάστασή της είναι κρίσιμη καθώς υπέστη εγκεφαλικό. Το θέμα ωστόσο δεν είναι η ξαφνική περιπέτεια της υγείας της Μαρινέλλας, η οποία δικαίως έχει αναστατώσει την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, μιας και μιλάμε για μία γυναίκα – σύμβολο, αλλά για τον τρόπο που χειρίστηκαν τα Μέσα αλλά και ο κάθε χρήστης ξεχωριστά τη στιγμή της κατάρρευσης.

Εδώ και λίγες ώρες, το επίμαχο βίντεο αναπαράγεται ασταμάτητα, φέρνοντας σε αμηχανία όχι μόνο όσους το παρακολουθούν αλλά ακόμα περισσότερο τους οικείους της Μαρινέλλας, οι οποίοι αυτή τη στιγμή περνούν δύσκολες ώρες πλάι στον άνθρωπό τους. "Έτσι παίζεται το παιχνίδι της ενημέρωσης” ακούμε συχνά για αντίστοιχα περιστατικά κανιβαλισμού – ας μου επιτραπεί η έκφραση – αλλά νομίζω ότι πλέον αυτό δεν είναι δικαιολογία. Το μέγεθος της απάθειας με την οποία αντιμετωπίζουμε πλέον ανάλογα περιστατικά ή και ακόμα πιο ανατριχιαστικά – η στιγμή που μία μηχανή πατάει μία έφηβη για παράδειγμα – μαρτυρά σοβαρότατες παθογένειες της ίδιας της κοινωνίας. Από πότε ο θάνατος ενός ανθρώπου ή ενός ζώου, μετατράπηκε σε "παράσταση” για το φιλοθέαμον κοινό; Από πότε χρειάζονται ντοκουμέντα για να μας σοκάρει ο θάνατος ενός πεζού και η εγκατάλειψή του από τον οδηγό; Δεν είναι η είδηση αυτή από μόνη της σοκαριστική; Δεν είναι η είδηση αυτή αρκετή για να μας προβληματίσει και να μας παρακινήσει να λάβουμε τα μέτρα μας;

Ώρες αγωνίας για τη Μαρινέλλα | Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της

Δυστυχώς στην εποχή της πληροφορίας και του διαδικτύου που διανύουμε, η ανθρωπιά είναι είδος υπό εξαφάνιση. Οι ελευθερίες του ανθρώπου καταπατώνται στον βωμό των κλικς και των likes μιας και όσο αποτρόπαιο και αν είναι ένα θέαμα "αφού το παίζουν και οι άλλοι δεν μπορούμε να μην το παίξουμε κι εμείς”. Κι όμως μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, αρκεί να λειτουργήσουμε με ενσυναίσθηση και μία κάποια ευαισθησία. Μπορούμε να πούμε όχι στην κατακρεούργηση περιστατικών και προσώπων. Μπορούμε να μην παρακολουθήσουμε το βίντεο της Μαρινέλλας και στη συνέχεια να το στείλουμε σε 10 φίλους. Μπορούμε να αγνοήσουμε τα άσχημα σχόλια στην Έλενα Τοπαλίδου και να τονίσουμε τα επιτεύγματα αυτής της γυναίκας. Μπορούμε να έχουμε συναισθηματική νοημοσύνη ακόμα κι αν ζούμε στην εποχή της αναισθησίας. Μόνο έτσι θα σωθούμε.