Follow us

Οι 6 βιταμίνες που ενισχύουν την ενέργεια και την καλή διάθεση | Σε ποιες τροφές θα τις βρεις

Οι συγκεκριμένες βιταμίνες θα βοηθήσουν και στην τόνωση και αντοχή.

MissBloom TEAM
food Unsplash

Η διατήρηση της ενέργειάς σου και η τόνωση είναι ένα σημαντικό ζήτημα της σύγχρονης κοινωνίας. Οι αυξημένες απαιτήσεις και οι πολλαπλοί ρόλοι που έχεις στην κοινωνία απαιτούν υψηλά επίπεδα ενέργειας και τόνωσης. Μία ισορροπημένη δίαιτα, η σταθερά τακτική φυσική δραστηριότητα και ο αρκετός και ποιοτικός ύπνος είναι όλα όσα χρειάζεται ο οργανισμός σου για να παραμείνει ακμαίος και να αντεπεξέλθει σε όσα του ζητάς! Όμως πολλές φορές, τα παραπάνω δεν μπορούν να επιτευχθούν στο ακέραιο, λόγω διάφορων παραγόντων. Πολλές φορές, λοιπόν, καλείσαι να συμπληρώσεις και να καλύψεις διάφορα διατροφικά κενά με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής για ενέργεια και καλή διάθεση. Ποια όμως είναι τα κατάλληλα για την ενίσχυση της καλής διάθεσης και της ενέργειας;

Οι βιταμίνες που ενισχύουν την καλή διάθεση και ενέργεια

  • Βιταμίνη B12
  • Βιταμίνη Β6
  • Βιταμίνη D
  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη A
  • Φυλλικό οξύ

1. Βιταμίνη B12

H βιταμίνη Β12 υποστηρίζει τη σωστή μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Παράλληλα, συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας, ενώ διατηρεί υγιή τα νεύρα και τα κύτταρα του σώματος. Μπορεί να τη βρεις σε διάφορα τρόφιμα με πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης. Μερικά από αυτά είναι το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αν και η βιταμίνη Β12 υπάρχει σε ποικίλα τρόφιμα, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι εμποδίζουν την πρόσληψη ή και την απορρόφησή της από τον οργανισμό. Τέτοιους παράγοντες αποτελούν, για παράδειγμα, ένα vegan διαιτολόγιο, το οποίο εμποδίζει τη λήψη της βιταμίνης αυτής λόγω αποχής από κάθε ζωικό ή παράγωγο τρόφιμο. Ένας άλλος λόγος είναι η δυσκολία του ίδιου του οργανισμού να την απορροφήσει, λόγω μειωμένων οξέων του στομάχου, που είναι απαραίτητα, ώστε η βιταμίνη αυτή να αφομοιωθεί από το σώμα.

2. Βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6, που συχνά αναφέρεται και ως πυριδοξίνη, αποτελεί επίσης μία σημαντική βιταμίνη για τον οργανισμό. Αυτή ενεργοποιεί και τονώνει τη λειτουργία του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα να προκύπτει περισσότερη ενέργεια από τη μετατροπή των τροφίμων. Ταυτόχρονα, η βιταμίνη αυτή, εκτός από την ενίσχυση της έκλυσης ενέργειας, υποστηρίζει και την καλή διάθεσή σου, αφού έχει βρεθεί να σχετίζεται μέσω διάφορων διεργασιών με την παραγωγή σεροτονίνης, ντοπαμίνης και GABA (γαμμα-αμινοβουτυρικό οξύ), τα οποία με τη σειρά τους όλα προωθούν την καλή διάθεση και ενέργεια.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ